JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią ->11-12 miesiąc życia-> Kasza z sosem mięsno-warzywnym

Kasza z sosem

a’la kaszotto

Kasza gryczana niepalona, jęczmienna, ale również owsiana w połączeniu z mięsem i warzywem jest niezwykle wartościowym elementem niemowlęcego menu.

Jeśli Rodzic poda obiad w takiej postaci, proponujemy w posiłku wieczornym uwzględnić ziemniaka z dodatkiem np. jajka.

 

 

SKŁADNIKI:

100 gwoda
25 gkasza gryczana niepalona
70-100 gwarzywa
20-25 gmięso

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 160-200g dania gotowego.

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

Danie proponowane jest w naszym schemacie żywienia dla niemowląt w 11-12 m.ż..

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Do niewielkiego garnka z wielowarstwowym dnem wlej wodę oraz wsyp ziarno kaszy gryczanej niepalonej (lub innej, lub mieszanki kasz). 
  1. Zaraz po zagotowaniu zmniejsz moc płyty do minimum, ale tak, żeby woda w garnku “mrugała”.
  1. Całość gotuj około 25-35 minut, od czasu do czasu zamieszaj danie i sprawdź, czy nie należy uzupełnić w garnku wody. Ziarno kaszy powinno być miękkie, ale w miarę ugotowane na sypko, czyli bez nadmiaru wody.
  1. W osobnym garnku ugotuj, np. na parze różnego rodzaju warzywa oraz mięso. Wygodnym rozwiązaniem jest mięso w postaci pulpecika.
  1. Warzywa wraz z porcją mięsa zblenduj na gładkie puree. Tak, jak przyrządzałaś danie dla niemowlęcia w pierwszym etapie rozszerzania diety (TUTAJ).
  1. Gładkie mięsno-warzywne puree wlej do kaszy. Danie wymieszaj, a po ostudzeniu podaj niemowlęciu. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj wodę.

INNE WARIANTY:

a) jeśli użyte przez Ciebie mięso ma postać pulpecika, możesz je wkruszyć do kaszy, a sos przygotować na bazie samych warzyw;

b) część warzyw możesz rozgniść widelcem

INFORMACJE DOTYCZĄCE PRZYRZĄDZANIA DAŃ ZBOŻOWYCH:

Niemal wszystkie dania przygotowywane na bazie zbóż podlegają kilku zasadom, które zebraliśmy na osobnej stronie. Jeśli interesuje Cię Rodzicu, z czym warto łączyć posiłek zbożowy, jak ugotować go bez przypalenia garnka, jaką powinien mieć konsystencję, itd., to zapraszamy Cię TUTAJ.