JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Kasza z sosem mięsno-warzywnym
Kasza z sosem
a’la kaszotto
Kasza gryczana niepalona, jęczmienna, ale również owsiana w połączeniu z mięsem i warzywem jest niezwykle wartościowym elementem niemowlęcego menu.
Jeśli Rodzic poda obiad w takiej postaci, proponujemy w posiłku wieczornym uwzględnić ziemniaka z dodatkiem np. jajka.

SKŁADNIKI:
100 g | woda |
25 g | kasza gryczana niepalona |
70-100 g | warzywa |
20-25 g | mięso |
Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 160-200g dania gotowego.
Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników.
Danie proponowane jest w naszym schemacie żywienia dla niemowląt w 11-12 m.ż..

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Do niewielkiego garnka z wielowarstwowym dnem wlej wodę oraz wsyp ziarno kaszy gryczanej niepalonej (lub innej, lub mieszanki kasz).
- Zaraz po zagotowaniu zmniejsz moc płyty do minimum, ale tak, żeby woda w garnku “mrugała”.
- Całość gotuj około 25-35 minut, od czasu do czasu zamieszaj danie i sprawdź, czy nie należy uzupełnić w garnku wody. Ziarno kaszy powinno być miękkie, ale w miarę ugotowane na sypko, czyli bez nadmiaru wody.
- W osobnym garnku ugotuj, np. na parze różnego rodzaju warzywa oraz mięso. Wygodnym rozwiązaniem jest mięso w postaci pulpecika.
- Warzywa wraz z porcją mięsa zblenduj na gładkie puree. Tak, jak przyrządzałaś danie dla niemowlęcia w pierwszym etapie rozszerzania diety (TUTAJ).
- Gładkie mięsno-warzywne puree wlej do kaszy. Danie wymieszaj, a po ostudzeniu podaj niemowlęciu. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj wodę.
INNE WARIANTY:
a) jeśli użyte przez Ciebie mięso ma postać pulpecika, możesz je wkruszyć do kaszy, a sos przygotować na bazie samych warzyw;
b) część warzyw możesz rozgniść widelcem
INFORMACJE DOTYCZĄCE PRZYRZĄDZANIA DAŃ ZBOŻOWYCH:
Niemal wszystkie dania przygotowywane na bazie zbóż podlegają kilku zasadom, które zebraliśmy na osobnej stronie. Jeśli interesuje Cię Rodzicu, z czym warto łączyć posiłek zbożowy, jak ugotować go bez przypalenia garnka, jaką powinien mieć konsystencję, itd., to zapraszamy Cię TUTAJ.