GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> ZUPY -> Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Tzw. strączkowe suche, do grupy której należą fasola, groch, soczewica to niezastąpione źródło kwasu foliowego. Dodatkowo wartość sytna dań z udziałem tych warzyw nie pozostaje bez znaczenia.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300-350g esencjonalny bulion
– 150g ziemniaki,
– 30g fasola sucha
lub fasola biała z puszki (połowa puszki o poj. 400ml)
– 50g cebula i inne warzywa
– 30g wędlina bez konserwantów (z listy dozwolonych)
– przyprawy: majeranek, ziele ang., liść laur., czosnek, sól, pieprz

 

0:35

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
270
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
49
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dzień wcześniej namaczamy fasolę.
  2. Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, posypujemy majerankiem i opiekamy dla wydobycia aromatu.
  3. Po chwili dodajemy pokrojoną wędlinę (z listy wędlin dozwolonych). Krótko opiekamy.
  4. Na gorący bulion wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie oraz opieczoną cebulę i wędlinę.
  5. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut).
  6. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną i lekko rozgniecioną widelcem fasolę.
  7. Całość krótko zagotowujemy.
NASZA RADA:

Fasolę z powodzeniem możecie Państwo zamienić na tę samą ilość grochu, czy soczewicy.

Warto zadbać o zakup wędlin, które nie są konserwowane. Azotany (konserwant) ulegają pod wpływem podwyższonej temperatury przy opiekaniu, przekształceniu w wysoce niekorzystne dla zdrowia związki. Jest w tej chwili wiele sklepów, które maja dość szeroki wybór wysokogatunkowych produktów, pozbawionych sztucznych dodatków, w tym konserwantów. Polecamy np. Pikok-Pure Szynka wędzona drewnem jabłoni (Lidl) lub inne wędliny Pikok-PURE (Lidl)

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY