Skompresowany, do internetu (żeby się szybciej ładowało)

CO ZROBIĆ,
GDY DOSKWIERA CI GŁÓD?

Kilka pomysłów na przekąski w trakcie dnia, których możesz jeść do woli w trudniejszych chwilach

PROPOZYCJE DAŃ PRZYGOTOWANYCH
Z PRODUKTÓW DOZWOLONYCH POZA DIETĄ

Rukola, Roszponka, Sałata Masłowa, Lodowa, ogórki, seler naciowy, kapusta pekińska, rzodkiewka, pomidory…


Choć nie zawsze mamy czas i ochotę na te dodatki, to pewnie warto zadbać, żeby któryś z tych kolorowych produktów ubogacił nasze danie. Nie będę Państwu podpowiadała, jak zrobić sałatkę z ogórka, rzodkiewki, czy różnych sałat, bo każdy znając swoje preferencje smakowe potrafi tworzyć najlepsze zestawienia.  Pamiętajmy, że dozwolone są wszystkie zioła, także sól, pieprz i odrobina cukru.

Wszystkie rodzaje sałat

Ogórki Kwaszone i Świeże

Mix

Natka, Koper, Szczypior

Kapusta Kwaszona
do 200g/dzień

Seler Naciowy

Rzodkiewka
pęczek/dzień

Pomidory
do 200g/dzień

W POSTACI CIEPŁYCH DODATKÓW

Pieczarki, cebula, kapusta kwaszona, cukinia 

Wszystkie te produkty możemy doprawić i przygotować na patelni beztłuszczowej lub, w przypadku kapusty kwaszonej ugotować, a potem łączyć w różne smaczne kombinacje.

Pieczarki Z Cebulką

Kapusta Kwaszona Gotowana
Z Dodatkiem Pieczarek

Cukinia Z Grilla lub Zapiekacza

Cukinia a'la Leczo

CZYSTE ZUPY

Rosół, czyli wywar z warzyw lub kości z dodatkiem natki, bądź świeżego koperku, czy pora. 

Ciepły rosół z powodzeniem może służyć nam pomocą w chwilach uporczywego głodu. Z własnego doświadczenia wiem, że mimo, że jest to bardzo skromny posiłek, to jego ciepło i objętość może przynieść ulgę w trudnych chwilach.

  •     -> Jeśli do takiego bulionu wetrzemy kwaszonego ogórka powstanie coś, co przypominać będzie zupę ogórkową.
  •     -> Dodatek kapusty kwaszonej – stworzy ubogą wersję kapuśniaku. 
  •     -> Można też dołożyć cukinię albo 5g ryżu, czy makaronu. 

Rosół Czysty

Rosół + 5g Ryżu Makaronu

a'la Kapuśniak

a'la Ogórkowa

BULION Z WSZELKIMI DOZWOLONYMI DODATKAMI W POSTACI GALARET

Jeśli do wywaru z warzyw dołożymy żelatynę, otrzymamy galaretę. 

Galareta może stanowić smaczny bezkarny dodatek do zaplanowanego w diecie posiłku. W zależności od użytego dodatku, smak galarety może być różny. 

Proponuję wkroić ogórka konserwowego lub pieczarki, czy kurki z octu (ilość ich, z racji na zawarty cukier w zalewie octowej, nie powinna przekraczać 150g dziennie).

Poniżej przedstawiam Państwu mój przepis na galaretę. Jej zaletą jest przeźroczystość, i, to co lubię, łatwe, szybkie przygotowanie.
Składniki: 750g woda, szczypta Vegety Natur, płaska łyżeczka soli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki, 20g żelatyny.

Sposób przygotowania: wywar z przyprawami gotuję 10 minut. Dodaję żelatynę rozpuszczalną w gorącej wodzie i zalewam przygotowane w naczyniach warzywa. Danie należy kilka godzin chłodzić w lodówce.

Galareta z Rosołu

Pieczarki z Octu w Galarecie

Korniszony w Galarecie

Kurki/Grzyby Leśne w Galarecie

DANIA Z UDZIAŁEM PRODUKTÓW ZACZERPNIĘTYCH Z INNYCH POSIŁKÓW LUB UBOGACONE DOZWOLONYMI DODATKAMI

Czasem z jednego dania można zrobić coś więcej.

  1. Jeśli podkradniemy trochę ziemniaka i warzyw z drugiego dania, możemy przygotować całkiem sporą porcję zupy warzywnej. Podobnie możemy rozmnożyć nasz obiad, kiedy w diecie zaplanowana jest zupa z mięsem. Wtedy w zupie zostawiamy odrobinę ryżu, czy ziemniaka, a resztę gotujemy osobno, potem wykładamy na talerz, obok mięsa, dodajemy ogórka, sałatę, pieczarki i już może nas cieszyć skromny, ale jakby nie było dwudaniowy obiad.
  2. Odrobina warzyw, np. marchewki, czy papryki konserwowej, plasterek jajka – to świetny składnik do galarety, która wspaniale ubogaci np. naszą kolację. 
  3.  Kiedy w diecie widnieją Sokoliki i pieczywo, łatwo powiększyć porcję dodając na przykład sałatę, ogórki, cebulę i tworząc w ten sposób objętościowo dużą bułkę Hot-dog.
  4. Ser żółty i pieczywo w diecie to baza do zapiekanki z pieczarkami

Zupa Warzywna (dodatkowo)

Galareta z Warzywami

Hot-Dog + sałata, itp

Zapiekanka + Pieczarki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUB PODANIA MOŻE WPŁYNĄĆ NA WIELKOŚĆ PORCJI

Często w Państwa dietach goszczą lody. Kiedy wrzucimy ich gałkę do małej kawy, wtedy znacznie dłużej będziemy cieszyli się powstałym deserem. 

Kisiel można przygotować zamiast na szklankę wody, to na dwie, a nawet trzy szklanki. Będzie rzadki, ale wciąż będzie to kisiel.

200g gruszki po ugotowaniu, da miłe dwie szklanki kompotu. Co prawda, nie będzie on słodki, ale zawsze to coś więcej niż po prostu zwyczajnie owoc.

 

Kiedy jabłko pokroimy na cieniutkie plasterki, jemy je dłużej, czasem uda się nawet zapomnieć, że głód był wielki, a porcja mała. Podobnie ma się sprawa z krojeniem marchewki na bardzo, bardzo cienkie plasterki albo słupki, dzielenie bułki w poprzek, a każdej kromki na kilka cząstek. A wszystko to po to, żeby samemu troszkę się oszukać, i mniej cierpieć.

Zawsze polecam też wykorzystywanie zielenin do znacznego powiększania porcji. Nieważne, czy w diecie jest jajko, czy wędzony łosoś, czy mięso grillowane, zawsze warto je łączyć z dużą ilością sałaty lodowej, z ogórkiem, rzodkiewką. Każde danie można posypać świeżym koperkiem, szczypiorem, skropić cytryną i cieszyć się znacznie dłużej możliwością biesiadowania z domownikami.

Kawa z Gałką Loda

Kompot

Kisiel Pitny

Mięso/Jajko/Łosoś na Sałacie Lodowej

Ultra-cienkie Plasterki lub Patyczki z Warzyw

Owoc w Plasterkach lub Tarty

Mini Kanapeczki

Bułka w Poprzek, czy Kromka na Cztery