JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Owsianka bez przypalenia garnka

Owsianka z dobrego garnka

Kiedy mamy w kuchni dobre garnki, ugotowanie zwykłych, NIE-błyskawicznych płatków owsianych nie jest trudne.

Najwłaściwsze płatki owsiane to te, które powstały przez zgniecenie ziarna owsa. W handlu od jakiegoś czasu królują płatki błyskawiczne, czyli takie, których nie trzeba gotować. Coraz trudniej jest znaleźć na półce sklepowej płatki zwykłe, o niezwykle niskim stopniu przetworzenia. Powodem jest dążenie człowieka do wygody. Niestety takie sytuacje powodują, że odżywiamy się gorszym produktem. 

Poniższy przepis skierowany jest do Rodziców, którzy posiadają garnki z wielowarstwowym dnem. Jeśli takich nie masz, znacznie wygodniejszym będzie dla Ciebie przepis, który znajdziesz TUTAJ

Obraz autorstwa Freepik

Obraz autorstwa Freepik

SKŁADNIKI:

130-150 gwoda
20 gpłatki owsiane ZWYKŁE
60 gowoc i/lub warzywo

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 180-200g dania gotowego.

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

Film przedstawia:

Danie proponowane w naszym schemacie żywienia niemowląt dla dziecka w 11 m.ż. 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Do niewielkiego garnka z wielowarstwowym dnem wlej wodę oraz wsyp płatki. 
    • Jeśli chcesz ugotować owsiankę z warzywami lub owocami pokrój je w cząstki i dodaj już teraz do garnka. Im twardsze, trudniejsze do ugotowania warzywa, tym należy je bardziej rozdrobnić. Owoce typu jabłko, gruszka, i inne można dołożyć w postaci większego kawałka.
    • Jeśli natomiast planujesz dodatek świeżego owocu, np. borówek, banana, startego jabłuszka lub świeżego warzywa, np. pomidorka, itp., ugotuj owsiankę na samej wodzie, a dodatki dołóż do gotowej już owsianki.
    • Wspaniałym zbilansowaniem posiłku będzie dodatek produktu, który jest źródłem białka zwierzęcego. Mięso, pstrąg lub cząstka jaja podniosą możliwość biologicznego wykorzystania białka w całej potrawie. Podobny efekt można uzyskać przystawiając po posiłku niemowlę do piersi.
  1. Zaraz po zagotowaniu zmniejsz moc płyty do minimum, ale tak, żeby woda w garnku “mrugała”.
  1. Całość gotuj około 20-25 minut, od czasu do czasu zamieszaj danie i sprawdź, czy nie należy uzupełnić w garnku wody.
  1. Wymieszaj danie, aby je ujednolicić. Ewentualnie dodaj zaplanowane świeże składniki. Ostudź do odpowiedniej temperatury i podaj dziecku.

W przypadku gotowania owsianki ważna jest ilość użytej wody. Jest ona zależna od średnicy garnka, intensywności gotowania, szczelności pokrywki. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że danie mimo dobrych garnków przypali się. Zbyt duża ilość wody sprawi, że owsianka będzie zbyt rzadka. Warto podejmując pierwszą próbę dopilnować dania oraz zapamiętać których użyliśmy garnków. Wtedy kolejne gotowania owsianki będą już proste, i nie będą wymagały od nas ciągłego poświęcania uwagi.

Jeśli danie wyszło zbyt rzadkie, łatwo zagęścisz je dodając łyżeczkę mąki (np. gryczanej, amarantusowej…), którą wcześniej rozmieszasz w odrobinie zimnej wody.

warto wiedzieć

Niemal wszystkie dania przygotowywane na bazie zbóż podlegają kilku zasadom, które zebraliśmy na osobnej stronie. Jeśli interesuje Cię Rodzicu, z czym warto łączyć posiłek zbożowy, jak ugotować go bez przypalenia garnka, jaką powinien mieć konsystencję, itd., to zapraszamy Cię TUTAJ 

Pamiętaj, że płatki, także kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne. 

Tego rodzaju posiłek może też być przygotowany z udziałem mięsa, ryby, czy jajka.