GDZIE JESTEŚ: ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ
Chleb orkiszowo-żytni
Kiedy niemowlę zbliża się do końca pierwszego roku życia warto zaznajomić go z produktem, który pewnie odtąd będzie gościł już zawsze w jego codziennym menu.
Do tej pory znacznie cenniejszym produktem zbożowym były kasze. W dalszym ciągu to one wiodą prym wśród najwartościowszych produktów zbożowych. Mimo wszystko właściwie przygotowane pieczywo może być od pewnego momentu świetnym i wygodnym uzupełnieniem produktów zbożowych w diecie dziecka.
Zboża to ogromnie ważny element zdrowej kuchni. Proponowany przez specjalistów w dziedzinie schemat żywienia zakłada pod koniec pierwszego roku życia spożycie kasz, mąk w ilościach około 40-50g.
SKŁADNIKI:
80 g | zakwas żytni |
8-9 g | świeże drożdże + 30 g wody |
5 g | cukier |
300 g | mąka orkiszowa, typ ok. 630 |
60 g | mąka żytnia, typ ok. 720 |
20 g | nasiona lnu |
10 g | sól spożywcza |
200 g | woda |
10-20 g | mąka do podsypania |
ZAKWAS ŻYTNI oznacza ten przygotowany z mąki żytniej typ 2000 (u nas Mąka Żytnia Bio 2000) oraz wody w stosunku wagowym 1:1.
Zakwas powinien być zawsze żywy, pełen powietrza, spójrz
Warto wiedzieć, że dodawanie nasion słonecznika i innych pestek oraz orzechów, POZA NASIONAMI LNU, stwarza ryzyko niekorzystnego utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tych produktach. Procesy takie potęguje wysoka temperatura pieczenia.
Przepis uwzględnia niewielki, technologiczny dodatek SOLI SPOŻYWCZEJ (jodowanej). Jedna kromeczka zawiera jej 0,05g. Jest to ilość, która z powodzeniem mieści się w normie dotyczącej zawartości chlorku sodu w diecie niemowlęcia powyżej 6 m.ż.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W małym naczyniu połącz świeże drożdże (8-9g), cukier (5g) oraz letnią wodę (30g).
2. Do misy, w której będziesz zarabiać ciasto wsyp:
- przesianą mąkę orkiszową,
- mąkę żytnią,
- nasiona lnu,
- sól spożywczą,
- zakwas żytni,
- wlej rozpuszczone drożdże
- oraz wodę.
- Misę umieść w robocie i rozpocznij wyrabianie ciasta używając końcówki typu hak. Stopniowo zwiększaj szybkość obrotów aż do uzyskania tych największych.
- Po około 6-7 minutach ciasto zacznie odrywać się od brzegów misy. Teraz jest czas na wykorzystanie dodatkowej łyżki mąki orkiszowej. W czasie pracy robota posypuj brzegi ciasta wykorzystując za każdym razem odrobinę mąki. W momencie, w którym ciasto uformuje się w kulę (około 1-2 min) przerwij wyrabianie, misę nakryj ściereczką i odłóż ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, poprzez ugniatanie ręką pozbądź się w cieście powietrza i uformuj bochenek składając brzegi do środka.
- Ciasto umieść w formie, w której będzie pieczone, przykryj tak, żeby miało miejsce na wzrost. Całość włóż do lodówki.
- Po 10-12 godzinach naczynie z chlebem (bez przykrycia) umieść w nagrzanym do 200-205°C piekarniku. Wybierz niską półkę i nastaw czas pieczenia na 50 minut.

- Chleb wyciągnij z naczynia i umieść na kratce do wystudzenia.
