Chleb orkiszowo-żytni

Kiedy niemowlę zbliża się do końca pierwszego roku życia warto zaznajomić go z produktem, który pewnie odtąd będzie gościł już zawsze w jego codziennym menu.

Do tej pory znacznie cenniejszym produktem zbożowym były kasze. W dalszym ciągu to one wiodą prym wśród najwartościowszych produktów zbożowych. Mimo wszystko właściwie przygotowane pieczywo może być od pewnego momentu świetnym i wygodnym uzupełnieniem produktów zbożowych w diecie dziecka.

Zboża to ogromnie ważny element zdrowej kuchni.  Proponowany przez specjalistów w dziedzinie schemat żywienia zakłada pod koniec pierwszego roku życia spożycie kasz, mąk w ilościach około 40-50g. 

SKŁADNIKI:

80 gzakwas żytni
8-9 gświeże drożdże + 30 g wody
5 gcukier
300 gmąka orkiszowa, typ ok. 630
60 gmąka żytnia, typ ok. 720
20 gnasiona lnu
10 gsól spożywcza
200 gwoda
10-20 gmąka do podsypania

ZAKWAS ŻYTNI oznacza ten przygotowany z mąki żytniej typ 2000 (u nas Mąka Żytnia Bio 2000) oraz wody w stosunku wagowym 1:1.

Zakwas powinien być zawsze żywy, pełen powietrza, spójrz

Warto wiedzieć, że dodawanie nasion słonecznika i innych pestek oraz orzechów, POZA NASIONAMI LNU, stwarza ryzyko niekorzystnego utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tych produktach. Procesy takie potęguje wysoka temperatura pieczenia.

Przepis uwzględnia niewielki, technologiczny dodatek SOLI SPOŻYWCZEJ (jodowanej). Jedna kromeczka zawiera jej 0,05g. Jest to ilość, która z powodzeniem mieści się w normie dotyczącej zawartości chlorku sodu w diecie niemowlęcia powyżej 6 m.ż.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W małym naczyniu połącz świeże drożdże (8-9g), cukier (5g) oraz letnią wodę (30g).

2. Do misy, w której będziesz zarabiać ciasto wsyp:

    • przesianą mąkę orkiszową,
    • mąkę żytnią,
    • nasiona lnu,
    • sól spożywczą,
    • zakwas żytni,
    • wlej rozpuszczone drożdże
    • oraz wodę.
  1. Misę umieść w robocie i rozpocznij wyrabianie ciasta używając końcówki typu hak. Stopniowo zwiększaj szybkość obrotów aż do uzyskania tych największych.
  1. Po około 6-7 minutach ciasto zacznie odrywać się od brzegów misy. Teraz jest czas na wykorzystanie dodatkowej łyżki mąki orkiszowej. W czasie pracy robota posypuj brzegi ciasta wykorzystując za każdym razem odrobinę mąki. W momencie, w którym ciasto uformuje się w kulę (około 1-2 min) przerwij wyrabianie, misę nakryj ściereczką i odłóż ciasto w ciepłe miejsce  na około 1,5 godziny.  
  1. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, poprzez ugniatanie ręką pozbądź się w cieście powietrza i uformuj bochenek składając brzegi do środka. 
  2. Ciasto umieść w formie, w której będzie pieczone, przykryj tak, żeby miało miejsce na wzrost. Całość włóż do lodówki.
  1. Po 10-12 godzinach naczynie z chlebem (bez przykrycia) umieść w nagrzanym do 200-205°C piekarniku.  Wybierz niską półkę i nastaw czas pieczenia na 50 minut.
IMG_3655
  1. Chleb wyciągnij z naczynia i umieść na kratce do wystudzenia.
dietetyk-kalisz-chleb