JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Owsianka bez przypalenia garnka

Owsianka bez przypalenia garnka

Nie ma to, jak sytuacja, w której owsianka gotuje się niemal sama.

Płatki owsiane to bardzo wartościowy produkt zbożowy. Rodzice, którzy znają wartość produktów o niskim stopniu przetworzenia, szukają płatków zwykłych, czyli takich które powstają przez proste zgniecenie ziarna. Kiedy uda im się zakup, mają przed sobą niełatwe zadanie, bo gotowanie owsianki jest trochę trudniejsze niż zalanie wodą płatków błyskawicznych. 

Filmik przedstawia sposób przygotowania owsianki w dwóch garnkach, ale za to bez konieczności doglądania dania podczas gotowania.

SKŁADNIKI:

150 gwoda
20 gpłatki owsiane ZWYKŁE
30 gjabłko lub inny dodatek

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 180-200g dania gotowego.

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

Film przedstawia:

Danie proponowane w naszym schemacie żywienia niemowląt dla dziecka w 11 m.ż. 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W przypadku tego sposobu gotowania, garnki muszą być wykonane z bezpiecznego materiału, ale nie muszą posiadać wielowarstwowego dna. Jeśli posiadasz garnki o bardzo wysokiej jakości, możesz skorzystać z innego przepisu, TUTAJ.

  1. Przygotuj dwa garnki. Ich wielkość powinna być taka, aby jeden mieścił się w drugim, przy czym pomiędzy ich dnami powinna być przestrzeń. 
  1. Do mniejszego garnka wsyp płatki owsiane, wlej wodę, dołóż jabłuszko lub inny owoc. Możesz również przygotować owsiankę na sposób wytrawny. Wtedy zamiast owocu włóż dowolne warzywa pokrojone w kostkę.
  1. Do większego garnka wlej wodę, która otuli mniejszy garnek. Włóż do niego przykryty pokrywką garnek z płatkami, wodą i owocem.
  1. Kiedy woda w zewnętrznym garnku zagotuje się, zmniejsz moc płyty grzewczej i utrzymuj ten stan około 25-30 minut.
  1. Wymieszaj danie, aby je ujednolicić. Ostudź do odpowiedniej temperatury i podaj dziecku.

W przypadku tego dania ilość dodanej do płatków wody jest ważna i zależna od średnicy garnka, intensywności gotowania, szczelności pokrywki. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że danie na dnie stanie się niezwykle gęste, a zbyt duża ilość wody sprawi, że owsianka będzie zbyt rzadka. Warto podejmując pierwszą próbę dopilnować dania oraz zapamiętać których użyliśmy garnków. Wtedy kolejne gotowania owsianki będą już proste, i nie będą wymagały od nas poświęcenia uwagi.

warto wiedzieć

Niemal wszystkie dania przygotowywane na bazie zbóż podlegają kilku zasadom, które zebraliśmy na osobnej stronie. Jeśli interesuje Cię Rodzicu, z czym warto łączyć posiłek zbożowy, jak ugotować go bez przypalenia garnka, jaką powinien mieć konsystencję, itd., to zapraszamy Cię TUTAJ 

Pamiętaj, że płatki, także kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne. 

Jeszcze wartościowsze danie uzyskasz przygotowując je z udziałem dwóch różnych zbóż. Płatki owsiane warto połączyć np. z ziarnem amarantusa. 

Tego rodzaju posiłek może też być przygotowany z udziałem mięsa, ryby, czy jajka.