GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Tzw. strączkowe suche, do grupy której należą fasola, groch, soczewica to niezastąpione źródło kwasu foliowego. Dodatkowo wartość sytna dań z udziałem tych warzyw nie pozostaje bez znaczenia.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300-350g esencjonalny bulion
– 150g ziemniaki,
– 150g fasola biała ze słoika (lub 30g fasola sucha, wcześniej namoczona i ugotowana)
– 50g cebula i inne warzywa
– 30g wędlina bez konserwantów (z listy dozwolonych)
– przyprawy: majeranek, ziele ang., liść laur., czosnek, sól, pieprz

0:35

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
270
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
49
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dzień wcześniej namaczamy fasolę. 
  2. Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, posypujemy majerankiem i opiekamy na niskiej mocy płyty, dla wydobycia aromatu.
  3. Po chwili dodajemy pokrojoną wędlinę (z listy wędlin dozwolonych). Krótko opiekamy.
  4. Na gorący bulion wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, dodajemy fasolę, liść laurowy i ziele angielskie oraz opieczoną cebulę i wędlinę.
  5. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut).
NASZA RADA:

Fasolę z powodzeniem możecie Państwo zamienić na tę samą ilość grochu, czy soczewicy.

Warto zadbać o zakup wędlin, które nie są konserwowane. Azotany (konserwant) ulegają pod wpływem podwyższonej temperatury przy opiekaniu, przekształceniu w wysoce niekorzystne dla zdrowia związki. Jest w tej chwili wiele sklepów, które maja dość szeroki wybór wysokogatunkowych produktów, pozbawionych sztucznych dodatków, w tym konserwantów. Polecamy np. Pikok-Pure Szynka wędzona drewnem jabłoni (Lidl) lub inne wędliny Pikok-PURE (Lidl)

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY