Rozszerzanie Diety
Niemowląt Karmionych Piersią
ÓSMY TYDZIEŃ
ok. 32 t.ż. dziecka
KALAFIOR i GRUSZKA
czyli trochę trudniej
Wszystkie poniższe wskazówki są jedynie ogólnymi zaleceniami.
PODSUMOWANIE MINIONEGO,
CZYLI WSTĘPNEGO ETAPU Rozszerzania Diety Niemowląt
Prawdopodobnie Twoje niemowlę wkracza w ósmy miesiąc życia. Czas więc na małe podsumowanie:
- To był wstęp, ale jakże intensywny! Niemowlę poznało mnóstwo nowych smaków, a jego organizm otrzymał niezwykle wartościowe produkty spożywcze obfitujące we wszystkie potrzebne dla rozwoju składniki pokarmowe.
- Najwspanialsze zboża, najlepsze mięsa, bezpieczna i wartościowa ryba, ogromnie urozmaicony asortyment warzyw. Owoce, za chwilę żółtko jaja. W sumie ten etap zamykamy wprowadzeniem do menu około 25 produktów!!!
- Dziecko zna konsystencję gładkiego puree. Poznało też fakturę rozgniecionego banana, pomidorka, ziemniaczka roztartego z miękkim pstrągiem.
- Oprócz gotowanych warzyw i owoców posmakowało surowego banana, pomidora, jadło tarte świeże jabłuszko, wie już jak smakuje surowa dojrzała śliwka. W tym tygodniu Rodzice przekonają się, czy dziecku smakuje winogrono i czy służą mu trudne produkty typu kalafior, gruszka, czy też trzeba jeszcze poczekać na odpowiednią dojrzałość układu trawiennego.
Nieważne, czy udało się Państwu realizować w każdym szczególe proponowany schemat, czy tylko częściowo. Jesteśmy przekonani, że wciąż z zaangażowaniem, z ogromną troską i dbałością idziecie właściwą drogą. Okres niemowlęctwa będzie jeszcze trwał 5 miesięcy! Mamy mnóstwo czasu! Zdecydowanie to, co najtrudniejsze zostało już wykonane.
CO NOWEGO W TYM TYGODNIU?
- Ósmy tydzień rozszerzania diety przypada prawdopodobnie na czas, kiedy niemowlę kończy siedem miesięcy. W naszym schemacie proponujemy włączenie do menu warzyw i owoców, które wymagają od układu trawiennego trochę więcej pracy. Różyczki kalafiora i gruszka to produkty trudniej strawne. W następnym tygodniu dołączy do nich fasolka szparagowa i owoc kiwi.
- W bieżącym tygodniu proponujemy Rodzicom przygotowanie wygodnej w użyciu formy mieszanki najlepszych mąk.
- W opracowanym przez nas menu pojawiają się następujące NOWE produkty:
- Kaczka lub jagnięcina
- Kalafior (różyczki)
- Gruszka (dojrzała!) gotowana
- Winogrono (bez pestek i skórek)
Jeśli wprowadzałeś w poprzednich tygodniach różne rodzaje mięs, możesz przy nich pozostać i nie rozszerzać asortymentu mięs o kolejny gatunek.
Zawsze możesz wprowadzać zmiany do naszych propozycji. Pamiętaj, aby dbać o jakość produktów. Ważnym jest też urozmaicenie asortymentowe, bo tylko ono jest gwarantem właściwego odżywienia organizmu, jednak na tym etapie niemowlę ma już tak szeroki asortyment produktów, że wystarczy pozostać przy tych, które wcześniej zostały zakupione.
PRZYKŁADOWY SCHEMAT ŻYWIENIA
W ÓSMYM TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY
Zadbaj o to, aby poniższe składniki posiłków oznaczone były symbolem BIO (pochodziły z kontrolowanych upraw i hodowli).
DZIEŃ 1.
I. KACZKA lub jagnięcina (ok. 15 g) + batat + np. brokuł, dynia…
II. Znane owoce np. śliwka gotowana i truskawka + mąka (mix) = kaszka
DZIEŃ 2.
I. Kaczka lub jagnięcina (ok. 15 g) + batat + np. pietruszka, cukinia…
II. GRUSZKA gotowana + np. jabłko gotowane + mąka (mix)
DZIEŃ 3.
I. Kaczka lub jagnięcina (ok. 15 g) + ziemniak + np. marchew, seler…
II. Gruszka + np. jabłko. Owoce gotowane + mąka (mix)
DZIEŃ 4.
I. Cielęcina (ok. 15 g) + ziemniak + buraczek + np. pomidor…
II. Truskawka i WINOGRONO bez skórek i pestek. Owoce gotowane + mąka (mix)
DZIEŃ 5.
I. Gęś (ok. 15 g) + mieszanka mąk + KALAFIOR (różyczki) + np. dynia…
II. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + ziemniak. Potem pomidorek surowy roztarty widelcem.
DZIEŃ 6.
I. Królik (ok. 15 g) + mieszanka mąk + kalafior (różyczki) + np. marchewka i in. warzywa
II. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + ziemniak. Potem roztarty surowy banan.
DZIEŃ 7.
I. Polędwica wołowa (ok. 15 g) + ziemniak + natka pietruszki + np. buraczek, seler naciowy….
II. Surowe winogrono bez skórek i pestek + np. banan + ugotowana mieszanka mąk
WIELKOŚĆ POSIŁKÓW, KONSYSTENCJA pozostają w granicach opisanych TUTAJ. Sposób przygotowania dań również pozostaje bez zmian.
Na tym etapie rozszerzania diety, niemowlę zna już wszystkie wartościowe zboża bezglutenowe. Dla ułatwienia przyrządzania potraw, których składnikiem są zboża, proponujemy wykonanie mieszanki znanych i tolerowanych mąk. Otrzymany mix będzie niezwykle wygodnym produktem dla osób przygotowujących posiłki. Jednocześnie zapewni zaopatrzenie organizmu niemowlęcia w bezcenny amarantus, wspaniałą grykę oraz wartościowe proso.
Proponujemy zmieszanie 400g mąki amarantusowej, 400g gryczanej niepalonej oraz 200g mąki jaglanej. Stosunek składników odzwierciedla wartość odżywczą użytych mąk.
Otrzymany kilogram mieszanki wystarczy na około dwa miesiące żywienia niemowlęcia.
W okolicach 10 m.ż. menu niemowląt zostanie poszerzone o kasze oraz inne rodzaje zbóż, np. zawierające gluten: jęczmień, owies, stąd nie warto przygotowywać większej ilości produktu. Pamiętajmy też, że mąki muszą być wykorzystane w okresie wskazanym przez Producenta, jako przydatne do spożycia.
WARZYWA LEKKO- I TRUDNOSTRAWNE
W zależności od tego, czy warzywa są lekko, czy ciężkostrawne, czy prowadzą do wzdęć, a przez to dyskomfortu układu trawiennego, czy też nie, można podzielić je na trzy grupy:
I GRUPA:
Warzywa, które niemowlę już poznało, czyli te, których trawienie nie powinno być kłopotem od pierwszych dni rozszerzania diety. Mówimy o warzywach w formie obranej i przetworzonej termicznie (gotowane)
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- dynia,
- cukinia (czyli kabaczek bez pestek i twardszej skóry),
- seler,
- burak,
- brokuł,
- pomidor bez skóry,
- ziemniak,
- batat.
II GRUPA:
Młode warzywa, które będą wymagały od organizmu niemowlęcia nieco więcej pracy. One również muszą być poddane obróbce termicznej (gotowanie). W pierwszej połowie rozszerzania diety ważnym jest, żeby warzywa były przetarte lub rozdrobnione. Ta grupa warzyw, właśnie wkracza do proponowanego przez nas menu.
- młoda fasolka szparagowa,
- różyczki młodego kalafiora,
- młody groszek cukrowy,
- młoda kalarepka,
- papryka długo gotowana, bez skórki, rozdrobniona.
III GRUPA:
Warzywa wzdymające, ciężkostrawne, które często prowadzą do wzdęć i dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej (nawet po gotowaniu):
- cebula,
- por,
- czosnek,
- kapusta,
- brukselka,
- rzodkiewka,
- ogórek surowy,
- papryka ze skórką,
- pieczarki,
- czarna rzodkiew,
- kukurydza,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- brukiew,
- rzepa,
- stare, włókniste: kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony,
- warzywa w postaci surówek (pod koniec 1 r.ż. dozwolona sparzona młoda marchewka drobno tarta),
- warzywa w postaci sałatek z musztardą, warzywa marynowane, solone – po 3 r.ż.
Zdecydowana większość ww. warzyw może być stosowana w kolejnych etapach żywienia niemowląt, ale produkty te powinny stanowić bardzo mały udział w daniu przewidzianym dla dziecka. Gdyby jednak okazało się, że dziecko po zjedzeniu posiłku jest niespokojne, pręży się, ma wyraźnie wzdęty brzuszek, to warzywo należy wycofać z menu.
Mimo, że nie ma szczegółowych zaleceń, osobiście proponujemy, aby szczególnie w porze wieczornej podawać niemowlętom warzywa i owoce (TUTAJ) lekkie do strawienie, niepowodujące wzdęć.
Nie kupuj dla niemowlęcia kiełków! Według wielu doniesień, największą ilość zakażeń bakteryjnych, niezwykle groźnych dla życia niemowląt spowodowanych jest spożyciem przez małe dzieci kiełków. Niebezpieczeństwo spowodowane jest warunkami hodowli, które sprzyjają silnemu namnażaniu się m.in. bakterii Escherichia Coli (również w produktach Bio).
ZIEMNIAK - CO GO WYRÓŻNIA
Rodzice często pytają, dlaczego w proponowanym przez nas menu niemal codziennie występuje ziemniak.
Ogromnie cieszą nas tego typu pytania. Świadczą o dojrzałości, i chęci Rodziców do rozszerzania wiedzy, a przez to świadomego żywienia Rodziny.
Odpowiadając na zadane pytanie zacznę od przypomnienia, że schematy na naszej stronie są tylko propozycją. Opartą o ogólną wiedzę, zakorzenioną w nauce, ale wciąż tylko propozycją. Oczywiście ziemniak nie jest warzywem niezbędnym w każdym dniu. Jest jednak wyjątkowy, stąd niemal codziennie będziemy go umieszczać w proponowanym dla niemowląt menu.
WARTO WIEDZIEĆ:
- W żywności wyróżniamy grupy produktów. Każda z grup łączy w sobie takie produkty, które wnoszą ze sobą do organizmu człowieka określone, charakterystyczne dla grupy wartości odżywcze. Jedną z takich grup są ziemniaki. Niektóre opracowania łączą je ze zbożami, inne z warzywami, ale ponieważ ziemniaki są WYJĄTKOWYM produktem, większa część opracowań tworzy dla nich osobną, jedną z 11, czasem 12 grup produktów.
Jeśli interesuje Was drodzy Rodzice, które wartości wnosi dana grupa produktów, to zapraszam do skromnej grafiki TUTAJ.
- Ziemniaki są głównym źródłem potasu w diecie Polaków i ich dzieci. Pierwiastek ten konieczny jest dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka, tym bardziej niemowlęcia.
- Ziemniaki są jednym z głównych źródeł wit. B6.
- Witamina ta jest niezbędna do tworzenia praktycznie wszystkich nowych komórek w organizmie.
- Białka, aminokwasy czy kwasy nukleinowe wymagają witaminy B6 do syntezy.
- Witamina B6 odgrywa wiele ról w naszym układzie nerwowym. Między innymi jest niezbędna do tworzenia neuroprzekaźników, umożliwiających przesyłanie wiadomości z jednego nerwu do drugiego.
- Jest również niezbędna do tworzenia takich hormonów, jak serotonina, melatonina, adrenalina czy noradrenalina.
- Ponadto witamina B6 odgrywa niezwykle ważną rolę w metylacji. Jest ważna w profilaktyce nowotworów.
- Ziemniaki są bogatym źródłem magnezu, manganu, miedzi.
- Dostarczają konkretnych ilości kwasu pantotenowego, niacyny i niebagatelnych ilości witaminy C.
- Warzywo to ma ogromny wpływ na prawidłowe wypróżnienia, na pasaż jelitowy, na rozluźnienie mas kałowych, ponieważ po pierwsze wg danych szacunkowych ziemniaki wnoszą w dzienną rację pokarmową polskiej populacji około 33% błonnika, poza tym są cennym źródłem polimerów węglowodanów nieskrobiowych (PWN).
- Prawdą jest, że węglowodany złożone są również składnikiem wartościowych kasz, mąk, ale ziemniaki w odróżnieniu od zakwaszających właściwości zbóż, mają charakter alkalizujący, co umożliwia utrzymanie odpowiedniej równowagi w organizmie człowieka.
- Ziemniaki zawierają także różne składniki odżywcze, które wykazują działanie antyoksydacyjne (czyli w uproszczeniu antynowotworowe). Wśród tych ważnych związków są karotenoidy, flawonoidy i kwas kawowy, a także unikalne białka przechowywania bulw, takie jak patatyna, które wykazują aktywność wobec wolnych rodników.
Podsumowując:
Ziemniak to ogromnie cenny produkt. Wyjątkowy. Szczególnie w naszej szerokości geograficznej jest bezcennym źródłem wielu ważnych składników pokarmowych. Jest też wspaniałym skrobiowym dodatkiem do obiadu. Stąd warto przyzwyczajać dzieci do ich smaku, a przez to do przekonania, że obiad zbudowany z mięsa/ryby i ziemniaków jest i smaczny, i wartościowy.
ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ
DO INNYCH TREŚCI:
Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.