GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> UROZMAICENIE DAŃ Z DIET -> Lazania

Lazania

Lazania jest bardzo dobrym pomysłem na przerwanie monotonii diety. Jeśli wyszliście Państwo z naszego gabinetu z jadłospisem, w którym zaproponowaliśmy Wam w ramach jednego z posiłków: mięso, makaron i warzywa, bez najmniejszych odstępstw od diety możecie takie danie przygotować.

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE (ilości przykładowe):

– 300g mięsa wybranego z listy mięs dozwolonych na diecie, np. polędwica wołowa lub wieprzowa
– 60g cebula
– natka pietruszki (łyżka, około 3g)
– sól, pół łyżeczki (2g)

– 200g przecier pomidorowy (7%)
– 250g  bulion
– przyprawy*

– 150g makaron (około 9 płatów)

1:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
334
Białko (g)
28
Tłuszcz (g)
5
Węglowodany (g)
44
Ilość porcji z przepisu
3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso mielimy na grubym sitku. Cebulę i natkę kroimy. Wszystko wykładamy na suchą patelnię beztłuszczową i opiekamy pod przykryciem około 10 minut.
  2. Pokrywę zdejmujemy i opiekamy mięso dodatkowo około 5 minut, do odparowania wody i bardzo lekkiego zrumienienia.
  3. Na patelnię wylewamy przecier pomidorowy wymieszany z bulionem i przyprawami*.
  4. Sos gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty.
  5. W tym czasie przygotowujemy odpowiednie naczynie do zapiekania.
  6. Na dnie rozsmarowujemy 2-3 łyżki sosu, a potem układamy na przemian płaty makaronu i wlewamy sos. Należy zwrócić uwagę, żeby na górnej warstwie makaronu był sos.
  7. Ponieważ nasze danie nie zostanie zalane beszamelem, ani też pokryte płatami sera, trzeba je przykryć lub owinąć np. papierem do pieczenia.
  8. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy 40 minut w temp. 180°C.

* Nasze mieszanka przypraw i ziół zawiera: sól (3g), papryka słodka (3g), czosnek (1,5g), oregano (1,5g), bazylia (0,5g), pieprz (0,5g), cukier (5g).

Ponieważ skończyły się nasze domowe zapasy, przecier pomidorowy kupiliśmy w sklepie. Miał prosty skład i był bardzo smaczny.

NASZA RADA:

Pamiętajmy, że mięso przeznaczone do mielenia musi być chude, czyli wybrane z listy mięs dozwolonych. Bezpiecznie będzie więc, zmielić je samodzielnie lub w sklepie „pod naszym nadzorem”.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY