Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią
9-12 m.ż.
Mam za sobą 8 miesięcy życia!
Jem już wiele produktów.
Zawsze, kiedy tylko mam ochotę Mama karmi mnie piersią!
Co nowego w diecie 9. miesięcznego niemowlęcia?
- Rodzaj i ilość produktów na talerzu niemowlęcia
- Ilość i wielkość posiłków
- Przykładowy jadłospis
- Propozycja stopniowego wprowadzanie zbóż glutenowych w 10 m.ż.
- Konsystencja posiłków – różnorodność jest ważna
- Pieczywo, czy potrzebne?
- Jak we właściwy sposób urozmaicić posiłki niemowlęciu?
- Dziecko zbliża się do zakończenia 1. r.ż., jakie zmiany go czekają? – w przygotowaniu
O TYM PISALIŚMY WIELOKROTNIE, MIMO WSZYSTKO
PRZYPOMINAMY
DBAJ O PRODUKTY Z KONTROLOWANYCH HODOWLI I UPRAW
W dalszym ciągu kupuj produkty bio/eko
NIE SMAŻ, STARAJ SIĘ NIE PIEC
Najlepszą techniką obróbki kulinarnej jest gotowanie, które nie niszczy produktu, ułatwia jego przyswajalność. Gofry, placuszki zostaw na później, przeczytaj.
PODAWAJ DZIECKU TYLKO WARTOŚCIOWE PRODUKTY
Posiłki małowartościowe, lub niepotrzebne dla prawidłowego rozwoju dziecka wypełniając żołądek dają impuls do mózgu dziecka, informujący o sytości. Dziecko nie będzie chciało zjeść właściwego posiłku. Nie starczy mu ani apetytu, ani miejsca w żołądku.
STOSUJ PROSTĄ KUCHNIĘ
Nie wprowadzaj do diety dziecka
- napojów roślinnych, tzw mleczko kokosowe, napoje migdałowe, ryżowe, owsiane;
- tzw. jogurtów Vege,
- masła orzechowego (chyba, że jestes spoza Polski),
- mleka krowiego, koziego i innych
- serów, jogurtów, i in. przetworów mlecznych
- olejów ani oliwy rafinowanej – przeczytaj post.
Pamiętaj, co to znaczy rozszerzanie diety niemowląt – przeczytaj post.
RODZAJ I ILOŚĆ* PRODUKTÓW (9-12 m.ż.)
- Mięso, codziennie ok.20-25g (po gotowaniu 15-20g),
- Tłusta bezpieczna ryba, 2x w tygodniu ok.20-25g (po gotowaniu 2×15-20g),
- Warzywa i owoce
- Mąka/kaszka (ok. 10-40g/dzień)
- Jajo 2x w tygodniu małe,
- Woda (do 4. r.ż. dzieci nie powinny pić herbatek z kopru włoskiego)
MLEKO około 750 ml mleka, stąd należy przyjąć zalecenie: na żądanie, ale nie mniej niż 7-9 karmień.
ILOŚĆ I WIELKOŚĆ* POSIŁKÓW (9-12 m.ż.)
Niemowlęta w okresie życia między 9. a 12. m.ż. najczęściej zjadają dwa-trzy posiłki uzupełniające.
Objętość posiłków uzależniona jest od sposobu ich przygotowania. Rzadka zupa będzie większym objętościowo daniem, niż zgniecione widelcem warzywa z mięsem. Mimo, że do obu dań użyto tej samej ilości składników. Różny jest jedynie dodatek wody.
W nauce Dietetyce nie podaje się objętości posiłków. Określa się zapotrzebowanie na konkretne produkty określając ilości składników dania, jak wyżej TUTAJ.
Dla wygody Rodzica, jednak z dużym przybliżeniem można określić pojemność posiłków niemowlęcych na 100-220g*.
Trzeci posiłek w początkowej fazie jest zazwyczaj małą przekąską, na przykład owocem, surówką z warzyw, sokiem pomidorowym. W 12.m.ż. przekąska przekształca się w konkretne danie. Najczęściej jest nim posiłek zbożowy z dodatkiem warzyw lub jajka.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE I
Kaszka lub mąka gotowana na wodzie z dodatkiem owoców lub warzyw.
W pobliżu posiłku karmienie piersią
ŚNIADANIE II
Karmienie piersią
OBIAD
Mięso lub ryba, warzywa (w tym ziemniaki)
PODWIECZOREK
Warzywo, owoc, posiłek zbożowy… – przeczytaj więcej
KOLACJA
Karmienie piersią
PRZYKŁADOWY SCHEMAT WPROWADZANIA GLUTENU DO DIETY NIEMOWLĘCIA
TYDZIEŃ I
DZIEŃ 1.
Dodaj do któregoś z posiłków 1/2 łyżeczki (2g) mąki pszennej. Obserwuj dziecko.
DZIEŃ 2.
Zrób dziecku przerwę od zbóż glutenowych; w dalszym ciągu obserwuj dziecko.
DZIEŃ 3-7.
Dodawaj każdego dnia do dowolnego posiłku 1/2 łyżeczki (2g) mąki pszennej.
TYDZIEŃ II
DZIEŃ 1-3.
Dodawaj każdego dnia do dowolnego posiłku 1/2 łyżeczki (2g) mąki/płatków owsianych. Obserwuj dziecko.
DZIEŃ 4-7.
Dodawaj każdego dnia do dowolnego posiłku 1/2 łyżeczki (2g) kaszy jęczmiennej. Obserwuj dziecko.
TYDZIEŃ III
DZIEŃ 1-7.
Dodawaj każdego dnia do dowolnego posiłku 1 płaską łyżeczkę dowolnego zboża glutenowego.
TYDZIEŃ IV
DZIEŃ 1-7.
Przygotowuj posiłki na bazie mieszanki zbóż glutenowych 10g i bezglutenowych 10g.
Podaj kawałek chleba (sprawdź skład, zadbaj żeby był “prosty”).
KONSYSTENCJA POSIŁKÓW
Na naukę jedzenia całych cząstek niemowlę ma czas do osiągnięcie 12 m.ż.. Pokarmy wymagające żucia, gryzienia należy wprowadzać stopniowo unikając presji środowiska wynikającej z aktualnej mody żywieniowej.
Największe możliwości nabywania umiejętność gryzienia i żucia występują najczęściej w okolicach 10. m.ż. dziecka (ale jest to cecha indywidualna).
Pamiętajmy, że podstawowym zadaniem żywienia jest dostarczenie organizmowi składników pokarmowych, które zapewnią mu prawidłowy rozwój. Zbyt wczesne podawanie produktów stałych, twardych lub o niebezpiecznej wielkości może doprowadzić do braków żywieniowych, które zahamują prawidłowy rozwój niemowlęcia, a nawet do niebezpiecznego zakrztuszenia się (owoc winogrona, duża cząstka surowej marchwi, orzecha).
Wciąż decyzja o tym, co dziecko zje należy do rodzica. Niemowlę nie ma prawa decydować o jakości i różnorodności pokarmu, natomiast zdecydowanie to ono decyduje ile zje.
Jednym słowem w przedziale wiekowym między 9 a 12 m.ż. powinna być rozszerzana i zwiększona różnorodność konsystencji posiłków. Mogą być one:
- zmiksowane/drobno posiekane, np. gotowane mięso, ryby
- miękkie kawałki/cząstki warzyw, owoców, mięsa podawane do ręki
- rozdrobnione lub posiekane, np. takie składniki obiadu, jak warzywa
- rozgniecione gotowane warzywa i owoce, np. jako składnik tzw. kaszek
- produkty podawane do ręki, np. pieczywo
- posiekane lub tarte surowe warzywa i owoce, np. jabłko, gruszka, pomidor
- ziarenka gotowanej kaszy, różne kształty makaronu, drobne kluseczki
PIECZYWO
Z racji na to, że w handlu bardzo trudnodostępne jest pieczywo o wysokiej jakości, bez zbędnych, niekorzystnych dla zdrowia dziecka dodatków, zdecydowanie proponujemy rodzicom odłożenie w czasie podawania pieczywa dzieciom. Minimum do ukończenia przez nich 1 r.ż.
Prosty skład chleba, bułek to mąka, woda, drożdże i sól. Jak nietrudno zauważyć podawanie dzieciom posiłku zbożowego w formie różnego rodzaju samodzielnie przygotowanych kluseczek, makaronu, kasz, pyz drożdżowych, czy najprostszych tzw. kaszek (mąka z wodą) przygotowywanych dla dziecka już od dawna – daje gwarancje dostarczenia do organizmu tych samych składników (mąka różnych zbóż, woda, często dodatkowo jajko, które podnosi wartość odżywczą finalnego dania.
Dodatkowym atutem produktów spożywczych przygotowanych na bazie zbóż, których obróbka termiczna zakłada gotowanie jest ich łatwo-strawność oraz łatwo-dostępność składników pokarmowych, których dane zboża są źródłem.
Wielką zaletą produktów zbożowych przygotowywanych przez rodzica jest możliwość eliminacji, bądź choćby kontroli ilości dodawanej soli.
Warto wiedzieć, że…
W wyniku pieczenia chleba i innych tego typu produktów, pod wpływem wysokiej temperatury w wyniku reakcji Maillarda tworzą się niekorzystne dla zdrowia niemowlęcia związki (końcowe produkty glikacji AGEs endogenne) odpowiedzialne za zniszczenia struktur podstawowych aminokwasów, obniżenie strawności białek, inaktywację enzymów oraz obniżenie podatności białek na proteolizę. Akryloamid i in. tego typu związki wytwarzają się przede wszystkim w skórce, czyli częściach pieczywa najbardziej narażonych na wysoką temperaturę.
UROZMAICENIE POSIŁKÓW/DAŃ
Zdecydowana większość rodziców jest zmęczona “nudą” na talerzu niemowlęcia.
Nie ma to nic wspólnego z jakością żywienia dziecka, ani z jego odczuciami. Im prostsze dania otrzymuje niemowlę, tym mniej wybiórcze będą jego preferencje smakowe.
Niemowlę, dla którego podstawowym daniem jest bezsolna, niesłodka kaszka, pozbawiony przypraw obiad, czy też gotowane warzywa z dodatkiem kisielku z mąki gryczanej, czy ziemistej w smaku mąki z amarantusa – nigdy w przyszłości nie pogardzi zwykłym daniem, a tym bardziej pełnym smaku i aromatu wykwintnym posiłkiem.
Przeciwnie w sytuacji, w której niemowlę otrzymuje posiłki pełne smaków pochodzących ze związków powstających
- podczas pieczenia (tzw zw. Maillarda w gofrach, placuszkach, nalesnikach), czy też
- poprzez dodatek przypraw,
- większej ilości owoców, czy cukru.
Dzieci te, z dużym prawdopodobieństwem odrzucą w niedalekiej przyszłości posiłki proste, nie ubogacone, typu ziemniaki, naturalny jogurt, proste gotowane warzywa, czy mięso.
UROZMAICENIE STRUKTUR DAŃ
Z ZACHOWANIEM BEZPIECZNYCH METOD PRZYRZĄDZENIA POSIŁKU
dla niemowląt, które tolerują wszystkie produkty uzupełniające (również gluten i jajo)
DANIE
SKŁADNIKI
KOPYTKA
mąka pszenna + ziemniaki + jajko
Kopytka można podać np.
- z dodatkiem świeżego masła, lub sosu marchewkowego (przetarta gotowana marchewka)
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako samodzielna przekąska
KLUSKI ŚLĄSKIE
mąka ziemniaczana + ziemniaki + jajko
Kluski śląskie można podać np.
- z dodatkiem świeżego masła, lub puree z gotowanego buraczka
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako samodzielna przekąska
KLUSECZKI LANE
mąka pszenna + jajko
Kluski lane można podać np.
- w zupce pomidorowej lub innej
- w zupie krem
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako samodzielna przekąska
MAKARON (różne kształty)
mąka pszenna + jajko
Makaron można podać np.
- z dodatkiem świeżego masła, lub kremu z warzyw
- w każdej zupie
- w kisielku ugotowanym na bazie owoców, jako zupa owocowa
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako Spaghetti Bolognese (gotowane mięsko mielone z pomidorami)
- danie z jajecznicą (tzw. makaron z jajkiem)
- jako samodzielna przekąska
KNEDLE
ziemniaki + mąka pszenna + mąka ziemniaczana + jajko
Knedle można podać np.
- z dodatkiem świeżego masła, lub kremu z warzyw
- z dodatkiem przetartych owoców
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- można przygotować je z owocem lub mięsem mielonym (jako farsz)
- jako samodzielna przekąska
PYZY NA PARZE
mąka pszenna, drożdże, woda, odrobina masła
Pyzy na parze, tzw. pampuchy można podać np.
- do rączki, zamiennie za pieczywo
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- można przygotować je z owocem lub mięsem mielonym (jako farsz)
- z dodatkiem przetartych owoców
KASZA NA SYPKO
np. gryczana, jęczmienna, kuskus, bulgur + odrobina masła
Kaszę na sypko można podać np.
- uformowaną w kulkę do rączki, zamiennie za pieczywo
- grubą, typu gryczana jako przekąskę
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako dodatek do zup (zagęszczenie)
- w formie krupniku
- z dodatkiem świeżego masła
PIEROGI
mąka + woda + mięso/łosoś/warzywa/ziemniaki
Spójrz, jak Pani Marta przygotowała pierożki dla Swojej córeczki – wejdź
RAVIOLI
mąka + woda + batat/mięso/warzywa/ziemniaki
Pierogi i ravioli można podać np.
- z farszem mięsnym lub z łososiem
- z farszem z ziemniaków lub batatów
- z farszem z warzyw, np. gęstej papki z marchwi, buraków lub innych
- z wypełnieniem owocowym
DZIECKO ZBLIŻA SIĘ DO ZAKOŃCZENIA 1. r.ż. Jakie zmiany go czekają?
Nowe produkty, większe ilości.
Po ukończeniu pierwszego roku życia niemowlę stopniowo wchodzi na nową drogę żywieniową. Wciąż obowiązują zasady niezwykle starannego doboru składników oraz odpowiedniego przygotowywania posiłków. Do menu wkroczą mleko krowie, jego przetwory, nasiona roślin oleistych, większa gama przetworów zbożowych oraz tłuszcze.
Więcej na ten temat znajdziecie Drodzy Rodzice na naszej Fb-GRUPIE – Zapraszamy tutaj
Znajdziesz tu m.in:
- Schemat żywienia dziecka w wieku 1-3 lat w formie tabeli
- Schemat żywienia dziecka w wieku 1-3 lat w formie produktów spożywczych
- Przykładowy jadłospis
- Film, który pomoże Ci przygotować pulpeciki z różnych rodzajów mięs
- Informacje o tym, na co zwrócić uwagę przy wyborze pieczywa
- Propozycja na przygotowanie jajka, mąki i odrobiny cukru – w nieco innej formie – odcinek dla babć🙂
Pamiętajmy, że jeżeli Mama musi w dniu pierwszych urodzin niemowlęcia zakończyć karmienie piersią, wtedy proces stopniowego wchodzenia na dietę dziecka w wieku 1-3 lat trzeba przenieść na końcówkę pierwszego roku życia niemowlęcia. Pamiętajmy jednak, że dzieci dłużej żywione mlekiem Matki mają większą szansę na dostęp do najlepszych składników pokarmowych.
* podane ilości są średnią, jaką zjada dziecko w tym wieku. Zależnie od łaknienia i zapotrzebowanie dziecka występują różnice w objętości lub liczbie posiłków.
ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ
DO INNYCH TREŚCI:
Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.