Rogaliki

Ilość porcji:             8 szt.

 

 

 

SKŁADNIKI:

15 gdrożdże
7 gcukier (3/4 łyżki)
80 gjajka (1,5 szt.)
200gmąka
60 gmasło
30 gkwaśna śmietana 12% lub serek Danonek, Danio…
 szczypta soli

Filmik przedstawia przygotowanie ciasta z podwójnej ilości składników.

Twaróg:

200g np. Ekołukta

1 jajko

15 g cukru, np. z wanilią

Jajo miksujemy z cukrem. Łączymy z twarogiem Ucieramy widelcem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zanim weźmiemy się do pracy warto przygotować blachę i zrobić masę twarogową.

  1. Zanim weźmiemy się do pracy warto przygotować blachę, zrobić masę twarogową
  2. Drożdże łączymy w małej miseczce z cukrem do rozpuszczenia.
  3. Jajka ubijamy około 2 min z użyciem trzepaczki. Obroty max.
  4. Zmieniamy końcówkę na hak do drożdżowego
  5. Dodajemy pozostałe składniki (miękkie masło). 
  6. Dokładnie wyrabiamy około 2 min, obroty 4.
  7. Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Może też być w garnku / pojemniku szklanym przykrytym dokładnie folią.
  8. Po upływie 30 minut włączamy piekarnik (rozgrzewamy do 200 stopni).
  9. Ciasto rozwałkowujemy (nie trzeba mocno podsypywać mąką), wycinamy trójkąty (8 szt.), nakładamy przygotowany twaróg, zwijamy rogalik.
  10. Pieczemy (na papierze do pieczenia lub macie lekko oprószonej mąką) ok. 14 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Środkowa półka.