JOGURT, TWARÓG,
KASZKA NA MLEKU

Czy to wartościowe produkty dla niemowląt?

Co pewien czas, na naszą Fb-Grupę z mocą wkracza temat mleka KROWIEGO w diecie niemowląt KARMIONYCH PIERSIĄ.

Nie jest dla mnie zrozumianą niesamowita pogoń niektórych rodziców za możliwością udowodnienia tezy, że mleko krowie i jego przetwory są produktem, który powinien tworzyć menu niemowlęcia. 

Ponieważ nasza strona powstała po to, żeby promować NAJlepszy sposób żywienia niemowląt, myślę że dobrze jest odnieść się do tematu, tym bardziej, że niektórzy, bardzo emocjonalnie, z dużym zaangażowaniem chcą przekonać rodziców, że krowie mleko i jego przetwory są potrzebne dla najlepszego rozwoju ich niemowlęcia.
Mimo, że temat omawiany był wielokrotnie, postaram się wrócić do poszczególnych jego wątków i zebrać je w jedną całość.
Cykl ośmiu podtematów stworzyliśmy dla tych z Państwa, którzy pytają nas, czy to prawda, że powinni podawać niemowlęciu jogurty, twarożki, kaszkę na mleku krowim. 
Nie są to oczywiście informacje-przestrogi dla tych Rodziców, którzy dokładają starszym niemowlętom łyżeczkę mleka lub jogurtu do całego dania (takie ilości są szkodliwe jedynie w przypadku ABMK).

JOGURTY, SERKI, MLEKO KROWIE SĄ NIEPOTRZEBNE

Nie dostarczają tego, czego dla prawidłowego rozwoju zaczęło niemowlęciu brakować.

Kiedy niemowlę wkracza w 26 tydzień życia, koniecznym staje się Rozszerzenie jego diety. Do tej pory wystarczało samo mleko Mamy. Teraz obok niego, równie ważnym jest tzw. Pokarm Uzupełniający (mięso, tłusta ryba, warzywa, zboża, owoce, jaja), czyli dostarczający brakujących w mleku składników odżywczych.

Najprościej rzecz ujmując menu niemowlęcia w II połowie życia powinno wyglądać w następujący sposób: Mleko Mamy + Pokarm Uzupełniający. Nic poza tym.

Mleko krowie i jego przetwory nie są ani mlekiem Mamy, ani pokarmem uzupełniającym, którym są wszystkie pokarmy bogate w inne składniki odżywcze niż mleko i jego przetwory.  

dietetyk-kalisz-niemowleta-RD

WNIOSEK ———

Jogurt, kefir, mleko krowie nie wnoszą do prawidłowo rozszerzanej diety niemowlęcia niczego, co jest potrzebne dla jego rozwoju.

Są zbędne.

Nie mają dla rozwoju dziecka żadnych wartości.

PRZETWORY MLEKA KROWIEGO KONKURUJĄ O MIEJSCE Z MLEKIEM MAMY

Zajmują miejsce temu, co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju.

NIGDY nie powinno się zdarzyć, żeby mleko krowie, też jogurty, twarogi konkurowały z mlekiem matki i /lub produktami uzupełniającymi o miejsce w brzuszku dziecka.

Pakowaliście się kiedyś Państwo w bagaż podręczny, żeby na trzy dni wylądować we Włoszech?
Pamiętacie tę maleńką walizeczkę? Musiała się w niej zmieścić nie tylko szczoteczka do zębów, ale też i buty, i bielizna, i bluza na przebranie, reszta kosmetyków, opalacz, ręcznik, ech długo by wymieniać… Nie było łatwo, bo miejsca mało.

Czy ktoś z Państwa włożył do tej walizki dodatkową brudną bluzę, wiedząc, że wystarczy ta, którą wcześniej już spakował, czysta, idealnie dobrana do pozostałej garderoby? No, nie. Bo wtedy brakło by miejsca na inne konieczne artykuły.


Podobnie jest z maleńkim żołądkiem niemowlęcia. Tam mogą znaleźć się tylko te produkty, które dla NAJlepszego rozwoju są konieczne. Nie ma miejsca na bzdury, na powielanie tego, co już włożyliśmy. Żołądek nie rozciągnie się, nie weźmie i tego, i tego.

WNIOSEK ———

Odżywianie niemowlęcia pokarmem niewłaściwym/niepotrzebnym/dublującym się powoduje, że nie ma miejsca na produkty potrzebne/niezbędne dla najlepszego rozwoju. Każda porcja tego, co niepotrzebne i gorsze zabiera miejsce temu, co potrzebne i NAJlepsze.

SKŁAD (BUDOWA) MLEKA KROWIEGO SZKODZI ZDROWIU NIEMOWLĄT

Bóg zaplanował specjalny, idealny, jedyny właściwy pokarm dla niemowląt.

Mleko krowie ma zdecydowanie za dużą dla organizmu niemowlęcia zawartość białka, SFA, wapnia, sodu, potasu i in. minerałów, co prowadzić może do przeciążenia układu pokarmowego oraz osmotycznego nerek, co z kolei zwiększa ryzyko odwodnienia hipernatremicznego przy biegunce.

Produkty mleczne zawierają za mało żelaza, tokoferolu, kwasu askorbinowego, niacyny, NNKT (głównie ALA). Dodatkowo białka kazeinowe, które występują obficie w mleku krowim hamują wchłanianie żelaza niehemowego, przyczyniając się do zwiększenia możliwości wystąpienia anemii.

Prowadzone badania wykazują, że stosowanie mleka krowiego może też nasilać skłonności do alergii na przeróżne nawet inne niż mleko pokarmy [3].

Podając niemowlęciu jogurt lub kaszkę przygotowaną na mleku krowim zastępujemy porcję mleka kobiecego mlekiem krowim. Taka sytuacja powoduje, że w racji pokarmowej pojawiają się niedobory ważnych składników, np. żelaza, oraz doprowadza do nadmiernej podaży niebezpiecznych dla nerek minerałów. 

Stąd Amerykańska Akademia Pediatrii niezmiennie stoi na stanowisku, że pełne mleko krowie nie powinno być podawane w pierwszym roku życia [4,5]. W Wielkiej Brytanii, Australii, we Włoszech, podobnie jak i większości innych krajów zachodnich (poza Skandynawią), także przesunięto granicę bezpiecznego żywienia mlekiem poza 12. miesiąc życia [6,7]. 

WNIOSEK ———

Przygotowując posiłek mleczny na bazie mleka krowiego, zastępujemy mleko kobiece lub modyfikowane, mlekiem krowim, co stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia i NAJlepszego rozwoju dziecka.

Jeszcze kilka słupków dla tych z Państwa, którzy lubią wnikliwą analizę. Wykres przedstawia porównanie zawartości niektórych składników odżywczych w mleku kobiecym i krowim. 

Niekorzystny nadmiar składników pokarmowych zawartych w mleku krowim.

Niekorzystny niedobór składników pokarmowych zawartych w mleku krowim.

Dane według: Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

RYZYKO MIKROKRWAWIEŃ SPOWODOWANYCH PRZETWORAMI MLEKA KROWIEGO

Konsekwencją ich może być anemia.

Przed Państwem kolejny cytat oficjalnego dokumentu:

“U 40% zdrowych niemowląt mleko krowie powoduje mikrokrwawienia z przewodu pokarmowego, wykazywane u pacjentów w wieku poniżej 10. miesiąca życia…” [8][9][10]

Wykazano, że u niemowląt podczas spożywania na przykład kefiru występują mikrokrwawienia jelitowe podobnie jak po pełnym mleku krowim [8]. Takie sytuacje mogą być bezpośrednią przyczyną niedokrwistości z niedoboru żelaza, i anemii.

Dodam, że ogromna ilość Rodziców zgłasza się do nas z prośbą o ustalenie diety uzupełniającej deficyt żelaza. Problem z roku na rok nasila się. Przyczyn jest wiele.

Pierwszym zadaniem specjalisty szukającego etiologii anemii u pacjenta, jest skierowanie go na badania wykluczające jakiekolwiek mikrokrwawienia. To niemały problem. Trudny do zdiagnozowania, bo to nie są widoczne gołym okiem objawy.

Oczywiście nie każda anemia ma swoje przyczyny w podawaniu mleka krowiego. To jasne! Zwłaszcza, jeśli Mama przede wszystkim karmi piersią!

Ale, w nawiązaniu do poprzednich punktów, czy ktoś z Państwa uważa, że warto ryzykować?

W NOWYM DOKUMENCIE ZMIENIŁY SIĘ PROPOZYCJE POLECANYCH POSIŁKÓW

Z jakiegoś powodu PTGHiŻ wykreśliło jogurt, sery, kefir z listy polecanych niemowlętom posiłków

Mimo, że nie pojawiły się konkretne słowa, to jednak z treści prezentowanych w poprzednim opracowaniu (2014r) usunięto jogurty, twarogi, i in. przetwory mleka krowiego, a także soki, jako produkty tworzące polecane posiłki.

Często, zresztą bardzo zasadnie pytacie drodzy Rodzice, dlaczego to wszystko jest tak mało konkretne? Dlaczego nie ma ściśle określonych zaleceń?

Żeby stworzyć, wyartykułować nową zasadę, potrzebne są liczne badania, do tego przeprowadzone w ściśle określonych warunkach, kohortowe, wiele by mówić. Względy etyczne powodują, że i badań, i wniosków nie jest wiele. Jest jednak wystarczająco dużo przesłanek, wniosków i analiz, żeby przestać proponować przetwory mleka krowiego w diecie niemowląt.

Poniżej załączam grafikę, która przedstawia skany dwóch dokumentach. Stary z roku 2014 (tutaj) i nowy, opublikowany w styczniu 2021 (tutaj).  Zestawiłam je obok siebie, żeby łatwiej było porównać treść obu dokumentów. 

Co to znaczy: "MAŁĄ ILOŚĆ MLEKA KROWIEGO MOŻNA ZASTOSOWAĆ DO PRZYGOTOWANIA POKARMÓW UZUPEŁNIAJĄCYCH"

Jak eksperci definiują termin: mała ilość?

Ponownie ogromnie niekonkretne są informacje dotyczące dozwolonej ilości mleka krowiego w diecie niemowląt. Z jednej strony wycofano je z listy proponowanych posiłków, z drugiej zostawiono wpis, że małe ilości są dozwolone.

Problem dotyczy interpretacji słowa “niewielkie”. Względy etyczne prowadzonych badań zapewne długo nie pozwolą na sprecyzowanie dopuszczalnej ilości mleka krowiego.

Niestety wyrażenie “mała” nie tylko daje pole do dyskusji, ale też stwarza ryzyko złego zrozumienia treści, a w konsekwencji nawet zaburzeń rozwoju dziecka

W rozmowie z najlepszym fachowcem, współtwórcą niemal wszystkich dokumentów dot. żywienia dzieci, prof. Haliną Weker otrzymałam odpowiedź, że mało, to nie znaczy ugotowana kaszka na mleku, to raczej łyżka dodana do gęstej zupki, łyżeczka mleka do ziemniaków puree…

Przyznam, że odpowiedź jest tak logiczna, że trudno nawet o nią prosić fachowca. Biorąc pod uwagę, że „kaszka” przygotowana dla dziecka składa się z 20 g zbóż i 200 g(!!) mleka krowiego, trudno taki posiłek nazwać „małą ilością mleka krowiego zastosowaną do przygotowania pokarmu uzupełniającego”. Pamiętajmy, że pokarm uzupełniający w tym przypadku, to zboże (kaszka, mąka, płatki), a nie mleko krowie. 200 g to nie jest dodatek, to raczej baza dania.

WNIOSEK ———

Termin: mała ilość mleka krowiego nie może oznaczać kubeczka jogurtu, twarożku, czy mleka użytego do przygotowania kaszki. 

100-200 ml mleka to bardzo duża porcja.

Bywa, że jest to niemal 1/3 mleka, które niemowlę wypija w ciągu doby!

TROCHĘ MOICH WŁASNYCH ODCZUĆ W TEMACIE MLEKA I TEGO, CO ZDARZA MI SIĘ CZYTAĆ

Kilka słów do tych rodziców, którzy bardzo emocjonalnie podchodzą do tematu.

Proszę wierzyć, że ogromnie żałuję, że zalecenia są tak mało konkretne w wielu punktach. Choć rozumiem, dlaczego tak jest.

 

Dziwi mnie jednak upartość niektórych Mam, które gotowe są walczyć o mleko od krowy w diecie swojego niemowlęcia, podczas kiedy ich piersi wypełnione są drogocennym, najlepszym, najwartościowszym, specjalnie dla ich niemowlęcia stworzonym pokarmem.

 

Rozumiem, że brak precyzyjnego zalecenia wprowadza chaos, który powoduje, że ostrożne Mamy tracą grunt pod nogami. To dla Was, drogie Mamy ten cykl. Chciałabym zapewnić Was, że pomijając mleko krowie w diecie Waszego dziecka, niczego mu nie zabieracie, za to chronicie i stwarzacie możliwości do najlepszego rozwoju.

 

Bo jeśli coś jest niepewne, do tego niepotrzebne, jeśli wiemy, że ma składniki, których niemowlę nie ma zdolności trawić, jeśli wiemy, że produkty takie są zbyt bogate w wapń, kazeinę, co doprowadza do obciążenia nerek, układu pokarmowego, że może być powodem uciążliwych zaparć, jeśli wiemy, że u niektórych niemowląt powoduje krwawienia z przewodu pokarmowego, to… ja zawsze muszę powstrzymywać się od pytania: to po co?

 

Ogromnie cenię Mamy, które sympatycznie, z troską dopytują, czy wszystko robią Najlepiej, czy niczego ich dziecku nie brakuje.

 

Natomiast trudno mi zrozumieć te Mamy, które atakują, krzyczą i domagają się niekończących się tłumaczeń stanowiska najlepszych specjalistów.

Mam jedną prośbę do tych osób:

Chciałabym, żeby wiedziały Panie, że kiedy Standardy Medyczne wydają nowe opracowanie pt.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, to znaczy, że wcześniej do debaty zasiedli najlepsi specjaliści w dziedzinie żywienia niemowląt. Zapoznali się z najnowszymi badaniami prowadzonymi na całym świecie. Dołożyli do tego swoją wiedzę, doświadczenie i niebywałą znajomość tematu. Proszę nie zgłaszajcie Panie żądań przedstawienia Wam do wglądu badań, z których twórcy zaleceń korzystali. Bo albo zupełnie nie zdajecie sobie sprawy, o co prosicie, albo pycha i przeświadczenie o własnej mądrości – spowodowały, że się pogubiłyście.

I OSTATNIE, KRÓTKIE ZDANIE

Niech będzie ono zachętą do stawiania pytań.

Potrzeba wiedzy, potrzeba zrozumienia dlaczego TAK, A NIE INACZEJ jest piękna i godna najwyższej pochwały!

Całym sercem zachęcam, żeby mieli Państwo odwagę pytać lekarza, położną, dietetyka, i nas o szczegóły, o uzasadnienie wypowiedzi. Zwłaszcza wtedy, kiedy informacja, którą otrzymujecie budzi Waszą niepewność i nie daje Wam spokoju.

Gdyby kiedyś było Wam drodzy Rodzice ciężko z uzyskaniem odpowiedzi, która da Wam pokój i pewność, że wszystko jest już dla Was jasne, próbujcie dzwonić do najlepszych specjalistów. 

Oni często są wspaniałymi, ciepłymi ludźmi, którzy chętnie podzielą się wiedzą.

PODSUMUJMY  ————

  • Niemowlę nie potrzebuje mleka krowiego i przetworów wyprodukowanych na jego bazie. Każdego dnia jest niemal zalewane najlepszym Mlekiem Mamy. Wypija go niemal litr dziennie! 3-4 szklanki! Wyobrażacie to sobie drogie Mamy? Pijecie tyle każdego dnia?
  • Nie ma sensu wprowadzać do organizmu dziecka następnych porcji mleka, jogurtu, kefiru, twarogów, do tego produktów znacznie gorszych, stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia dziecka. 
  • Koniecznie potrzebne jest włączenie do diety takich grup produktów, jak MIĘSO, RYBY, WARZYWA, JAJA, ZBOŻA, OWOCE (źródła innych witamin i minerałów niż te, które obficie występują w mleku).

TO JEST WAŻNE! 

Mleko krowie jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju starszego dziecka i zdrowia dorosłego człowieka. 

Obraz autorstwa Freepik

Literatura:
1. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, styczeń 2021

2. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2014

3. Kamil K. Hozyasz, Barbara Radomyska, Halina Gryglicka: When cow’s milk can be introduced to the diet of the infant and young children? Pediatr Med Rodz 2009, 5 (1), p. 24-26

4. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrtion: The use of whole cow’s milk in infancy. Pediatrics 1992; 89: 1105-1109

5. Wagner C.L., Greer F.R.: Prevention of rickets and vitamin D deficiency in infants, children, and adolescents. Pediatrics 2008; 122: 1142-1152

6. Binns C.W., Graham K.I., Scott J.A., Oddy W.H.: Infants who drink cows milk: a cohort study. J. Paediatr. Child Health 2007; 43: 607-610.

7. Davies D.P., O’Hare B.: Weaning: worry as old as time. Curr. Paediatr. 2004; 14: 83-96.

8. Kamil K. Hozyasz, Barbara Radomyska, Halina Gryglicka: When cow’s milk can be introduced to the diet of the infant and young children? Pediatr Med Rodz 2009, 5 (1), p. 23-26

9. Tunnessen W.W., Oski F.A.: Consequences of starting whole cow milk at 6 months of age. J. Pediatr. 1987; 111: 813-816

10. Ziegler E.E.: Adverse effects of cow’s milk in infants. Nestle Nutr. Workshop Ser. Pediatr. Program 2007; 60: 185-196

11. Iron deficiency without anemia in children: current state of knowledge, Pediatria Polska

12. Klinika Pediatrii, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, When cow’s milk can be introduced to the diet of the infant and young children, wyd. Pediatr Med Rodz

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

TUTAJ JESTEŚ: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.