JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt karmionych Piersią  -> Szósty tydzień -> Ryba z ziemniakiem

Ryba z ziemniakiem

Pstrąg z ziemniakiem to wspaniały pełnowartościowy posiłek, który może być uzupełnieniem dania głównego, złożonego z mięsa i warzyw.

Tłusta ryba to ogromnie ważny element zdrowej, zbilansowanej diety niemowlęcia. Ponieważ pstrąg jest produktem ubogim w żelazo, warto w codziennym menu nie zastępować nim mięsa. 

Gotowanie na parze – to najlepszy sposób przyrządzania potraw, szczególnie tych, które zawierają ważne składniki pokarmowe, które łatwo “uciekają” do wywaru. Dotyczy to również potraw przygotowanych z udziałem delikatnego mięsa ryb, bogatego źródła niezbędnych dla rozwoju wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwasu DHA. Więcej na ten temat piszemy przy okazji omawiania roli tłustej ryby w żywieniu niemowląt TUTAJ.

Obraz autorstwa Freepik

PRZYGOTUJ:

SKŁADNIKI:

15 gpstrąg Bio
20 gziemniak

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania z wykorzystaniem 15g pstraga Bio z Zielenicy oraz 20g ziemniaka Bio.

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 40g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Danie takie po raz pierwszy proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w piątym dniu szóstego tygodnia (TUTAJ). Nasza propozycja przewiduje uzupełnienie posiłku porcją świeżego roztartego pomidora, stąd porcja dania rybnego jest niewielka.

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:

  1. Przygotuj rybę. Oczyść z ości. 
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą ziemniak lub inne warzywo.
  3. Nalej do garnka na parę, dowolną ilość wody, np. około 250 ml.
  4. Połóż przygotowaną cząstkę warzywa na sito, czyli górną część garnka.
  5. Przykryj pokrywką, gotuj około 15 minut.
  6. Po tym czasie dołóż kawałeczek pstrąga. Przykryj garnek pokrywą i gotuj rybę z ziemniakiem jeszcze 5 minut.
  7. Przenieś ugotowane produkty na deskę lub do miseczki i rozgnieć je używając widelca. Sprawdź jeszcze raz, czy usunięte zostały wszystkie ości.
  8. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj wywar (wodę spod sita). Wymieszaj, aby ujednolicić strukturę dania.
  9. Jeśli Twojemu Dziecku nie odpowiada danie roztarte, zblenduj je do gładkiego puree. Akceptacja konsystencji innych niż puree następuje często w okolicach 10-11 m.ż.. Jeśli realizujecie nasz schemat z 6 tygodnia rozszerzania diety, prawdopodobnie niemowlę jest dopiero w 7 m.ż., co oznacza, że na zgodę dotyczącą zmiany struktury dań ma jeszcze wiele czasu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:

  1. Przygotuj rybę. Oczyść z ości.
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą ziemniak lub inne warzywo.
  3. Wstaw w niewielkim garnku około 100g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła gotowane produkty.
  4. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowany ziemniak.
  5. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
  6. Po 15 minutach dołóż porcję pstrąga.
  7. Dalej postępuj tak, jak w przypadku gotowania na parze.

warto wiedzieć

Dla Państwa wygody nasze schematy przewidują rybę w dwa następujące po sobie dni tygodnia (piątki i soboty). Proponujemy, aby w pierwszym dniu przygotować danie z podwójnej ilości składników. Jeśli zdecydujesz się na tę opcję, posiłek po przyrządzeniu schłodź jak najszybciej. Część wyłóż do miseczki i podaj niemowlęciu. Pozostałą część włóż do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy tutaj.

W przypadku gotowania pstrąga Bio metodą tradycyjną staraj się wykorzystać wywar. Zawiera on cenne składniki ryby, które zostały wypłukane podczas gotowania. Możesz też podać niemowlęciu powstały wywar do picia.

Gęstość dania reguluj poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody. Najczęściej lubianą i tolerowaną przez niemowlę konsystencję uzyskuje się przez dodatek wywaru lub wody w ilości 50% wagi użytych warzyw i mięsa. Dania zbyt gęste powodują często odruch wymiotny. Mogą zniechęcić niemowlę do spożywania posiłków uzupełniających.