JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Pyzy drożdżowe na parze (Pampuchy)
Pampuchy
drugie danie zbożowe
SKŁADNIKI (na 4 małe pyzy):
100 g | mąka orkiszowa typ ok. 630 |
50 g | mleko lub woda |
6 g | drożdże |
4 g | masło |
20 g | rozbełtane jajko |
. | pół szczypty soli |
Wszystkie produkty tworzące dania dla dziecka powinny, w miarę dostępności, pochodzić z kontrolowanych upraw i hodowli (BIO).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Do niewielkiego szklanego lub stalowego pojemnika wkładamy miękkie masło, rozpuszczone drożdże, przesianą mąkę oraz dwie łyżki (ok. 20g) rozbełtanego jajka. Dodajemy pół szczypty soli jodowanej.
- Ciasto wyrabiamy bardzo starannie np. mikserem ręcznym (końcówki do ucierania ciasta) około 3-4 minut.
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
- Następnie dzielimy np. na 4 części, formujemy pyzy i wykładamy na silikonową matę lub inną podsypaną mąką powierzchnię.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Parujemy 15 minut (uwaga! musi być odpowiednio duża ilość wody w garnku).
Danie proponowane jest w naszym schemacie żywienia dla niemowląt w 11-12 m.ż. (TUTAJ). Niemowlę może zjadać takie kluski na parze wtedy, kiedy Rodzic sprawdził już, czy dziecko toleruje każdy składnik tego dania. Ponieważ kluski drożdżowe potrzebują mąki zawierającej gluten, możemy przygotować je tylko wtedy, kiedy wcześniej wprowadziliśmy ten rodzaj białka zbóż.
warto wiedzieć
Pyzy na parze w naszym schemacie dotyczącym rozszerzania diety proponujemy tym niemowlętom, które zjadają już dwie porcje zbóż. Przy czym pierwsza z nich oparta jest o najwartościowsze gatunki zbóż, natomiast druga zawiera mąkę pszenną (orkiszowa, płaskurka, typ około 550-630).
Pamiętaj, że zawsze najcenniejszym daniem zbożowym są kasze z takich zbóż, jak: ziarno amarantus, kasze gryczana niepalona, jęczmienna, płatki zwykłe owsiane. Więcej na ten temat piszemy TUTAJ.
Pyzy na parze można podać np.
- do rączki, zamiennie za pieczywo;
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek);
- można przygotować je faszerowane owocem (np. jabłuszkiem) lub mięsem mielonym;
- z dodatkiem przetartych owoców;
- z dodatkiem sosu warzywnego (przetarte gotowane warzywa, np. marchewka, dynia, itp.)