Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat

Sposób odżywiania w okresie wczesnego dzieciństwa warunkuje pełne wykorzystanie potencjalnych, genetycznie uwarunkowanych możliwości rozwoju fizycznego i umysłowego człowieka. To właśnie dlatego o prawidłowym żywieniu warto mówić, wiedzieć i wdrażać je w codzienność.

CZEGO MOŻESZ SPODZIEWAĆ SIĘ PO TEJ STRONIE?

Strona Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat powstała jako skromna kontynuacja materiałów, wiedzy które przekazujemy Rodzicom niemowląt karmionych piersią na stronie:

 

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią (link)

 

Trochę jako przeciwwaga do coraz powszechniej pojawiających się artykułów, których autorami są przypadkowe osoby. Chcemy przekazać Wam, młodzi Rodzice, odrobinę podstawowej rzetelnej wiedzy, opartej na badaniach najlepszych ośrodków naukowych w Polsce i na świecie.

Z większością Państwa znamy się. Połączyła nas tematyka żywienia niemowląt. 

Źródła naukowe znajdziecie Mili Rodzice tutaj.

MODELOWA RACJA POKARMOWA DZIECKA
między 13-36. miesiącem życia

1.

Poniższa tabela przedstawia co i ile (w przybliżeniu) powinno jeść Twoje dziecko. Jest to efekt wieloletniej pracy wielu najlepszych specjalistów w zakresie medycyny, pediatrii i dietetyki skupionych pod czułym okiem, jednego z najlepszych naukowców zajmujących się tematyką żywienia dzieci, prof. nadzw. dr hab. Haliny Weker. Polskie placówki naukowe współdziałają z podobnymi instytutami całego medycznego świata.
Dla lepszego zobrazowania powyższą tabelę, a właściwie cyferki w niej zawarte przełożyliśmy na produkty:

CZY TO OZNACZA, że każde dziecko w wielu 1-3 lat codziennie musi spozywać takie produkty w takich ilościach? 

Absolutnie nie. To tylko propozycja, która zapewnia zdrowy rozwój dzieciom w tym przedziale wiekowym. 

JAK OGARNĄĆ TEMAT?
CZY DA SIĘ PROŚCIEJ?

2.

Nie da się chodzić z ołówkiem w ręku i zapisywać, co dziecko już zjadło, a czego jeszcze nie. Jak więc zapanować w praktyce nad teorią?!
Wydaje się, że jest na to sposób! Jest nim stworzenie własnego, bazowego planu żywieniowego dnia. 
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-plan

Własny, bazowy plan żywieniowy dnia, to zarówno:

  • pomocnik Rodziców, bo zwolni nas ze szczegółowego myślenia, jak i
  • przyjaciel naszego dziecka, bo dzięki niemu odżywianie będzie właściwe, a to zapewni najlepszy z możliwych rozwój 

Jak to zrobić?

  1. Siadamy z kartką i tabelą przedstawiająca Modelową Dzienną Rację Pokarmową (publikowana wyżej);
  2. Zastanawiamy się, czy nasze dziecko ma jakieś preferencje smakowe uzależnione od pory dnia. Na przykład widzimy, że rano zje chętnie wszystko, ale podwieczorek, hmmm, tylko owoc wchodzi w grę, no i uwielbia jeszcze po kolacji napić się mleka. Takie „ochoty” znają tylko Rodzice;
  3. Trochę tez musimy popatrzeć na siebie. Kiedy mamy więcej czasu i sił, a kiedy padamy ze zmęczenia, i może warto byłoby zadbać, żeby te trudne godziny polegały na gotowaniu czegoś super-prostego, albo nawet żeby wystarczyło podgrzanie posiłku przygotowanego trochę wcześniej.
  4. Dzielimy dzień na 5-6 posiłków i rozdzielamy produkty. Na przykład:
🍗   Mięso będzie zawsze na obiad (II danie)
🥔   Ziemniak – podobnie
🍚   Kasze, ryż, płatki podzielę na 2 porcje
a) 15g na śniadanie nr 1
b) 15g na kolację
🧈  Masło zawsze połączę z pieczywem i podam jako śniadanie nr 2
      itd, itp
 
Pierwszy schemat proponujemy zrobić jak najprostszy, zwyczajnie wykorzystujący wszystkie produkty dnia.
 

CZY WARTO?

Tworzenie takiego bazowego planu wcale nie jest proste, ale wierzcie Państwo – warto!

Zaoszczędzicie sobie w przyszłych dniach mnóstwo czasu!

No i ten Spokój Ducha – że kocham i dbam – bezcenne w byciu Rodzicem!

ŻYWIENIE ZBIOROWE W ŚWIETLE BADAŃ
WYPADA LEPIEJ NIŻ DOMOWE.
To smutne.

3.

Wszystko przez to, że w placówkach, takich jak: szpitale, domy dziecka, i innych tworzy się jadłospisy dekadowe, po prostu układa się Plany żywieniowe. Pozwala to uniknąć wielu błędów. Nie może być tak, żeby dzieci wychowywane poza domem miały korzystniej zbilansowaną dietę niż dzieci pozostające pod czułą domową opieką. I tu, i tu, dieta powinna być możliwie najlepiej opracowana, wyliczona i zaproponowana dziecku.

Bo, Kochamy – znaczy dbamy ♥️♥️

Literatura:  [8], [9], [12], [13]

ZANIM WSPÓLNIE UŁOŻYMY JADŁOSPIS, DOBRZE JEST WIEDZIEĆ O KILKU SPRAWACH

4.

PRODUKTY ZBOŻOWE (CHLEB, KASZE, MAKARONY)
ŁĄCZYMY Z MLEKIEM, SERAMI, MIĘSEM, WĘDLINĄ, JAJKIEM

Dlaczego?
Ponieważ białka ze zbóż są niepełnowartościowe, czyli brakuje w nich kilku ważnych aminokwasów, które z kolei bogato występują w produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego. Wspomniany duet sprawi, że dostarczone danie będzie gwarantem bezcennego pełnowartościowego białka -> potrzebnego do budowy wszystkich narządów i organów młodego człowieka: serca, wątroby, kośćca, zębów, skóry, narządu wzroku, słuchu, węchu, można tak wymieniać naprawdę długo.

WARZYWA POWINNY BYĆ DODATKIEM DO KAŻDEGO POSIŁKU.

Dlaczego?

Ponieważ wszystko, co sprawia, że organizm potrafi przyswoić, odpowiednio zagospodarować, zneutralizować co szkodliwe pochodzi w większości z warzyw lub owoców.

Jeden z przykładów:

Żelazo niehemowe (takie występuje w produktach roślinnych) jest bardzo słabo przyswajalne (1-8%). Witamina C znacznie tę przyswajalność podnosi. A żelazo – to jeden z najważniejszych makroelementów koniecznych dla prawidłowego rozwoju serca, mózgu, układu nerwowego…..). Dobre jego zapasy sprawią, że dziecko w przyszłości nie będzie miało problemów z koncentracją, nauką, brakiem sił i energii. Prawidłowy poziom nasycenia organizmu żelazem jest również gwarantem świetnej kondycji skóry i włosów!

MÓJ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
DLA ZDROWEGO DZIECKA W WIEKU 1-3 LAT

5.

Jeśli interesuje Państwa, jak krok po kroku tworzyłam mój schematyczny jadłospis dla dziecka w wieku 1-3 lat, zapraszam tutaj

Przed Państwem przykładowe menu naszego Malucha. To z jego pomocą będziemy w następnych materiałach zagłębiać się w szczegóły poszczególnych posiłków, dań, artykułów spożywczych.
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-1-do-3-lat-jadlospis

ŚNIADANIE I - posiłek na dobry start!

6.

🔸 Składniki:

  • płatki, kasze, 20g
  • jogurt naturalny, 140g
  • warzywa, 70g
  • siemię lniane, 2g
  • pestki słonecznika, 2g
 
🔸 Forma posiłku, która pozwoli wykorzystać ww. składniki:
  • Płatki z jogurtem, dodatkiem warzyw i nasion roślin oleistych
 
🔸 A dlaczego, taka propozycja?
    Ponieważ takie danie jest:
  1.  Pełnowartościowe, niezwykle bogate w wartości odżywcze, a takie powinno być śniadanie!
  2.  Proste i szybkie do przygotowania. A ranki bywają trudne. Płatki zbożowe można nawet przygotować poprzedniego dnia wieczorem i bez strat przechować w lodówce,
  3.  Taki posiłek będzie świetnym i prawidłowym źródłem energii potrzebnej na dobry start (węglowodany złożone),
  4.  Dodatek warzyw i jogurtu daje gwarancje pełnego wykorzystania pełnowartościowego białka i żelaza zawartego w płatkach zbożowych,
  5.  Danie pozwoli nam zagospodarować niełatwe do podania, a bezcenne dla dziecka nasiona roślin oleistych.
  6.  Jogurt jest cennym i łatwym w użyciu produktem. Będzie też pomocny dla mam, które karmią piersią. Nie będzie potrzeby odciągania pokarmu po nocy, a jeśli noc była dla Mamy trudna, śniadanie z łatwością przygotuje Tata 
A tak wyglądają składniki naszego śniadania z płatkami przygotowanymi poprzedniego dnia wieczorem. Wspaniałe rozwiązanie w Rodzinach, w których ranki bywają trudne.
 
A jaka propozycja dla tych Rodziców, którzy wieczorem padają z nóg?
Kolacja w naszym Schemacie – to płatki zbożowe na gęsto z mlekiem i owocami. Jeśli więc rano ugotujecie Państwo podwójną porcję płatków, kasz – to wystarczy połowę odłożyć na wieczór, a potem już tylko zalać porcją mleka!
 
Nie zawsze można sobie życie ułatwić. Wiele produktów, np. warzywa nie lubią dostępu światła, tlenu. Te czynniki niszczą zawarte w nich cenne składniki. Ale ugotowane zboża spokojnie wytrzymają w lodówce nawet 24 godziny. Bez strat jakościowych!
 
🔔  Czas przygotować się do zakupów!
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?

KAŻDE ZBOŻE JEST CENNE, KAŻDE WYJĄTKOWE!
ALE CZY JEST JAKIEŚ NAJ, NAJ?

7.

NAJ(ważniejsze) w każdym jadłospisie jest UROZMAICENIE.
Gdybyśmy jednak chcieli podsumować wszystko, co cenne w ziarnie i wyznaczyć produkt, który wybija się swoją znakomitością i swoim niezwykle bogatym wnętrzem – to mamy dwóch Zwycięzców! Są to:
 
🏆🥇 KASZA GRYCZANA – niezwykle bogata w magnez, witaminę B6, potas
🏆🥇 I PŁATKI OWSIANE – wspaniałe źródło witaminy E, folianów, manganu i wapnia
To dlatego pierwszym daniem, które wspólnie ugotujemy będzie owsianka. Popołudniu ruszamy na zakupy!

KTÓRE PŁATKI OWSIANE SĄ NAJLEPSZE?
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ W SKLEPIE?

8.

1. Sprawdźmy termin ważności!
Dlaczego w przypadku zbóż, to takie ważne?
Nie wiem, czy wiecie mili Rodzice, że płatki owsiane mają w swoim naturalnym składzie bardzo dużo tłuszczu!
Wyjątkowo wartościowego! 🔔
Pewnie słyszeliście: omega-6, omega-3. Te cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w każdym ziarnie. Żeby się nie psuły, Bóg-Stwórca zamknął je pod twardą okrywą nasienną. W ten sposób dostęp światła, powietrza jest bardzo ograniczony. To dlatego tłuszcze nie utleniają się. Na sklepowej półce znajdziemy ziarna już pocięte, odkryte, pozbawione łupiny, więc jełczenie (psucie się) tłuszczu staje się niestety naturalnym procesem. Im krótszy czas upłynął od przygotowania płatków w młynie do ich spożycia przez nas i nasze dzieci, tym lepiej!
 
2. Kupujmy te płatki, które powstały przez zgniecenie całego ziarna!
Powód jest ten sam, o którym już pisałam. Bardzo drobno pocięte płatki na pewno szybciej się ugotują, ale ich wartość jest znacznie niższa, bo światło, powietrze penetruje do każdej małej cząsteczki płatka. Kupujmy te grube, mięsiste!
 
 3. Sprawdźmy, czy producent niczego nie „dorzucił”
Prosty skład, bez dodatków orzechów, suszonych owoców, jakichkolwiek dodatków poprawiających wizerunek naszego produktu jest gwarantem, że do kasy pójdziemy z właściwym produktem.

PŁATKI OWSIANE – JAK POWSTAJĄ
I CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

9.

Proces technologiczny jest krótki i bezinwazyjny:
  1. Obłuszczanie ziaren -> pozbywa się w ten sposób okrywy, czyli otrębów.
  2. Następnie ziarna zgniata się.
Można również połamać ziarna i dopiero przejść do zgniatania, otrzymane w ten sposób płatki są drobniejsze, niż zwykłe. Ten etap produkcji wpływa na powstanie różnych rodzajów płatków owsianych.
 
Wyróżniamy:
  • Płatki zwykłe są efektem zgniatania obłuszczonego ziarna. Są zatem najmniej przetworzone, ale z tego powodu gotuje się je najdłużej ze wszystkich rodzajów.
  • Płatki górskie powstają, kiedy obłuszczone ziarno poddamy dodatkowemu procesowi rozdrabniania jeszcze przed zgniataniem. Płatki będą wtedy drobniejsze i szybsze w przygotowaniu.
  • Płatki błyskawiczne otrzymamy, jeśli ziarno poddane zostanie dodatkowemu działaniu pary, która rozmiękcza i rozluźnia jego strukturę. Takie płatki przygotowuje się najszybciej, ponieważ szybko miękną i chłoną wodę. Wystarczy zalać je wrzątkiem lub gorącym mlekiem, by otrzymać owsiankę.
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Jak każda żywność, również płatki mogą różnić się zawartością składników odżywczych. W czasie obróbki zawsze traci się pewne wartości. Kalorie, białko i tłuszcze pozostają mniej więcej te same, jednak zawartość witamin i soli mineralnych może być mniejsza w płatkach błyskawicznych i drobno pociętych, czyli górskich niż w zwykłych.
 
Mimo wszystko, wartość odżywcza płatków owsianych jest tak wyjątkowa, że niezależnie od ich rodzaju, będą zawsze bardzo zdrowym produktem, bogatym w białko, dobre tłuszcze, sole mineralne i witaminy.
 
PAMIĘTAJMY!
Kiedy podajemy zwykłe płatki małym dzieciom, czyli osobom, z niedojrzałym jeszcze układem pokarmowym należy je dobrze i odpowiednio długo gotować (rozkleić). Staną się wtedy łatwiej przyswajalne i nie będą obciążać niedojrzałego jeszcze w pełni układu pokarmowego
Nie należy stosować w kuchni malucha sposobu szybkiego przygotowania zwykłych płatków, poprzez zalanie wrzątkiem. Płatki mogą wtedy okazać się częściowo surowe, co może być bardzo niekorzystne dla dziecka.

KTÓRE PŁATKI WYBRAŁAM
I DLACZEGO?

10.

  • Ponieważ zarówno my, jak i nasi ukochani najmłodsi powinni odżywiać się produktami NORMALNYMI, pochodzącymi ze zwyczajnie uprawianych pól, swoje kroki kierowałam tam, gdzie półki wypełnione były produktami BIO. Nie chcę, żeby moi najbliżsi jedli coś, co rośnie na bazie wody z chemią w pobliżu autostrad. Chcę mieć jak największą pewność, że kupiłam coś, co rosło wedle porządku Bożego;
  • Odrzuciłam od razu płatki błyskawiczne i tzw. górskie, bo te muszą być pocięte. Podobno, sama nazwa o tym mówi;
  • Szybko skalkulowałam sobie, że 20g produktów zbożowych, które na śniadanie zje dziecko w wieku 1-3 lat jest tak mała, że cena nie ma większego znaczenia. Warunki bardzo dobrego produktu spełniało kilka artykułów. Najlepsze w mojej opinii były

BIO Płatki Owsiane – EkoGram w szklanym słoiku oraz 

– Płatki Owsiane Bezglutenowe firmy Bio Planet

 
Kosztorys wypadł pozytywnie, zaplanowane wysokogatunkowe płatki na śniadanie będą zaledwie o 8 groszy droższe niż te z najniższej półki i cenowej, i wartościowej.

JOGURT, KTÓRY WYBRAĆ?
(drugi produkt tworzący śniadanie)

11.

Czym powinniśmy kierować się przeglądając półki sklepowe?
Co jest ważne w przypadku jogurtu?
🔔 Prosty skład, właściwy produktowi, którym jest jogurt, czyli mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus),
🔔 Oprócz typowych w/w bakterii jogurtowych wspaniale, kiedy jogurt zawiera cenne bakterie probiotyczne (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis),
🔔 certyfikat BIO, to dodatkowy atut!
🔔 spakowany w opakowanie uznane za najbezpieczniejszy dla zdrowia [5] – PP; (póki co, niestety o dobrym jogurcie w szkle można raczej marzyć).
Uwaga na najczęstszy styropianowy kubeczek (oznaczony cyfrą „6”). Nie jest to najbezpieczniejsze opakowanie.
 
Znalazłam tylko jeden jogurt spełniający ww. kryteria.

WARZYWA.
CZY POTRZEBNE NAWET NA ŚNIADANIE?

12.

 CZEMU NA ŚNIADANIE DO PŁATKÓW?
  1. Ponieważ trzeba je wciskać, gdzie tylko się da! A dlaczego?
    • ponieważ dzieci często za nimi po prostu nie przepadają
    • a potrzebuje ich niemal każdy posiłek (enzymy, witaminy, antyoksydanty…)
    • ponieważ trzeba się nauwijać, żeby 200g warzyw trafiło do brzuszka w ciągu doby!
Enzymy, witaminy z warzyw, pomagają maksymalnie przyswoić i wykorzystać cenne składniki odżywcze ze zbóż i jogurtu oraz, co bardzo ważne neutralizują to, co w żywności pojawiło się poza naszą kontrolą.
 
   JAKIE WARZYWA?
Każde, które wg Rodziców pasują do naszego posiłku.
Ta wytrawna śniadaniowa owsianka, jak określiła ją bliska mi osoba, bardziej przypomina w smaku serek „Wiejski” niż typową owsiankę. Mnie najbardziej pasuje tutaj świeży ogórek 🥒, pomidor 🍅, drobno pokrojona sałata lodowa. Dodałam z własnego ogródka natkę, szczypiorek i koperek.
Ale można dodać gotowaną drobno pokrojoną gotowaną marchewkę 🥕, brokuł 🥦, kalafior, świeżą cebulkę, rzodkiewkę, gotowany groszek. czy kukurydzę 🌽
Pamiętajmy, że warzywa są produktem, który bardzo łatwo gromadzi pestycydy i inne szkodliwe substancje. Warto zadbać o ich jakość.

CZAS ZADBAĆ O KWASY OMEGA
ZIARNA, ZWANE ORZECHAMI, PESTKAMI
TO SKARBY DLA ZDROWIA!

13.

Ziarna są dla dzieci dość trudno przyswajalne, dlatego trzeba dodawać je po trochu. Ale trzeba, bo są konieczne! Choćby dla rozwoju mózgu, dla odporności, dobrej kondycji wzroku, serca… – długo by wyliczać!

 

Pamiętajmy!

  • Siemię lniane trzeba dobrze rozgotować,
  • Orzechy rozgnieść – ale zawsze tuż przed dodaniem ich do posiłku. Inaczej wspaniałe nienasycone kwasy tłuszczowe utlenią się i cały ich urok zniknie!

 

Jeśli nie mamy czasu, pozostaje nam trochę słabsze wyjście, czyli

  • Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno.

 

Czemu gorszy to produkt niż surowiec, z którego powstał?

Ponieważ jest bardzo nietrwały. A olej to produkt, który podczas rozpadu nie tylko traci to, co cenne, ale zyskuje to, co toksyczne.

 

Ostatnie moje zakupy na śniadanie wyglądają tak:

(za każde z nich zapłaciłam około 3 zł)

GOTUJEMY ŚNIADANIE Z MOJEGO PRZYKŁADOWEGO JADŁOSPISU

14.

  1. Odmierz 20g płatków owsianych i 2g siemienia lnianego.
  2. W małym garnuszku zagotuj 60g (6łyżek) wody.
  3. Wrzuć płatki i siemię, zamieszaj, zagotuj, przykryj pokrywką i zmniejsz do minimum moc płyty.
  4. Po 20 minutach płatki napęcznieją, będą miękkie, delikatne i bardzo duże. Wyłącz płytę.
  5. Przygotuj około 70g warzyw. Pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
  6. Do miseczki wlej jogurt naturalny (polecany: Bio Bakama, 140g)
  7. Dodaj płatki, warzywa, ziarna słonecznika.
 
Danie jest gęste, ma maksimum wartości odżywczych w możliwie najmniejszej objętości. Bo o to mili Rodzice chodzi. Ma być mało, ale z bogatą treścią!
 
To dziecko, które jest nam szczególnie bliskie, które bardzo kochamy, zjada taki posiłek chętnie, a jak to wygląda w Państwa Domu?

ŚNIADANIE II,
czyli 100g owoc

15.

Dlaczego tak skromnie? Bo zaraz obiad! I to z dwóch dań!
 
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?
Odpowiedź jest bardzo prosta!
KAŻDY OWOC MA W SOBIE COŚ WYJATKOWEGO, DLATEGO NAJWAŻNIEJSZYM JEST UROZMAICENIE.

I jeszcze jedna ważna sprawa:

OWOCE MUSZĄ BYĆ DOJRZAŁE

 
Oczywiście, warto zadbać o produkt bez pestycydów i metali ciężkich. Ale o tym, myślę nie trzeba pisać. To jest jasne!
Dziś nie ma większego problemu z dostępnością owoców Bio. W sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Carrefour kupuję jabłka, gruszki, banany, winogrono jasne, ciemne, borówki, arbuzy, latem truskawki, porzeczki…

OWOC ŚWIEŻY
CZY SASZETKA?

16.

Zastanawiam się, czy ktoś zadałby takie pytanie :))
 
Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że świeży , 🍎🍐🍊🍋🍌🍉🍇 bo zawsze lepsze jest to,
  1. co świeże 
  2. co nieprzetworzone 
  3. co mogę obejrzeć i ocenić jego jakość 
 
A gorsze to,
  1. co leży w tubce rok, a może więcej,
  2. co pozbawione zostało błonnika i wielu cennych składników odżywczych,
  3. co zostało wyprodukowane z surowca być może drugiego gatunku, a nawet z odpadów.
 
A co, jeśli jesteśmy np. w podróży i nie mamy możliwości podania dziecku owocu. Nie mamy też możliwości podania zamiast owocu warzywa? Wtedy porządna saszetka z owocami jest bardzo dobrym i właściwym wyjściem z sytuacji.
 
Pamiętajmy jednak, że w jadłospisie dzieci w wieku 1-3 lat nie ma wiele miejsca na produkt drugiego gatunku.
Bo dla nich wszystko NAJ!
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-saszetki

O OWOCACH DLA TYCH,
KTÓRZY CHCĄ WIEDZIEC WIĘCEJ 

17.

Owoce w nauce dzieli się na trzy grupy. O tym do jakiej grupy produkt należy decyduje to, której witaminy Stwórca obficie „nawkładał” 😁 tworząc dany owoc.
I tak, do grupy:
  1. 🍓 OWOCE BOGATE W WIT. C należą: owoce jagodowe i cytrusowe: porzeczki czarne, porzeczki czerwone, porzeczki białe, owoc kiwi, papaja, poziomki, truskawki, maliny, agrest, czarne jagody, borówka brusznica, żurawina, owoce cytrusowe: cytryna, grejpfrut, pomarańcza, mandarynka, także jeżyna
  2. 🍑 OWOCE BOGATE W β – KAROTEN to przede wszystkim brzoskwinia i morela
  3. 🍇 OWOCE tzw. INNE* to: ananasy, aronia, banan, berberys, czarny bez, czereśnie, daktyle, granaty, gruszka, jabłko, kawon, mango, melon, pigwa, rajskie jabłuszko, śliwka, wiśnia, winogrona, rodzynki.
* Inne oznacza, że zawierają różne witaminy, ale żadna nie wybija się pod względem ilości.
 
Byłoby cudownie, gdybyśmy wiedząc o tym starali się mieszać owoce z różnych grup.
A może kartka na wewnętrznej stronie drzwiczek kuchennej szafki, a tam mała ściąga?

GDY BOLI BRZUSZEK? 
CZY WTEDY OWOCE TO DOBRY POMYSŁ?

18.

 
Owoce, warzywa to produkty bogate w błonnik.
Dlatego nie są wskazane przy kłopotach żołądkowych.
 
Jeśli u dziecka pojawiła się biegunka, to znak, że w najbliższych dniach pożywienie powinno być lekkostrawne.
Uszkodzona powierzchnia jelit musi trochę mieć czasu na spokojna odbudowę.
 
W takim przypadku początkowo wycofuje się surowe owoce.
Nie bez znaczenia w stanach niestrawności jest rodzaj owoców, a kiedy stan zdrowia normuje się
zaczynamy od:
– banan (roztarty)
– gotowane przeciery, musy
– tarte łyżeczką jabłko
– rozgnieciony widelcem arbuz, melon
potem:
– mango,
– morela,
– nektaryna,
– śliwka,
– truskawka,
– winogrono bez pestek
Wszystkie te owoce podajemy bez skórki, raczej rozgniecione, żeby dziecko nie połykało dużych cząstek, trudnych do strawienia
na końcu, kiedy o kłopotach już zapomnieliśmy:
Wszystkie owoce z twardsza skórka, twardszymi częściami we wnętrzu owocu, typu
– malina,
– kiwi,
– porzeczka,
– winogrono (całe),
– avokado
– jagody, borówki
– agrest
– jabłko do gryzienia samodzielnego
– poziomki
– brzoskwinia
– wszystkie owoce twarde, np. gruszka

MLEKO Z PIERSI, KROWIE,
CZY MODYFIKOWANE?

19.

Na II śniadanie zaplanowałam mleko .
 
Które mleko? O to pyta wielu Rodziców małych dzieci.
Może więc krótko w punktach, od tego, które najlepsze dla dziecka, które skończyło 1 rok.
  1. Mleko z piersi – ideał nie do podrobienia – i to się człowiekowi nie uda nigdy. Bo mleko mamy żyje razem z dzieckiem, zmienia się w ciągu nawet dnia, godziny – wszystko, żeby najlepiej i najwłaściwiej służyć rosnącemu organizmowi młodego Człowieka.
  2. Mleko krowie.
  3. Mleko modyfikowane raczej dla dzieci, których rozwój jest pod obserwacją.
Wśród naukowców są zwolennicy stosowania mleka krowiego, oraz ci, którzy proponują podawanie dzieciom miedzy 1 a 2 rokiem życia zarówno mleko modyfikowanego, jak i świeżego.🥛
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-mleko-ktore

MLEKO, KTÓRE KUPIĆ?
JAK WYBRAĆ TO WŁAŚCIWE?

20.

 

Jeśli nie karmisz już piersią, albo chcesz przygotować kaszkę mleczną, budyń, czy zupę na mleku, to znaczy, że czas przygotować się do zakupu właściwego mleka.

 

Dziecku w wieku 1-3 lat powinno się podawać mleko:

  • o zawartości 2,0-3,9% tłuszczu,
  • świeże,
  • o pełnym bogatym składzie (nie bez laktozy)!!
  • pasteryzowane w niskich temperaturach,
  • opakowane w nieprzeźroczystą butelkę,
  • póki o ciemnym szkle ciężko marzyć, butelka musi być wykonana z bezpiecznego materiału, np. HDPE, tzw. [2] lub PP, tzw. [5],
  • oczywiście produkt BIO, czyli mleko od krów, które najzwyczajniej na świecie są hodowane – zawsze mile widziane!
 
Wynik rekonesansu podpowiada, że ww. warunki spełnia mleko (Bio) z Piątnicy oraz z Biedronki

OBIAD
I danie - ZUPA KRUPNIK

21.

Składniki:
  • bulion po gotowanym mięsie lub woda, około 200g
  • kasza, jakaś cenna, proponuję jęczmienną lub gryczaną, 15g
  • warzywa – włoszczyzna, czyli marchew, por, pietruszka, seler, 50g
  • trochę „zieleniny”, czyli natka, jeśli mamy to lubczyk, koperek, szczypiorek
  • świeże masełko, ale to dodamy dopiero do zupy na talerzu, 3g.
Sposób przygotowania:
  1. Na gorący bulion (lub po prostu do wrzątku) wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut.
  2. Wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone warzywa. Gotujemy około 15-20 minut.
  3. Dodajemy natkę, koperek, i inne delikatne zielone części roślin, ziół. Po upływie 2-3 minut zupa jest gotowa.
  4. Krupniczek przelewamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki masła (tzw. ekstra).

ZBIERAM POWOLI SKŁADNIKI NA II DANIE.
ZACZYNAM OD MIĘSA 

22.

 
Udało mi się dzisiaj kupić przecudny schab!
Mam już w takim razie wieprzowinę.
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-schab
✅ Czym wyróżnia się mięso z tego gatunku zwierząt?
Oprócz tych składników, których należy spodziewać się w obfitości w każdym mięsie, WIEPRZOWINA to bogactwo WITAMINY B1, czyli tiaminy. W schabie jest jej 10x więcej niż w kurczaku, mięsie z indyka, czy nawet w wołowinie! A wspomniana witamina wcale nie jest wszędobylska. Jej najbogatszym źródłem jest właśnie schab oraz kasza gryczana i warzywa strączkowe.
 
 
✅ Co jeśli tej witaminy brakuje? Czym objawia się niedobór?
  • zaburzeniami obwodowego układu nerwowego:
– oczopląs
– zaburzenia pamięci i koncentracji
  • niewydolnością krążenia:
– przyspieszone bicie serca
– opuchlizną kończyn górnych i górnych
  • zaburzeniami trawienia:
– brak łaknienia
– wymioty
– biegunki
  • przy dużych niedoborach – groźna choroba beri-beri
 
 
✅ Jaką rolę pełni ta witamina?
  • współuczestniczy w funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • ma właściwości antyoksydacyjne (chroni przed nowotworami).
 
Wniosek: wieprzowina najwyższego gatunku (schab, polędwiczka, szynka) to właściwy wybór! Ta maleńka zaplanowana w dziennej racji pokarmowej dziecka porcja schabu pokrywa aż 50% zapotrzebowania na tiaminę!
Zastanawiam się, czy jest sens przedstawiać Państwu każdy gatunek mięsa osobno? 👩‍💼 Zdaje się, że pisząc tu elaboraty, tylko sprawę zaciemnię.
Pewnie przyjdzie Wam, drodzy Rodzice uwierzyć mi na słowo, lub po prostu spytać, a wtedy na Wasze życzenie pokażę, dlaczego dla Waszego dziecka mięso z królika jest bezcenne, dlaczego wołowina jest tak niepowtarzalna i nieodzowna w diecie malucha, dlaczego nie tylko filet z piersi kurczaka, czy indyka, ale też mięso z udka, czy udźca.
Każdy gatunek zwierząt jest źródłem mięsa, które ma w sobie to COŚ WYJĄTKOWEGO poprzez jakość lub ilość!
dietetyk-kalisz-dieta-dzieci-mieso

MIĘSO,
CZY ONO JEST W OGÓLE POTRZEBNE?

23.

Czym wyróżnia się grupa produktów spożywczych zwana: MIĘSO I JEGO PRZETWORY?
 
Mięso zawiera dwa takie składniki, których próżno szukać w innych grupach spożywczych.

TO WITAMINA B12 I ŻELAZO HEMOWE

 
To dlatego, tak ważne było, żeby mięso jako jeden z pierwszych produktów był podany niemowlęciu przy rozszerzaniu diety.
Dziś panuje moda na BEZ-MIĘSA. Statystyki biją na alarm, tak dużo osób cierpi na niedokrwistość, tak dużo kobiet w ciąży musi suplementować ten pierwiastek, stwarzając zagrożenie zdrowotne dla siebie i dziecka. Mimo wszystko, Internet a wraz z nim wielu rzekomych specjalistów powiela przekonanie niezgodne z nauką.
Ale nie o tym przecież chciałam pisać. Nie to miejsce, nie ten czas
Skoro mięso ma przede wszystkim pokryć zapotrzebowanie na żelazo, to powstaje pytanie, KTÓRE MIĘSO JEST MISTRZOWSKIM PRODUKTEM W TEJ DZIEDZINIE?
Spójrzmy, co mówią najnowsze dane (wykres na podst. [1]) 👩‍💼
Czy to oznacza, że nie warto podawać dziecku piersi z indyka, czy kurczaka? 🤔
Absolutnie nie jest to prawdą! Ponieważ mięso to nie tylko źródło tego jednego pierwiastka.
Ale, zgodnie z najnowszymi normami, na pewno wysokogatunkowa wołowina, królik, cielęcina, jagnięcina – to wspaniałe gatunki mięs, które powinny odgrywać dużą rolę w prawidłowo skomponowanym jadłospisie, i dzieci, i dorosłych.
1-tydzien-rozszerzania-diety-niemowlat-kolejnosc-zelazo

WĘDLINA,
CZY TO WŁAŚCIWY ZAMIENNIK MIĘSA?

24.

W diecie dziecka w wieku 1-3 lat każdego dnia powinno znaleźć się 20g mięsa. To jest bardzo, bardzo mało.
Tym bardziej więc powinien być to produkt NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
 
Dlaczego więc NIE wędlina?
  1. Artykuły wędliniarskie produkuje się z mięsa wędzonego, a dlaczego jest to wysoce niebezpieczne pisałam już w poście: https://www.facebook.com/dietetyk…/posts/923075131432261
  2. Tradycyjne wędliny konserwowane są azotanami, które pod wpływem temperatury powstałej przy wędzeniu, ale też potem w domu, kiedy np. robimy jajka na szynce 🍳 przekształcają się w Nitrozoaminy. Są to substancje o silnym działaniu mutagennym, neum- i nefrotoksycznym, teratogennym i rakotwórczym.
  3. Podczas konsultacji z najznamienitszym ekspertem w dziedzinie żywienia dzieci, prof. nadzw. dr hab. Halina Weker zasugerowała mi aby nie podawać dzieciom nawet wędliny, która w składzie nie ma wymienionej substancji konserwującej. Jak dotąd żaden producent nie zdecydował się na przeprowadzenie do końca badań, które miałyby potwierdzić brak tej szkodliwej substancji w jego wyrobach. Poza tym zawsze pozostaje problem wcześniejszego wędzenia mięsa.
  4. Dodatkowo…, te folie, pakowanie w atmosferze gazów ochronnych…. – po co???
 
 
Mili Rodzice – jest taka gama możliwości przygotowania mięsa, które możemy podać dziecku, że chyba zbędne jest dalsze przekonywanie, że należy z wędlin w żywieniu dziecka zrezygnować. Chyba, że będzie to np. samodzielnie przygotowany schab, czy klops. Ale wtedy trudno mówić o wędlinie. Jest to po prostu mięso w formie na kanapkę lub do rączki.

ŚNIADANIE II 
100g owocu

15.

Dlaczego tak skromnie? Bo zaraz obiad! I to z dwóch dań!
 
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?
Odpowiedź jest bardzo prosta!
KAŻDY OWOC MA W SOBIE COŚ WYJATKOWEGO, DLATEGO NAJWAŻNIEJSZYM JEST UROZMAICENIE.
 
Oczywiście, warto zadbać o produkt bez pestycydów i metali ciężkich. Ale o tym, myślę nie trzeba pisać. To jest jasne!
Dziś nie ma większego problemu z dostępnością owoców Bio. W sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Carrefour kupuję jabłka, gruszki, banany, winogrono jasne, ciemne, borówki, arbuzy, latem truskawki, porzeczki…

ŚNIADANIE II 
100g owocu

15.

Dlaczego tak skromnie? Bo zaraz obiad! I to z dwóch dań!
 
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?
Odpowiedź jest bardzo prosta!
KAŻDY OWOC MA W SOBIE COŚ WYJATKOWEGO, DLATEGO NAJWAŻNIEJSZYM JEST UROZMAICENIE.
 
Oczywiście, warto zadbać o produkt bez pestycydów i metali ciężkich. Ale o tym, myślę nie trzeba pisać. To jest jasne!
Dziś nie ma większego problemu z dostępnością owoców Bio. W sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Carrefour kupuję jabłka, gruszki, banany, winogrono jasne, ciemne, borówki, arbuzy, latem truskawki, porzeczki…

ŚNIADANIE II 
100g owocu

15.

Dlaczego tak skromnie? Bo zaraz obiad! I to z dwóch dań!
 
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?
Odpowiedź jest bardzo prosta!
KAŻDY OWOC MA W SOBIE COŚ WYJATKOWEGO, DLATEGO NAJWAŻNIEJSZYM JEST UROZMAICENIE.
 
Oczywiście, warto zadbać o produkt bez pestycydów i metali ciężkich. Ale o tym, myślę nie trzeba pisać. To jest jasne!
Dziś nie ma większego problemu z dostępnością owoców Bio. W sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Carrefour kupuję jabłka, gruszki, banany, winogrono jasne, ciemne, borówki, arbuzy, latem truskawki, porzeczki…

ŚNIADANIE II 
100g owocu

15.

Dlaczego tak skromnie? Bo zaraz obiad! I to z dwóch dań!
 
Jak wybrać najlepszy produkt? Czym się kierować?
Odpowiedź jest bardzo prosta!
KAŻDY OWOC MA W SOBIE COŚ WYJATKOWEGO, DLATEGO NAJWAŻNIEJSZYM JEST UROZMAICENIE.
 
Oczywiście, warto zadbać o produkt bez pestycydów i metali ciężkich. Ale o tym, myślę nie trzeba pisać. To jest jasne!
Dziś nie ma większego problemu z dostępnością owoców Bio. W sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Carrefour kupuję jabłka, gruszki, banany, winogrono jasne, ciemne, borówki, arbuzy, latem truskawki, porzeczki…

ŻYWIENIE ZBIOROWE W ŚWIETLE BADAŃ
WYPADA LEPIEJ NIŻ DOMOWE.
To smutne.

3.

Wszystko przez to, że w placówkach, takich jak: szpitale, domy dziecka, i innych tworzy się jadłospisy dekadowe, po prostu układa się Plany żywieniowe. Pozwala to uniknąć wielu błędów. Nie może być tak, żeby dzieci wychowywane poza domem miały korzystniej zbilansowaną dietę niż dzieci pozostające pod czułą domową opieką. I tu, i tu, dieta powinna być możliwie najlepiej opracowana, wyliczona i zaproponowana dziecku.

Bo, Kochamy – znaczy dbamy ♥️♥️

Literatura:  [8], [9], [12], [13]

ŻYWIENIE ZBIOROWE W ŚWIETLE BADAŃ
WYPADA LEPIEJ NIŻ DOMOWE.
To smutne.

3.

Wszystko przez to, że w placówkach, takich jak: szpitale, domy dziecka, i innych tworzy się jadłospisy dekadowe, po prostu układa się Plany żywieniowe. Pozwala to uniknąć wielu błędów. Nie może być tak, żeby dzieci wychowywane poza domem miały korzystniej zbilansowaną dietę niż dzieci pozostające pod czułą domową opieką. I tu, i tu, dieta powinna być możliwie najlepiej opracowana, wyliczona i zaproponowana dziecku.

Bo, Kochamy – znaczy dbamy ♥️♥️

Literatura:  [8], [9], [12], [13]

ŻYWIENIE ZBIOROWE W ŚWIETLE BADAŃ
WYPADA LEPIEJ NIŻ DOMOWE.
To smutne.

3.

Wszystko przez to, że w placówkach, takich jak: szpitale, domy dziecka, i innych tworzy się jadłospisy dekadowe, po prostu układa się Plany żywieniowe. Pozwala to uniknąć wielu błędów. Nie może być tak, żeby dzieci wychowywane poza domem miały korzystniej zbilansowaną dietę niż dzieci pozostające pod czułą domową opieką. I tu, i tu, dieta powinna być możliwie najlepiej opracowana, wyliczona i zaproponowana dziecku.

Bo, Kochamy – znaczy dbamy ♥️♥️

Literatura:  [8], [9], [12], [13]

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.