JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Posiłki zbożowe – zasady ich przyrządzania
Kilka zasad
przyRZĄDZANIA kasz
Na naszej stronie znajdziecie Drodzy Rodzice kilka przepisów na przykładowe dania dla starszych niemowląt. Wszystkie one oparte są o ziarna i kasze, a sposób ich przyrządzenia łączy kilka ogólnych zasad. Znając je możecie tworzyć różnorodne dania mając pewność, że ich najwyższa jakość wspaniale wpływa na rozwój Waszego niemowlęcia.

O czym warto wiedzieć?
GOTUJ DŁUGO
Pamiętaj, że płatki, także kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne.
SPRÓBUJ METODY GOTOWANIA W DWÓCH GARNKACH
Ilość użytej wody do gotowania kasz zależna jest od wielu czynników, np. od średnicy garnka, intensywności gotowania, szczelności pokrywki. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że danie mimo najlepszych garnków przypali się. Zbyt duża ilość wody sprawi, że posiłek będzie zbyt rzadki*.
*Jeśli danie wyszło zbyt rzadkie, łatwo zagęścisz je dodając łyżeczkę mąki (np. gryczanej, amarantusowej…), którą wcześniej rozmieszasz w odrobinie zimnej wody. Całość zagotuj.
Warto podejmując pierwszą próbę dopilnować dania oraz zapamiętać, których użyliśmy garnków. Wtedy kolejne gotowania będą już proste, i nie będą wymagały od nas ciągłego poświęcania uwagi. Ważny jest też garnek. Ten z wielowarstwowym dnem nie przysporzy wielu problemów, ale jeśli w kuchni masz garnki zwykłe, spróbuj metody gotowania w płaszczu wodnym. Pokazujemy ją na przykładzie przyrządzania owsianki TUTAJ.
PO KASZY DOSTAW DZIECKO DO PIERSI
Ponieważ białka zbóż są niepełnowartościowe, czyli brakuje w nich kilku ważnych aminokwasów, które z kolei bogato występują w mleku kobiecym, zamiast wody do popicia dostaw dziecko do piersi. Zboża z warzywami/owocami + Mamowe Mleczko są gwarantem bezcennego pełnowartościowego białka, potrzebnego do budowy wszystkich narządów i organów dojrzewającego organizmu (serca, wątroby, kośćca, zębów, skóry, narządu wzroku, słuchu, węchu, itd, itp.). Kobiece mleko wpływa również na wzrost biodostępności np. żelaza zawartego w produktach roślinnych.
Podobny efekt osiągniesz dodając do dania zbożowego produkt, który jest źródłem białka zwierzęcego. Mięso, pstrąg lub cząstka jaja podniosą możliwość biologicznego wykorzystania białka w całej potrawie.
UROZMAICENIE JEST ZAWSZE WAŻNE
Najwartościowsze kasze i ziarna warto ze sobą łączyć, bo każde urozmaicenie w obrębie grupy spożywczej jest cenne. Dlatego, kiedy gotujesz płatki owsiane, połącz je z kaszą gryczaną, albo jęczmienną, a najlepiej przygotuj sobie mix różnych kasz. O tym które zboża są wyjątkowo wartościowe, o tym których w potrawach powinno być więcej, a których mniej przeczytasz u nas na stronie TUTAJ i TUTAJ.
Urozmaicenie dodatków jest również ważne! Niech to będą zarówno warzywa gotowane (buraczek, marchewka, dynia, fasolka szparagowa, i.in.), jak i surowe (pomidor, ogórek). Podobnie owoce można gotować razem ze zbożami (gruszka, jabłko, maliny, i in.), ale równie smacznym dodatkiem będą cząstki świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, maliny, borówki…). Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby do kaszy dodać i warzywo, i owoc. Borówka, banan, marchewka, brokuł… można tworzyć niekończące się zestawy.
- Jeśli chcesz ugotować danie zbożowe z dodatkiem GOTOWANYCH warzyw lub owoców pokrój je w cząstki i dodaj do garnka zaraz na początku, razem z kaszami. Im twardsze, trudniejsze do ugotowania są warzywa, tym należy je bardziej rozdrobnić (np. buraczki kroimy w bardzo drobną kostkę). Owoce typu jabłko, gruszka, i inne można dołożyć w postaci większej cząstki.
- Jeśli natomiast planujesz dodatek świeżego owocu, np. borówek, banana, startego jabłuszka lub/i świeżego warzywa, np. pomidorka, ogórka, itp., ugotuj kaszę/płatki/ziarno na samej wodzie, a dodatki dołóż do gotowej już potrawy.
JAKOŚĆ SKŁADNIKÓW DANIA - OGROMNIE ISTOTNA SPRAWA
Produkty zbożowe, podobnie jak warzywa, owoce i inne składniki dań powinny pochodzić z upraw wolnych od oprysków, oraz wszelkich “przyspieszaczy” wzrostu, dlatego kupuj te, które oznaczone są symbolem BIO. W naszym odczuciu warto też zadbać o to, żeby zboże, z którego przygotowano kasze rosło na polskich polach, a nie np. w dalekich Chinach. Produkty, które znamy opisujemy TUTAJ.
podsumowując
Gotując danie zbożowe warto dbać o urozmaicenie, a dla podniesienia wartości odżywczej o karmienie piersią następujące po posiłku zawierającym zboża. Bardzo dobrą praktyką jest też łączenie kasz z białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryba, jajo).
