Rozszerzanie Diety
Niemowląt Karmionych Piersią

PIĄTY TYDZIEŃ

ok. 29 t.ż. dziecka

Wprowadzamy OWOCE

CO NOWEGO W TYM TYGODNIU?

  1. W piątym tygodniu proponowanego przez nas schematu do menu WKRACZAJĄ OWOCE. Pierwsze z nich proponujemy niemowlęciu w postaci gotowanej. Razem z mąką amarantusową, gryczaną lub jaglaną stworzą danie znane w świecie kuchni niemowląt, jako kaszka.
  1. Tym samym powstaje DRUGI POSIŁEK. Można podać go niemowlęciu w godzinach porannych, lub po obiedzie, jako podwieczorek.
  1. W proponowanym przez nas menu pojawiają się następujące NOWE PRODUKTY: gotowane jabłko, banan, pomidor oraz mąka jaglana. Mięso pozostaje w asortymencie znanym niemowlęciu z poprzednich tygodni. 

Zawsze możesz wprowadzać zmiany do naszych propozycji. Pamiętaj, aby dbać o jakość produktów. Ważnym jest też urozmaicenie asortymentowe, bo tylko ono jest gwarantem właściwego odżywienia organizmu.

PRZYKŁADOWY SCHEMAT ŻYWIENIA
W PIĄTYM TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY

Podawaj warzywa oznaczone symbolem BIO, zadbaj również o mięso z kontrolowanych hodowli.

DZIEŃ 1.

I. Królik (ok. 15 g) + ziemniak + np. brokuł, pietruszka…

II. JABŁKO + gotowana mąka amarantusowa

DZIEŃ 2.

I. Królik (ok. 15 g) + ziemniak + np. dynia, seler naciowy…

II. Jabłko + gotowana mąka amarantusowa

DZIEŃ 3.

I. Królik (ok. 15 g) + ziemniak + POMIDOR GOTOWANY + np. pietruszka…

II. Jabłko + gotowana mąka gryczana

DZIEŃ 4.

I. Kurczak Bio (ok. 15 g) + ziemniak + pomidor gotowany + np. marchew…

II. Jabłko + gotowana mąka gryczana

DZIEŃ 5.

I. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + ziemniak + np. brokuł, marchew…

II. BANAN + gotowana mąka amarantusowa

DZIEŃ 6.

I. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + ziemniak + np. dynia, pomidor gotowany…

II. Banan + gotowana mąka amarantusowa

DZIEŃ 7.

I. Polędwica wołowa (ok. 15 g) + ziemniak + np. buraczek, cukinia…

II. Jabłko +gotowana mąka JAGLANA

Tak, jak wielokrotnie wspominałam, w fachowej literaturze nie ma dokładnych wytycznych, które regulowałyby ilość spożywanych pokarmów (przeczytaj TUTAJ). Można jednak udzielić Rodzicom pewnych podpowiedzi.

W drugim miesiącu Rozszerzania Diety, który w naszym schemacie przypada na pierwszą połowę 7. i drugą połowę 8. m.ż.  niemowlęta najczęściej zjadają dwa posiłki:

🍵  Jeden z nich przygotowany jest z ok. 15g mięsa lub/i tłustej ryby oraz 30-70g warzyw;

🍵  Drugi najczęściej powstaje z około 4-10g mąki ugotowanej na wodzie oraz 20-50g owoców.

WIELKOŚĆ PORCJI

W zależności od ilości użytych składników, ale też w zależności od użytej do przyrządzenia dania wody, otrzymujemy posiłki o różnej objętości. Najczęściej każdy z nich waży ok. 60-90g, czyli przyjmuje objętość równą jednemu karmieniu piersią. Jeśli niemowlę wykazuje duży apetyt, należy zwiększyć w posiłku udział warzyw, mąki, ewentualnie owoców. W przypadku odmowy spożycia posiłku zaraz po jego przygotowaniu, warto zaproponować go niemowlęciu w ciągu dnia pamiętając o zasadach bezpiecznego przechowywania dań (TUTAJ).

Pamiętaj, że podana wielkość porcji oraz ilość składników dania są średnią jaką zjada dziecko w danym wieku. Zależnie od łaknienia i zapotrzebowania dziecka występują różnice w objętości lub liczbie posiłków.

MLEKO

Wciąż niewątpliwie największy udział w menu niemowlęcia ma Mamowe Mleko. Niemowlę wypija go około 750ml, przyjmuje się, że jest to około 8 karmień piersią (lub więcej).

Proponujemy, aby pierwsze owoce podać niemowlęciu w postaci gotowanej. Świetnym połączeniem, lubianym przez dzieci jest posiłek zbudowany na bazie cennych zbóż i niewielkiego dodatku owocu.

Owoce podajemy znacznie później niż warzywa z co najmniej dwóch powodów:

POWÓD NR 1

Porównując wartości odżywcze warzyw (średnio) i owoców (wykres poniżej), widać że pierwsza grupa jest zdecydowanie wartościowsza. Warzywa zawierają w swoim składzie więcej zarówno witamin, jak i minerałów. Jedynie w ilości cukrów, a przez to kilokalorii przodują owoce.

Prawda, że zdecydowanie kolor niebieski przeważa na powyższym wykresie?

POWÓD NR 2

Pisaliśmy już o tym przy okazji omawiania proponowanego schematu na pierwszy tydzień rozszerzania diety.

Przypomnę tylko krótko -> smak słodki, to jest to, co wszyscy lubimy. Kiedy więc niemowlę zasmakuje słodyczy owoców, może już nie chcieć nawet spróbować brokułu, czy selera. Trudno się dziwić. 

WNIOSKI I OPINIA EKSPERTÓW:

Według prowadzonych badań, preferencje żywieniowe nie ulegają takiemu “zepsuciu”, kiedy niemowlę najpierw poznaje smak warzyw, a potem przy jednoczesnym ich podawaniu, zapoznaje się ze smakiem owoców. Stąd zalecenia, aby owoce podawać zdecydowanie później niż warzywa.

Właściwie nie ma to większego znaczenia. Ważne, żeby owoce były dobrej jakości. Pochodzące z upraw bez stosowania agresywnych środków ochrony roślin, z pól dalekich od tras szybkiego ruchu, od ścieków i dużych zakładów przemysłowych. Jednym słowem oznaczone certyfikatem BIO lub z własnego ogródka. Owoce powinny być dojrzałe.

W zależności od tego, czy owoce są lekko, czy ciężkostrawne można je podzielić na grupy:

I. Owoce o niskiej zawartości błonnika nie powinny być jakimkolwiek kłopotem dla młodego układu pokarmowego. Do grupy tej zaliczają się: 

  • jabłko, 
  • banan, 
  • morela, 
  • śliwka, 
  • winogrono bez pestek i skórek

Niewielka ilość błonnika charakteryzuje też takie owoce, jak: melon, arbuz, mandarynka, pomarańcza. Owoce z dalekich krajów, jeśli pochodzą naprawdę z certyfikowanych upraw są wspaniałym uzupełnieniem diety dziecka.

II. Trochę bardziej napracuje się organizm niemowlęcia trawiąc takie owoce, jak:

  • gruszka,
  • kiwi,
  • agrest,
  • jagody,
  • borówki.

Nie zdziwmy się, kiedy w pieluszce będzie duża zmiana.

III. Wyjątkowo bogate w błonnik, a co za tym idzie ciężkostrawne są:

  • porzeczki (wszystkie)
  • maliny

W żadnym razie nie oznacza to, że powinny być wycofane z menu niemowlęcia. Wręcz przeciwnie. To są bardzo wartościowe owoce. A błonnik wspaniale wpływa na pracę jelit.

Gdyby jednak okazało się, że dziecko po ich zjedzeniu jest niespokojne, pręży się, ma wyraźnie wzdęty brzuszek, to ograniczmy ich podawanie. Spróbujmy za kilka dni zaproponować mniejszą niż poprzednio ilość wspomnianych owoców.

Nie zapomnijmy, żeby owoce podawać dzieciom kontynuując podawanie warzyw. Tylko w ten sposób mamy duże szanse na to, że niemowlęta nie odrzucą mniej smacznych warzyw.

W literaturze nie ma wytycznych dotyczących ilości owoców w diecie niemowlęcia. Zalecenia podają jedynie informację o opóźnionym ich podaniu względem warzyw. Z literatury dotyczącej żywienia dzieci w wieku 1-2 lat wiemy, że dzieci w tym wieku zjadają średnio 200g owoców. Stąd ilość jaką będziemy proponowali w naszych schematach będzie rosła od 20-30g w 5 tygodniu rozszerzania diety do około 150g w 12 m.ż..

7 – 9 m.ż.20-80 g/dobę
10 – 12 m.ż.100-150 g/dobę
SUGEROWANA FORMA PODANYCH OWOCÓW

Pierwsze owoce podajemy gotowane, ponieważ wciąż dojrzewający układ pokarmowy przy pierwszej styczności z produktem powinien być maksymalnie chroniony. Produkt lekkostrawny i w stu procentach bezpieczny mikrobiologicznie jest tym najwłaściwszym na początku rozszerzania diety. Dlatego pierwsze owoce podajemy jako gotowane przetarte lub rozgniecione. Można zaproponować je niemowlęciu w formie oddzielnego posiłku (np. jabłuszko na parze) lub w połączeniu z mąką (tzw. kaszka).

Kiedy wiemy już, że produkt nie stanowi problemu dla organizmu niemowlęcia, owoce można również podać surowe, rozdrobnione. Zawsze dojrzałe i bardzo dokładnie umyte.

Pamiętaj! Nigdy nie podawaj dziecku niedojrzałych, lub nieumytych owoców. 

Twarde owoce zawsze rozgniataj.

🥑 CO Z AWOKADO?

Awokado, to produkt, który ciężko zaliczyć do grupy owoców. Owoce niemal nie zawierają tłuszczu. Natomiast jedno przeciętne awokado zawiera go ponad 20g!!! To 2-3 łyżki samego tłuszczu. To jest dużo. Bardzo dużo. W większości są to tłuszcze jednonienasycone (MUFA). Dobre, ale nie są potrzebne niemowlęciu w dużych ilościach.

Zbyt duża ilość w diecie produktów tego typu wpływa na zachwiane równowagi między ważnymi frakcjami tłuszczowymi (PUFA:MUFA:SFA). Więc, jak ze wszystkim, tak i z awokado bez przesady.

 

Dodam, że awokado może powodować zwiększoną produkcję histaminy, stąd ostrożnie przy zaostrzonej alergii

Korzystając z okazji, słowo dla Rodziców. 

Awokado, jak każdy produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, nie lubi wysokich temperatur. Opiekanie go na patelni, w piekarniku niszczy to, co w nim cenne, powodując częściowe przekształcanie się prawidłowej, drogocennej formy chemicznej MUFA w szkodliwe związki będące efektem rozpadu podwójnych wiązań między atomami węgla.

Więc jeśli Awokado, to od czasu do czasu, zawsze Bio (jedzie do nas z daleka, więc zagrożenie użycia agresywnych konserwantów jest duże) i do tego NA ZIMNO.

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

TUTAJ JESTEŚ: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.