GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> ZUPY -> Rosołek

Rosołek

Delikatna zupka, która zazwyczaj służy jako dodatek do głównego dania obiadowego. Dodatkową zaletą tej potrawy jest niezwykle prosta możliwość jej urozmaicenia. Inaczej smakuje z dodatkiem makaronu, inaczej z kaszą manną, a jeszcze inny smak uzyskamy dodając do rosołu ryż.

0:30

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 300 g  woda
– skrzydełko, pałeczka kurczaka lub kości
Mięso przeznaczone jest tylko na wywar. Nie spożywamy go, jeśli wyraźnie nie przewiduje tego Państwa jadłospis. Zamiast wody i kości (mięsa) można stosować przygotowany wcześniej bulion
– 50 g  warzywa
– 30 g  makaron (lub kasza manna, lub ryż)
– natka pietruszki, lubczyk…
– przyprawy, sól, pieprz…

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, warzywa, przyprawy oraz makaron, kaszę mannę lub ryż.
  2. Gotujemy około 20 minut.
NASZA RADA:
  1. Jeśli korzystamy z gotowych mieszanek przypraw, zadbajmy, żeby były dobrej jakości bez zbędnych dodatków, np.Vegeta Natur zobacz…

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY