Rozszerzanie Diety
Niemowląt Karmionych Piersią
SIÓDMY TYDZIEŃ
ok. 31 t.ż. dziecka
ROZSZERZAMY, UBOGACAMY
Wszystkie poniższe wskazówki są jedynie ogólnymi zaleceniami.
CO NOWEGO W TYM TYGODNIU?
- W siódmym tygodniu rozszerzania diety nasze menu przewiduje wprowadzenie aż sześciu nowych produktów. Dwa z nich są już niemowlęciu znane, choć w innej formie. Do selera naciowego dołączy seler korzeniowy, do korzenia pietruszki dołączy natka. Warto wiedzieć, że urozmaicenie w obrębie grup produktów sprzyja nie tylko najlepszemu odżywieniu dziecka, ale też wg najnowszych badań przyczynia się do mniejszego ryzyka alergii na jakikolwiek pokarm w przyszłym życiu.
- W bieżącym tygodniu zaproponujemy Rodzicom przygotowanie dwóch posiłków w ciągu jednego pobytu w kuchni. Wszystko po to, żeby nie zabierać im czasu ponad konieczny, a jednocześnie stworzyć najlepsze warunki żywieniowe dla rozwoju niemowlęcia.
- W opracowanym przez nas menu pojawiają się następujące NOWE produkty:
- Natka pietruszki
- Koperek ogrodowy
- Seler korzeniowy
- Batat
- Truskawka gotowana w kaszce
- Cielęcina
Jeśli masz kłopot z zakupem cielęciny pozostaw asortyment mięs znany niemowlęciu z poprzednich tygodni lub wprowadź inny wartościowy rodzaj mięsa (więcej nt. mięs przeczytasz TUTAJ).
PRZYKŁADOWY SCHEMAT ŻYWIENIA
W SIÓDMYM TYGODNIU ROZSZERZANIA DIETY
Zadbaj o to, aby poniższe składniki posiłków oznaczone były symbolem BIO (pochodziły z kontrolowanych upraw i hodowli).
DZIEŃ 1.
I. CIELĘCINA (ok. 15 g) + ziemniak + np. buraczek, pietruszka…
II. Znane owoce np. śliwka gotowana + gotowana mąka amarantusowa
DZIEŃ 2.
I. Cielęcina (ok. 15 g) + ziemniak + np. marchew, cukinia…
II. TRUSKAWKA + np. jabłko. Owoce gotowane + gotowana mąka gryczana
DZIEŃ 3.
I. Cielęcina (ok. 15 g) + ziemniak + np. dynia, brokuł…
II. Truskawka + np. śliwka + gotowana mąka amarantusowa
DZIEŃ 4.
I. Cielęcina (ok. 15 g) + ziemniak + KOPER OGRODOWY (gotowany w daniu) + np. pomidor…
II. Surowe starte na tarce jabłuszko + np. rozgnieciony banan + gotowana mąka gryczana
DZIEŃ 5.
I. Kurczak (ok. 15 g) + gotowana mąka gryczana + np. buraczek, pietruszka…
II. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + BATAT. Potem Banan surowy roztarty widelcem.
DZIEŃ 6.
I. Gęś (ok. 15 g) + m. amarantusowa + Seler korzeniowy + np. dynia, brokuł…
II. Pstrąg Bio (ok. 15 g) + batat. Potem tarte surowe jabłko lub gotowane na parze.
DZIEŃ 7.
I. Polędwica wołowa (ok. 15 g) + ziemniak + Natka pietruszki (gotowana w daniu)+ np. buraczek, marchew…
II. Truskawka i inne znane owoce. Owoce gotowane + gotowana mąka jaglana
Pamiętaj, że kolejność wprowadzania produktów z danej grupy nie jest tak istotna, jak ich jakość. Dokonaj w menu zmian w zależności od dostępności do produktów bezpiecznych, certyfikowanych, ze znakiem BIO. O tym JAK CZYTAĆ SCHEMAT, co oznaczają stosowane przez nas kolory, itd, piszemy TUTAJ.
WIELKOŚĆ POSIŁKÓW, KONSYSTENCJA pozostają w granicach opisanych TUTAJ. Sposób przygotowania dań również pozostaje bez zmian.
W siódmym tygodniu proponowanego przez nas schematu pojawiają się produkty, które szczególnie podatne są na gromadzenie pestycydów i innych szkodliwych substancji stosowanych w uprawie. Niewątpliwie należą do nich: liście pietruszki i koperku. Koniecznym jest zakup produktów oznakowanych certyfikatem gwarantującym uprawę bez użycia agresywnej chemii.
Drugim obowiązującym nas zabiegiem jest dokładne mycie liści (podobnie omawianych niżej truskawek). Warzywa i owoce, których budowa sprzyja gromadzeniu się drobinek ziemi, stwarza duże niebezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Natka i koperek powinny być dodawane do zupek na 2-3 minuty przed końcem gotowania. Nie należy podawać ich niemowlęciu bez obróbki cieplnej.
Liście Bio najłatwiej zakupić w doniczkach (sklepy Lidl, Carrefour i inne).
Korzystając z okazji odniosę się do często zadawanych pytań o celowość podawania niemowlętom liści szczawiu, szpinaku. Pytanie wydaje się bardzo zasadne.
Wbrew obiegowym opiniom, szpinak nie jest produktem, który dla organizmu człowieka jest bogatym źródłem żelaza. Pierwiastek ten występuje w roślinach w takiej formie chemicznej, z której nasz organizm nie potrafi skorzystać. Dodatkowo zawiera substancje antyodżywcze, które hamują wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, i innych bardzo ważnych dla niemowlęcia pierwiastków.
Wysoka zawartość puryn, szczawianów oraz to, że szpinak powoduje silne wzdęcia w jakimś stopniu czynią ten produkt nieprzydatnym w żywieniu niemowląt.
Zwłaszcza, że ostatni raport: Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci, podaje, że największe ilości azotanów kumulują się w takich warzywach, jak właśnie szpinak. warto więc wiedzieć, że jeśli decydujemy się na dodatek kilku liści do zupki, to należy zadbać o produkt w opcji Bio.
Podsumowując:
Szpinak, szczaw, także rabarbar można podawać dzieciom, ale bardzo, bardzo okazjonalnie. Zawsze powinny pochodzić one z kontrolowanych upraw.
Owoc ten, niezwykle nietrwały narażony jest na zanieczyszczenia substancjami zarówno stosowanymi podczas uprawy, jak i tymi, które zabezpieczają owoc na czas transportu i przechowywania.
Poza sezonem cennym zamiennikiem owoców świeżych są truskawki mrożone (zobacz TUTAJ). Z powodzeniem można też zamienić proponowany przez nas owoc na równie wartościowe pomarańcze Bio, mandarynki Bio, z których w pierwszym etapie rozszerzania diety usuwamy błonki. Właściwymi zamiennikami będą też inne owoce w odsłonie BIO, szczególnie: melon, arbuz, morela, winogrono bez skórki i pestek oraz mango.
CZY MOŻNA PROŚCIEJ?
Dziś propozycja dla tych Rodziców, którzy nie mając żadnej pomocy w ciągu dnia, czują, że brakuje im sił i czasu na to, co najważniejsze, czyli na radosne trwanie w młodej Rodzinie oraz pełne energii bycie obok Maleńkiego Skarbu. Wielu spraw nie da się uprościć, ale na pewno przygotowanie pożywienia dla dziecka może być zarówno wypełnione po brzegi wartościami odżywczymi, jak i zadaniem prostym i szybkim.
Ogromnie ubolewam nad tym, że dzisiejszy świat wrzuca na ramiona Rodziców tak wiele obciążeń związanych z żywieniem niemowlęcia. To bardzo niesprawiedliwe. Rodzic musi tak wiele spraw mieć pod kontrolą, a blogi, osoby niekompetentne narzucają na Państwa bezsensowne prace, które nota bene nie służą zdrowiu i rozwojowi niemowlęcia. Osiągnięcia Nauki jednoznacznie wskazują, że Bóg-Stwórca zaplanował bardzo proste produkty oraz techniki kulinarne, które prowadzą do przygotowania dań pełnowartościowych, lekkostrawnych, a te są niepodważalnie NAJlepszym sprzymierzeńcem rozwoju dziecka.
Całym sercem zachęcamy, żeby korzystać z ułatwień, kiedy tylko mamy na to ochotę. Jednym z takich zabiegów jest wrzucenie do garnka wszystkich przewidzianych na dzień składników. Zarówno tych, z których do tej pory przygotowywaliśmy danie obiadowe, jak i tych tworzących tzw. kaszkę. A jeśli martwicie się Państwo tym, że smak codziennych dań będzie nudny, to wprowadźcie każdego dnia inne warzywo główne, które wpłynie na doznania smakowe.
Zapraszamy do przykładowej propozycji:
Podsumowując:
Jeśli zadbamy o łatwy na co dzień dostęp do składników dań, np. wcześniej zamrozimy cząstki warzyw, mięs…, to gotowanie nigdy w przyszłości nie będzie tak prostym, jak w pierwszym okresie życia naszych dzieci. Pod warunkiem, że nie uwierzymy treściom przekazywanym na mediach społecznościowych. I znajomym, którzy wg tych mediów żyją i żywią swoje dzieci.
ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ
DO INNYCH TREŚCI:
Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.