JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Kopytka
Kopytka
drugie danie zbożowe
SKŁADNIKI:
50 g | przetarte ziemniaki |
10-12 g | mąka orkiszowa typ ok. 630 |
5 g | rozbełtane jajo |
. | pół szczypty soli |
Wszystkie produkty tworzące dania dla dziecka powinny, w miarę dostępności, pochodzić z kontrolowanych upraw i hodowli (BIO).

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Zgniecione wystudzone ziemniaki łączymy z mąką i jajkiem szybkimi ruchami dłoni do uzyskania gładkiej masy, dodajemy odrobinę soli.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę.
- Na obsypanej mąką stolnicy forujemy wałek z ciasta, ucinamy nożem zgrabne kopytka.
- Oprószone lekko mąką przenosimy do gotującej się wody.
- Po wypłynięciu klusek na wierzch zmniejszamy moc płyty i czekamy jeszcze około 1-2 minut.
- Wyławiamy łyżką cedzakową. Na ciepłe danie można nałożyć cienki film świeżego masła.
Danie proponowane jest w naszym schemacie żywienia dla niemowląt w 11-12 m.ż. (TUTAJ).
warto wiedzieć
Kopytka w naszym schemacie dotyczącym rozszerzania diety proponujemy tym niemowlętom, które zjadają już dwie porcje zbóż. Przy czym pierwsza z nich oparta jest o najwartościowsze gatunki zbóż, natomiast druga zawiera mąkę pszenną (orkiszowa, płaskurka, typ około 550-630).
Pamiętaj, że zawsze najcenniejszym daniem zbożowym są kasze z takich zbóż, jak: ziarno amarantus, kasze gryczana niepalona, jęczmienna, płatki zwykłe owsiane. Więcej na ten temat piszemy TUTAJ.
Kopytka można podać np.
- z dodatkiem świeżego masła, lub sosu warzywnego (przetarte gotowane warzywa, np. marchewka, dynia, itp.)
- może to być dodatek do mięsa i warzyw (obiadek)
- jako samodzielna przekąska