Pierwsze tarte surowe jabłko

Taka forma podania najczęściej jest bardzo lubianą przez niemowlę.

Proponowany przez nas schemat rozszerzania diety przewiduje w szóstym tygodniu m.in. podanie niemowlęciu pierwszych surowych owoców i warzyw. Powinny to być produkty nie tylko w pełni dojrzałe, ale też miękkie, jak banan, pomidor, śliwka. Jabłko jest owocem twardym, stąd właściwą metodą będzie potarcie łyżeczką owocu do uzyskania delikatnego musu.

Ważnym jest aby starte jabłuszko, natychmiast trafiało do buzi niemowlęcia. Tylko w ten sposób zachowa cenne wartości odżywcze. Owoc powinien pochodzić z kontrolowanych upraw i być bardzo dobrze umytym. Jak zawsze w przypadku warzyw i owoców wybieramy produkty w pełni dojrzałe. 

PRZYGOTUJ:

Stalową małą łyżeczkę

Jabłko

Tarte surowe jabłuszko w formie osobnego dania, po raz pierwszy proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w szóstym dniu szóstego tygodnia (TUTAJ).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Umyj jabłko.
  2. Przekrój je na pół i delikatnie pocieraj łyżeczką do uzyskania musu.
  3. Pierwsze podanie zakończ po 2-3 łyżeczkach. 

Załączony filmik pochodzi ze zbiorów AdobeStock i nie przedstawia właściwej pozycji do karmienia. Podając niemowlęciu posiłek posadź je stabilnie w krzesełku lub na kolanach.