Chleb orkiszowy

To chyba jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie chleba. Proste składniki, łatwe ich zarabianie.

Koniec pierwszego roku życia dziecka to dobry czas na włączenie do jadłospisu pieczywa. Niezaprzeczalnie wciąż znacznie cenniejszym produktem zbożowym są kasze i mąki z amarantusa, gryki, prosa. Dobrze, jeśli te produkty pozostaną w menu dziecka w wieku 1-3 lat. Odpowiednio przygotowane pieczywo może od pewnego momentu stać się wspaniałym i wygodnym uzupełnieniem produktów zbożowych w diecie dziecka.

Zboża to ogromnie ważny element zdrowej kuchni.  Proponowany przez specjalistów w dziedzinie schemat żywienia zakłada pod koniec pierwszego roku życia spożycie kasz, mąk w ilościach około 40-50g. 

PRZYGOTUJ:

Formę, najlepiej ceramiczną lub inną dopuszczoną do wypieku chleba. Posmaruj ją cienko smalcem, posyp mąką bezglutenową, np. amarantusową lub jaglaną.

Pojemność naczynia, które użyjesz powinna być nie mniejsza niż 1,8 l.

SKŁADNIKI:

20 gdrożdże
4 gcukier
20 gletnia woda
380 gmąka orkiszowa, typ ok. 630
20 gmąka amarantusowa /gryczana
8 gsól spożywcza jodowana
300 gwoda
16 gnasiona lnu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W misce, w której będzie zarabiane ciasto rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki (20 g) wody (fot. 1,2). Składniki wymieszaj aż do rozpłynięcia drożdży (fot. 3).
  2. Dodaj przesianą mąkę, sól, siemię lniane i wodę (fot. 4).
  3. Całość wyrabiaj maszynowo około 3 minut (obr. zwiększamy do max) licząc od połączenia wszystkich składników (u mnie Kenwood, hak do ciasta drożdżowego).
  4. Ciasto zostaw na 30 minut w temp. 25-30°C do wyrośnięcia (fot. 5). Przykryj miskę ściereczką.
  5. Po pół godzinie wyrośnięte ciasto (fot. 6) jeszcze raz przerób (drewnianą łyżką) i wlej do naczynia, w którym będziesz piec (fot. 7).
  6. Ciasto ponownie odstaw do wyrastania. Tym razem na 45 minut. Po tym czasie ciasto zdecydowanie powiększy swoją objętość (fot. 8).
  7. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. 
  8. Włóż chleb (u mnie półka niższa niż środkowa). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C. Kontynuuj pieczenie przez 30 minut.
  9. Chleb wyciągnij z piekarnika (fot. 9). 
  10. Przygotuj ruszt i umieść na nim chleb. Poczekaj aż wystygnie. Pamiętaj, że ciepłe pieczywo jest nieodpowiednim dla wrażliwych, czyli również dziecięcych organizmów.

Nie należy przejmować się twardą skórą. Zanim chleb wystygnie, skóra zmięknie.

warto wiedzieć

Podając niemowlęciu kromeczkę chleba (ok. 20g) podajesz mu 10 g produktów zbożowych (mąka). Reszta to woda i pozostałe składniki.

Dodawanie nasion słonecznika i innych pestek oraz orzechów, POZA NASIONAMI LNU, stwarza ryzyko niekorzystnego utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tych produktach. Procesy takie potęguje wysoka temperatura pieczenia.

Przepis uwzględnia niewielki, technologiczny dodatek SOLI SPOŻYWCZEJ (jodowanej) oraz CUKRU. Jedna kromeczka zawiera ich odpowiednio 0,24g oraz 0,12g. Są to ilości, które z powodzeniem mieszczą się w normie dotyczącej zawartości sodu i cukru w diecie niemowlęcia powyżej 6 m.ż.

 

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PRODUKTU:

100g chleba zawiera 220 kcal