Pulpeciki dla niemowląt

To chyba jeden z najwspanialszych pomysłów na zamknięcie wielu gatunków mięs w jednej małej kuleczce.

Mięso to ogromnie ważny element zdrowej, zbilansowanej diety niemowlęcia. Niemałym trudem jest zadbanie o podaż różnych gatunków mięs, do tego w takiej formie, która jest łatwa do przygotowania. Ważnym jest też, żeby mięso było możliwe do spożycia dla dzieci, które nie mają jeszcze umiejętności i możliwości gryzienia i żucia twardych, suchych kawałków mięs najwyższej klasy.

Przygotowując pulpeciki wybierz Rodzicu najwartościowsze gatunki mięs. Może to być królik, cielęcina, gęś, polędwica wołowa, możesz dodać kawałek kurczaka lub indyka. Asortyment uzależnij od odstępności produktów. Jeżeli możesz, to zadbaj o mięsa pochodzące z hodowli certyfikowanych, tych na których nie stosuje się leków i wątpliwej jakości pasz. Więcej przeczytasz tutaj

PRZYGOTUJ:

  • Matę do mrożenia oraz odpowiednie naczynia do mrożenia. Jeśli chcesz na ten temat przeczytać więcej, zapraszamy Cię tutaj.

SKŁADNIKI:

500 gróżne mięsa
40 gmąka lub mąka + kasza*
120 gwoda
1szt.jajko Bio

świeża natka pietruszki i/lub koperek, i/lub majeranek

* Możesz użyć mąki gryczanej, jaglanej, amarantusowej lub ich mieszaniny. Możesz też oprócz mąki dodać kasze. Jeśli niemowlę ma już wprowadzony gluten polecam kaszę jęczmienną lub płatki owsiane, czy pełnoziarnistą kaszę mannę z pradawnych zbóż.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie gatunki mięs myjemy i mielimy (pamiętaj, nigdy nie kupuj mielonego mięsa).
  2. Dodajemy wodę, jajko, i dodatek zbożowy. Polecam mieszaninę różnego rodzaju mąk lub kasz, np. mąka gryczana/amarantusowa +  kasza gryczana, lub w przypadku tolerancji glutenu płatki owsiane, bądź kasza jęczmienna. Wybór uzależnij od aktualnie posiadanych produktów Bio.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy natkę pietruszki i/lub koperek. Można dodać świeży majeranek. Jeśli niemowlę jest bliskie ukończenia pierwszego roku życia, a wiesz, że toleruje niewielkie ilości czosnku, do masy dodaj przetarty przez praskę jeden ząbek.
  4. Formujemy okrągłe pulpety (ok. 25g).
  5. Pulpety dzielimy na te przeznaczone do mrożenia (na surowo) oraz te, które chcemy, żeby dziecko zjadło dzisiaj i jutro. Możemy też zaplanować, że część mięsa zamrozimy po ugotowaniu.
  6. Porcje przeznaczone do spożycia na bieżąco gotujemy na parze ok. 20 minut (jeśli użyliśmy kasz lub płatków owsianych, czas przedłużamy do 25 minut).
  7. Pulpeciki, które chcemy zamrozić wykładamy na matę, przeznaczoną do bardzo niskich temperatur, mięso przykrywamy, a po dokładnym zamrożeniu przenosimy do specjalnych opakowań szklanych, stalowych, lub ewentualnie odpowiednich pojemników plastikowych. Zamknięte naczynia umieszczamy głęboko w zamrażarce. Więcej na temat mrożenia piszemy tutaj.

warto wiedzieć

Podając niemowlęciu pulpecik (ok. 25 g – waga surowego produktu) podajesz mu ok. 17 g mięsa, ok. 2 g jajka oraz niespełna 2 g mąki (tzw. kaszki) lub kasz.

Zanim przygotujesz pulpeciki, sprawdź czy niemowlę toleruje jajko. Jeśli jego organizm akceptuje tylko żółtko, zamiast jajka użyj dwóch żółtek.

Jeśli nie podajesz niemowlęciu potraw solonych (np. pieczywa), możesz masę mięsną lekko osolić (zwłaszcza, kiedy niemowlę niechętnie spożywa mięso). Użycie w przepisie 4g soli (łyżeczka) powoduje, że dzienna podaż soli wyniesie 0,2g, co jest zgodne z zaleceniami.