Kopytka

drugie danie zbożowe

SKŁADNIKI:

50 gprzetarte ziemniaki
10-12 gmąka orkiszowa typ ok. 630
5 grozbełtane jajo
.pół szczypty soli

Wszystkie produkty tworzące dania dla dziecka powinny, w miarę dostępności, pochodzić z kontrolowanych upraw i hodowli (BIO).

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Zgniecione wystudzone ziemniaki łączymy z mąką i jajkiem szybkimi ruchami dłoni do uzyskania gładkiej masy, dodajemy odrobinę soli.
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  1. Na obsypanej mąką stolnicy forujemy wałek z ciasta, ucinamy nożem zgrabne kopytka.
  1. Oprószone lekko mąką przenosimy do gotującej się wody.
  1. Po wypłynięciu klusek na wierzch zmniejszamy moc płyty i czekamy jeszcze około 1-2 minut.
  1. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na ciepłe danie można nałożyć cienki film świeżego masła.

Danie proponowane jest w naszym schemacie żywienia dla niemowląt w 11-12 m.ż. (TUTAJ).

warto wiedzieć

Kopytka w naszym schemacie dotyczącym rozszerzania diety proponujemy tym niemowlętom, które zjadają już dwie porcje zbóż. Przy czym pierwsza z nich oparta jest o najwartościowsze gatunki zbóż, natomiast druga zawiera mąkę pszenną (orkiszowa, płaskurka, typ około 550-630).

Pamiętaj, że zawsze najcenniejszym daniem zbożowym są kasze z takich zbóż, jak: ziarno amarantus, kasze gryczana niepalona, jęczmienna, płatki zwykłe owsiane. Więcej na ten temat piszemy TUTAJ.

Kopytka można podać np.

  • z dodatkiem świeżego masła, lub sosu warzywnego (przetarte gotowane warzywa, np. marchewka, dynia, itp.)
  • może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
  • jako samodzielna przekąska