JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt karmionych Piersią  -> Szósty tydzień -> Kaszka z surowym bananem

Kaszka z surowym bananem

Banan plus gryka to wspaniałe, wartościowe danie dla niemowlęcia.

Mąka gryczana lub ta z amarantusa uznane są za jedne z najwartościowszych zbóż. Nic więc dziwnego, że większość dań dla niemowląt opartych jest o te dwa zboża rzekome.

Kiedy niemowlę otrzymuje po raz pierwszy surowy owoc, ważnym jest, żeby był on lekkostrawny oraz bezpieczny mikrobiologicznie. Gruba skóra banana Bio chroni miąższ owocu przed przypadkowym zanieczyszczeniem. Część owocu, którą zjada dziecko jest zawsze czysta. To dlatego na pierwsze posiłki zbudowane z surowych owoców nie wybieramy truskawki, maliny, czy tym bardziej jagód leśnych.

SKŁADNIKI:

100 gwoda
10 gkaszka (mąka) Bio
20-30 gbanan Bio

Powyższa ilość składników pozwala uzyskać około 90-100g dania gotowego (po uwzględnieniu strat).

Film przedstawia:

Przyrządzenie dania z wykorzystaniem 10g mąki gryczanej Bio oraz 25g banana Bio. 

Posiłek taki po raz pierwszy proponujemy w naszym schemacie żywienia niemowląt w trzecim dniu szóstego tygodnia (TUTAJ).

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA:

Posiłek przygotowujemy, jak zwykły kisiel.

  1. Mniej więcej 2 łyżeczki z czubkiem mąki gryczanej (lub innej wartościowej, więcej informacji znajdziesz TUTAJ) rozmieszaj w 3-4 łyżkach zimnej wody.
  2. W niedużym garnuszku zagotuj około 100ml (pół szklanki) wody.
  3. Zmniejsz moc płyty i powoli, ciągle mieszając wlewaj zawiesinę mąki z wodą. Rób to powoli, stopniowo. W ten sposób będziesz miał kontrolę nad gęstością dania. Jeśli kaszka wydaje Ci się wystarczająco gęsta, nie wlewaj całej zawiesiny. Jeśli natomiast cała mąka została zużyta, a danie jest bardzo rzadkie, szybko rozrób dodatkową łyżeczkę mąki w odrobinie wody.
  4. Kaszkę dokładnie zagotuj na małej mocy płyty, ciągle mieszając.
  5. W miseczce rozgnieć widelcem porcję banana. Dodaj ugotowaną kaszkę. Danie wymieszaj i po schłodzeniu podaj niemowlęciu.

Nasze rady:

  • Jeśli Twojemu dziecku przeszkadza taka jedynie roztarta konsystencja, danie zblenduj.
  • Danie można przygotować z innymi surowymi owocami. Naszą propozycję dotycząca kolejności ich wprowadzania znajdziesz TUTAJ.

warto wiedzieć

Na polskim rynku funkcjonuje określenie “Kaszka dla niemowląt”, które najczęściej oznacza ziarno zbóż zmielone do struktury mąki. Stąd w większości przypadków kaszka oznacza mąkę, która jest znacznie tańsza, a jest tym samym produktem. Więcej na ten temat piszemy tutaj.

Gęstość dania reguluj poprzez dodatek gotowanej wody. Niemowlęta najczęściej preferują konsystencję kaszek zbliżoną do gęstej śmietany. Zbyt zwarta struktura często wywołuje odruch wymiotny.

W kolejnych tygodniach możesz gotować mąkę na samej wodzie, a owoce dodać w formie surowej. Możesz dołożyć zgniecionego banana, dojrzałą śliwkę lub drobniutko starte jabłuszko.

Jeszcze wartościowszym jest połączenie kaszki z ugotowanym wcześniej i startym buraczkiem lub roztartą ugotowaną wcześniej marchewką. Można też połączyć kaszkę z rozgniecionym pomidorem lub jeszcze innym warzywem. Warto pamiętać, że warzywa wnoszą do organizmu znacznie więcej witamin i minerałów ważnych dla rozwoju, spójrz TUTAJ.