GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> Urozmaicenie -> Kluski francuskie

Kluski francuskie

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

Kluski francuskie to bardzo smaczny dodatek do mięs, sosów, ale smakują równie dobrze jako samodzielne danie z dodatkiem świeżego masła.

– 90g, mąka pszenna
– 50g, woda
– 40g, jajko (małe, “S”)
– 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:
– 3g, surowe masło

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja zawiera:
Energia (kcal)
387
Białko (g)
14
Tłuszcz (g)
7
Węglowodany (g)
67
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie łączymy używając ręcznego miksera.
  2. Na wrzątek (z dodatkiem soli) wrzucamy kluski za pomocą łyżki moczonej w wodzie.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu (około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię).
  4. Odcedzamy.
  5. Na gorące kluski kładziemy odrobinę świeżego masła.

NASZA RADA:

Do ciasta można dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY