Rosołek
Delikatna zupka, która zazwyczaj służy jako dodatek do głównego dania obiadowego. Dodatkową zaletą tej potrawy jest niezwykle prosta możliwość jej urozmaicenia. Inaczej smakuje z dodatkiem makaronu, inaczej z kaszą manną, a jeszcze inny smak uzyskamy dodając do rosołu ryż.
Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 300 g woda
– skrzydełko, pałeczka kurczaka lub kości
Mięso przeznaczone jest tylko na wywar. Nie spożywamy go, jeśli wyraźnie nie przewiduje tego Państwa jadłospis. Zamiast wody i kości (mięsa) można stosować przygotowany wcześniej bulion
– 50 g warzywa
– 30 g makaron (lub kasza manna, lub ryż)
– natka pietruszki, lubczyk…
– przyprawy, sól, pieprz…
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, warzywa, przyprawy oraz makaron, kaszę mannę lub ryż.
- Gotujemy około 20 minut.
NASZA RADA:
- Jeśli korzystamy z gotowych mieszanek przypraw, zadbajmy, żeby były dobrej jakości bez zbędnych dodatków, np.Vegeta Natur zobacz…