Pierwsza kaszka
z jabłuszkiem

To jedno z początkowych dań, które obok posiłku przygotowanego na bazie warzyw i mięsa tworzy menu dziecka

W siódmym miesiącu życia do jadłospisu niemowlęcia wkraczają najlepsze gatunki zbóż i tzw. zbóż rzekomych. Wśród nich prym wiedzie mąka z amarantusa oraz gryka.

Zboża mogą tworzyć dania zarówno w połączeniu z mięsem, jak i warzywami, czy owocami. W pierwszym etapie rozszerzania diety najczęściej pojawiają się w towarzystwie owoców. Tak zwana kaszka tworzy, obok dania obiadowego, drugi niezwykle wartościowy posiłek.

SKŁADNIKI:

100 gwoda
10 gkaszka (mąka) Bio
20-30 gowoc Bio

Powyższa ilość składników pozwala uzyskać około 90-100g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania z wykorzystaniem 10g mąki amarantusowej Bio oraz 25g jabłka Bio. Posiłek taki proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w drugim dniu piątego tygodnia (TUTAJ).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA:

Posiłek przygotowujemy, jak zwykły kisiel.

  1. Mniej więcej 2 kopiaste łyżeczki mąki (10g) rozmieszaj w 3-4 łyżkach zimnej wody.
  2. W niedużym garnuszku zagotuj około 100ml (pół szklanki) wody.
  3. Dodaj owoc, który chcesz podać niemowlęciu. Jeśli jest to nowy produkt, zadbaj żeby jego ilość była niewielka. Owoc możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Owoce gotuj do momentu, kiedy będą niemal rozgotowane. Rób to pod przykryciem, w przeciwnym wypadku część wody wyparuje. 
  5. Zmniejsz moc płyty i powoli, ciągle mieszając wlewaj zawiesinę mąki z wodą. Rób to powoli, stopniowo. W ten sposób będziesz miała kontrolę nad gęstością dania. Jeśli kaszka wydaje Ci się wystarczająco gęsta, nie wlewaj całej zawiesiny. Jeśli natomiast cała mąka została zużyta, a danie jest bardzo rzadkie, szybko rozrób dodatkową łyżeczkę mąki w odrobinie wody.
  6. Kaszkę utrzymuj na małej mocy płyty około 2 minut, ciągle mieszając.

Danie można przygotować na wiele innych sposobów. Na przykład spróbuj jabłuszko lub inny owoc ugotować na parze (około 10 minut). Mąkę ugotuj na wodzie, i dopiero wtedy połącz oba składniki.

Filmik przedstawia przyrządzenie pierwszej kaszki dla niemowlęcia, stąd owoc jest mocno rozgotowany, kostka jabłuszka jest niezwykle miękka. Jej struktura jest zbliżona do struktury samej kaszki. Jeśli jednak Twojemu dziecku przeszkadza taka konsystencja, rozgnieć owoc dokładnie widelcem lub danie zblenduj.

warto wiedzieć

Na polskim rynku funkcjonuje określenie “Kaszka dla niemowląt”, które najczęściej oznacza ziarno zbóż zmielone do struktury mąki. Stąd w większości przypadków kaszka oznacza mąkę, która jest znacznie tańsza, a jest tym samym produktem. Więcej na ten temat piszemy tutaj.

Gęstość dania reguluj poprzez dodatek gotowanej wody. Niemowlęta najczęściej preferują konsystencję kaszek zbliżoną do gęstej śmietany. Zbyt zwarta struktura często wywołuje odruch wymiotny.

W kolejnych tygodniach możesz gotować mąkę na samej wodzie, a owoce dodać w formie surowej. Możesz dołożyć zgniecionego banana, mrożoną, lub świeżą truskawkę, starte jabłuszko. 

Jeszcze wartościowszym jest połączenie kaszki z ugotowanym wcześniej i startym buraczkiem lub roztartą ugotowaną wcześniej marchewką, można też połączyć kaszkę z rozgniecionym pomidorem lub jeszcze innym warzywem. Warto pamiętać, że warzywa wnoszą do organizmu znacznie więcej witamin i minerałów ważnych dla rozwoju.