JESTEŚ TUTAJ: Rozszerzanie Diety Niemowląt Karmionych Piersią -> Siódmy tydzień -> Jednogarnkowo – puree dla niemowląt

Jednogarnkowo - puree

To danie, łączy ze sobą wszystkie składniki całodziennego menu

Kiedy Rodzicowi brakuje czasu i sił, warto pomyśleć o przygotowaniu dania łączącego w sobie wszystkie ważne produkty, które niemowlę powinno zjeść w ciągu dnia. Potem wystarczy tylko podzielić danie na dwa posiłki. Dla dziecka nie ma znaczenia, czy pstrąg połączy się w daniu z mięsem, czy jabłko zawita do obiadu. Za to dla organizmu, taki jednogarnkowy posiłek to pełnowartościowy skarb.

Zresztą, my dorośli, też lubimy schab ze śliwką, a pomimo, że połączenie ananasa z chlebem i szynką woła o pomstę do nieba, to i tak wielu z nas zajada się tostem hawajskim. Nie wspominając o cieście marchewkowym:)

SKŁADNIKI:

15 gmięso – gęś
15 gryba – pstrąg
70 gwarzywa
10 gziarno amarantusa
50 gjabłko

Powyższa ilość składników pozwoliła uzyskać około 250g dania gotowego, który podzielono na dwa posiłki.

Film przedstawia:

Posiłki przygotowane w jednym garnku ze składników zaplanowanych na szósty dzień siódmego tygodnia (TUTAJ).

Jeśli Twoje niemowlę jest starsze lub potrzeby jego są większe, w kolejnych dniach zwiększ ilość składników. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DANIA NA PARZE:

  1. Umyj mięso. Krótko opłucz a potem oczyść rybę z ości.
  2. Umyj, obierz, a potem jeszcze raz lekko opłucz pod bieżącą wodą wybrane warzywa i owoc.
  3. Nalej do garnka na parę, około 150g wody.

W przypadku tego dania ilość użytej wody jest ważna, a przez to trochę problematyczna. Zależy od średnicy garnka, intensywności gotowania, szczelności pokrywki. Zbyt mała ilość wody spowoduje, że ziarna amarantusa lub np. kasza gryczana nie dogotują się wystarczająco. Zbyt duża ilość wody sprawi, że albo danie będzie zbyt rzadkie, albo ziarenka będziemy wyławiać z cennego ich wywaru. Jeśli wody po gotowaniu ziarna zostało dużo, warto podać ją dziecku do wypicia.

  1. Wszystkie składniki oprócz jabłka i pstrąga połóż na sito, czyli górną część garnka.
  2. Przykryj pokrywką, zagotuj, a potem zmniejsz moc płyty grzewczej.
  3. Po 15 minutach dołóż rybę i jabłko lub inny owoc.
  4. Całość gotuj jeszcze ok. 8-10 minut.
  5. Przenieś ugotowane produkty do naczynia, w którym będziesz je blendować.
  6. Jeśli danie jest zbyt gęste i trudne do roztarcia, dodaj gotowaną wodę.

Porcję przeznaczoną na drugi posiłek należy szybko schłodzić i włożyć do lodówki. O tym, jak długo możesz przechowywać posiłki dla niemowląt, i jakie obowiązują zasady bezpieczeństwa mikrobiologicznego piszemy TUTAJ.

warto wiedzieć

Pamiętaj, że w początkowym etapie rozszerzania diety kasze powinny być dobrze rozgotowane, niemal rozklejone. W ten sposób stają się łatwostrawne. 

Podobne danie uzyskać można przygotowując je bez dodatku ziarna (kaszy). Wtedy zboże w postaci mąki nalezy ugotowac na wodzie, a otrzymaną “kaszkę” dodać przed zblendowaniem do warzyw, mięsa, pstrąga i owocu. 

Jeśli zadbasz, aby w różnych dniach, inne warzywo było tym głównym, zapewnisz dziecku urozmaicenie smakowe.