GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> INNE DANIA (blog)

Krem z dyni

Krem z dyni... Uwielbiam ten wyjątkowo mi bliski, wrocławski przepis naszych Dzieci. Smak, zdrowie i niska kaloryczność! To jest to, co lubię!

SKŁADNIKI:

Waga warzyw po obraniu:

Dynia, 400g 
Ziemniaki, 150g
Marchew, 80g
Cebula, 50g
Czosnek (średni ząbki), ok. 4g

Bulion warzywny, 350g

Sok z niecałej połowy cytryny, 10 g

Przecier pomidorowy lub pomidor świeży, 120g 

Sól, 4g (1 płaska łyżeczka), 

Cukier, 3g (płaska łyżeczka)

Pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, ostra papryka – po szczypcie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię obieramy ze skórki (dyni Hokkaido nie obieramy), usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki i marchew również po obraniu dzielimy na części.
  3. Warzywa wykładamy na blaszkę lub np. patelnię teflonową i wkładamy do piekarnika na 40 minut (temp. 200 °C). Ruszt środkowy. Pilnujemy, żeby warzywa nie zarumieniły się. Mają one pod wpływem temperatury jedynie wydobyć swój smak
  4. Pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek przenosimy na rozgrzaną patelnię. Solimy je używając ok. 2g soli) i opiekamy na patelni przesmarowanej słoniną do lekkiego zarumienienia.
  5. Jeśli nie posiadamy bulionu/rosołu, przygotowujemy go wykorzystując np. mieszankę suchych warzyw. Na 350g wody wsypuję 3g Vegety Natur. 

    Dodajemy: pieprz (0,4 g), gałkę muszkatołową (0,4 g), kurkumę (0,4 g), ostrą paprykę (0,2 g). Resztę zaplanowanej soli (ok. 2g)

  6. Do bulionu przenosimy obsmażoną cebulkę i czosnek. Patelnię opłukujemy, żeby zebrać „smak”.
  7. Gdy warzywa z piekarnika będą gotowe wkładamy je do bulionu, garnek przykrywamy, zmniejszamy moc płyty do średniej i gotujemy przez ok. 15-20 minut.
  8. Po upływie tego czasu dodajemy sok z cytryny oraz przecier pomidorowy lub świeżego pomidora (należy przed tym go sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy). 
  9. Całość gotujemy przez 5 minut, do uzyskania miękkości warzyw.
  10. Wszystkie składniki miksujemy na krem.
  11. Ewentualnie doprawiamy, np. solą.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia w porcji (kcal)
165
Ilość porcji
2
Energia w 100g (kcal)
33
Masa po ugotowaniu (g)
1000
Energia całości (kcal)
330