GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> UROZMAICENIE (Pieczywo) -> Chleb „smażony” z dżemem

Chleb "smażony" z dżemem

Miękki, z delikatnie chrupiącą powierzchnią chleb jest idealny do dżemu. Choć znamy zwolenników smażonego pieczywa, którzy uwielbiają je lekko posypane jedynie solą. Jednym i drugim amatorom opieczonego chleba proponujemy łatwe i szybkie urozmaicenie diety.

SKŁADNIKI:

– chleb, najlepiej czerstwy, 60g
– woda,
– dżem niskosłodzony, 40g

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
215
Białko (g)
4
Tłuszcz (g)
1
Węglowodany (g)
49
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Patelnię smarujemy kawałkiem słoniny (nie jest to konieczne).
  2. Rozgrzewamy patelnię.
  3. Kromki chleba dokładnie moczymy z obu stron wodą i wykładamy na rozgrzaną patelnię.
  4. Opiekamy aż nabierze lekko złotego koloru, ale nie straci delikatnej miękkości. To własnie odpowiednia wilgotność odróżnia pieczywo przygotowane w ten sposób, od przygotowywanego w tosterze.
NASZA RADA:
  1. Jeśli w diecie macie Państwo jajko, proponujemy je rozbełtać, włożyć do niego kromki chleba i opiec. Niezwykle smaczny jest też smażony w ten sposób chleb z jajkiem przygotowanym w koszulce.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY