Pulpeciki dla niemowląt

To chyba jeden z najwspanialszych pomysłów na zamknięcie wielu gatunków mięs w jednej małej kuleczce.

Mięso to ogromnie ważny element zdrowej, zbilansowanej diety niemowlęcia. Niemałym trudem jest zadbanie o podaż różnych gatunków mięs, do tego w takiej formie, która jest łatwa do przygotowania. Ważnym jest też, żeby mięso było możliwe do spożycia dla dzieci, które nie mają jeszcze umiejętności i możliwości gryzienia i żucia twardych, suchych kawałków mięs najwyższej klasy.

Przygotowując pulpeciki wybierz Rodzicu najwartościowsze gatunki mięs. Może to być królik, cielęcina, gęś, polędwica wołowa, możesz dodać kawałek kurczaka lub indyka. Asortyment uzależnij od odstępności produktów. Jeżeli możesz, to zadbaj o mięsa pochodzące z hodowli certyfikowanych, tych na których nie stosuje się leków i wątpliwej jakości pasz.

PRZYGOTUJ:

  • Matę do mrożenia oraz odpowiednie naczynia. Jeśli chcesz na ten temat przeczytać więcej, zapraszamy Cię tutaj.
  • Zetrzyj na tarce wcześniej wysuszony kawałek chleba o prostym składzie. Jeśli nie masz takiego, użyj mieszaniny mąk (np. gryczana, jaglana, z amarantusa)

SKŁADNIKI:

500 gróżne mięsa
25 gchleb tarty suchy
25 gmąka amarantusowa /gryczana
120 gwoda
1 szt.jajko Bio
natka pietruszki/koperek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie gatunki mięs myjemy i mielimy (pamiętaj, nigdy nie kupuj mielonego mięsa).
  2. Dodajemy wodę, jajko, chleb i mąkę z amarantusa lub gryczaną w dowolnych proporcjach. Im więcej dodamy chleba, tym pulpeciki będą bardziej pulchne, miękkie.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy natkę pietruszki lub koperek i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  4. Jeśli porcje będą wielkości ok. 25g, będzie to oznaczało, że w każdym pulpeciku zawarte jest około 15-17g mięsa.
  5. Pulpety dzielimy na te przeznaczone do mrożenia (na surowo) oraz te, które chcemy, żeby dziecko zjadło dzisiaj i jutro. Możemy też zaplanować, że część mięsa zamrozimy po ugotowaniu.
  6. Porcje przeznaczone do spożycia na bieżąco gotujemy na parze przez 20-25 minut.
  7. Pulpeciki, które chcemy zamrozić wykładamy na matę, przeznaczoną do bardzo niskich temperatur, mięso przykrywamy, a po dokładnym zamrożeniu przenosimy do specjalnych opakowań szklanych, stalowych, lub ewentualnie odpowiednich pojemników plastikowych. Zamknięte naczynia umieszczamy głęboko w zamrażarce.

warto wiedzieć

Podając niemowlęciu pulpecik (ok. 25 g – waga surowego produktu) podajesz mu ok. 17 g mięsa, ok. 2 g jajka oraz niespełna 2 g mąki (tzw. kaszki).

Zanim przygotujesz pulpeciki, sprawdź czy niemowlę toleruje jajko. Jeśli jego organizm akceptuje tylko żółtko, zamiast jajka użyj dwóch żółtek.

Jeśli nie wprowadziłeś Rodzicu glutenu, zastąp chleb mąką (czyli kaszką) jaglaną lub np. gryczaną. 

Zakup gotowej bułki tartej wiąże się z ryzykiem dodania produktu wcześniej spleśniałego. Nawet mikroskopijne ilości mykotoksyn, są wysoce niebezpieczne dla małego organizmu dziecka.