Jajko w diecie, propozycja na Wielkanocny stół

Jajko w "kubeczku z szynki"

Jajko w diecie na Wielkanoc? Niby zwykła rzecz. Według mnie każda forma przygotowania tego produktu daje smakowity posiłek. Jajko to bardzo wdzięczny kulinarnie produkt! Ponieważ zbliża się Wielkanoc, myślę że warto zadbać o trochę inną, ciekawszą formę jego przygotowania. Dziś propozycja jajka zanurzonego w kubeczek z przeźroczystej galarety. Niezwykle atrakcyjny wygląd tej potrawy ozdobi każdy stół, nawet Wielkanocny!

Jakie składniki będą nam potrzebne?

Zacznę od tego, że przepis dawno temu zaczerpnęłam ze strony pani Bożeny. Od tamtego dnia przeźroczyste kubeczki zagościły u nas na dobre!

Ale wracam do składników:

  1. Jajko
  2. Plaster szynki
  3. Bulion
  4. Żelatyna
  5. Gotowana marchewka, groszek, natka pietruszki – do dekoracji. 

Pamiętajmy, że interesuje nas na diecie tylko wędlina chuda. Najlepiej, żeby nie zawiera w sobie konserwantów. Do przygotowania tego dania chętnie kupuję Szynkę wieprzową Pikok-Pure z Lidla

Jak przygotować jajko w kubeczku z galarety?

 

  1. Przygotuj bulion mięsny lub warzywny.
  2. Ugotuj jajka i zetnij jego oba końce
  3.  Małe kubeczki lub filiżanki wyłóż plastrami szynki
  4. Na spód kubeczków wlej łyżkę płynnej galarety
  5. Wstaw kubeczki na kilka minut do lodówki
  6. Kiedy galareta stężeje, włóż jajko, udekoruj marchewką, natką pietruszki, ewentualnie groszkiem.
  7. Zalej pozostałym wywarem.
  8. Wstaw ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Poniżej przedstawiam Państwu nasz domowy przepis na galaretę.

Jego zaletą jest to, że otrzymany wywar jest pięknie przeźroczysty, a oprócz tego ma wielką zaletę, to co lubię, czyli przygotowuje się go łatwo i szybko.

Składniki: 750g woda, szczypta Vegety Natur, płaska łyżeczka soli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki, 20g żelatyny.

Sposób przygotowania: wywar z przyprawami gotuję 10 minut. Dodaję żelatynę rozpuszczalną w gorącej wodzie. Oczywiście ilość takiej zalewy musi odpowiadać ilości finalnie przewidzianej potrawy.

Czy jajko na diecie jest ważne?

Jajko w diecie jest ogromnie ważnym produktem. Powinno znaleźć się i w diecie dziecka, i w diecie osoby dorosłej, a i jadłopis osoby starszej obowiązkowo jajko powinien zawierać!

Zapraszamy do przeczytania postów zamieszczonych na naszym Facebook-owym Fanpage oraz w prowadzonej przez nas grupie „Żywienie dzieci w wieku 1-3lat”:

Czy jajko to produkt wartościowy? 

Jakie jajka kupować?

Witamy 🙂

Nazywamy się Marżolena i Piotr Uniejewscy.

Od 30 lat jesteśmy dietetykami i chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą.

Jeśli moglibyśmy w jakikolwiek sposób służyć Ci naszą pomocą, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami: Kontakt

Jeśli trafiłeś tutaj, to może to oznaczać, że...

… lubisz jajka, a jesteś na diecie! Nasi Pacjenci często w jadłospisach mają ten produkt. Ponieważ bardzo zależy nam, żeby na naszej diecie nie było nikomu nudno, przygotowaliśmy kilka przepisów dań z wykorzystaniem jajek. Może masz ochotę zerknąć? W każdym bądź razie z a p r a s z a m y!