Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią

8. miesiąc życia

Jestem już w 8. miesiącu!
Mam za sobą 7 miesięcy życia
Mama dalej karmi mnie piersią,
kiedy tylko zechcę!



Co nowego w diecie niemowlęcia?

  1. Dalsze rozszerzanie asortymentu warzyw, mięs, owoców w diecie dziecka.
  2. Wprowadzenie surowych warzyw do menu niemowlęcia.
  3. Wzrost ilości jajka w menu do zalecanej (2 małe sztuki/tydzień)
  4. Próba rozszerzania różnorodności konsystencji posiłków. Zaproponowanie niemowlęciu posiłków z grudkami oraz rozdrobnionych lub posiekanych pokarmów. Pierwsze próby podawania dziecku miękkich produktów do rączki.

Co słychać na aktualnym talerzu niemowlęcia

RODZAJ PRODUKTÓW

RODZAJ I ILOŚĆ* PRODUKTÓW UZUPEŁNIAJĄCYCH

    • Mięso codziennie (ok.15g, po gotowaniu 10g),
    • Tłusta ryba, 1x w tygodniu (ok.15g, po gotowaniu 10g),
    • Małe żółtko lub całe małe jajo, 2x w tygodniu 
    • Mąka (ok. 15-20g/dzień) gryczana, z amarantusa, jaglana, rzadziej kukurydziana i ziemniaczana;
    • Warzywa i owoce (wciąż rozszerzany asortyment),
  •  
    • Woda (do 4. r.ż. dzieci nie powinny pić herbatek z kopru włoskiego)

 

KARMIENIE PIERSIĄ

    • na żądanie (ilość nieograniczona), ale nie mniej niż 3 pełne karmienia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Najzdrowszą metodą obróbki cieplnej jest gotowanie.

Im dłużej uda Ci się przyrządzać dania tą najprostszą metodą, tym lepiej. Nie spiesz się z daniami, które powstają poprzez poddanie świeżych produktów wysokiej temperaturze. A jeśli jesteś Rodzicem, który bardzo chciałby swojemu niemowlęciu przygotować placuszki, czy gofry, wejdź tutaj i przeczytaj.

ILOŚĆ I WIELKOŚĆ* POSIŁKÓW

Kiedy niemowlę kończy 7. m.ż. najczęściej zjada jeden posiłek główny (około 170-180g)*, czasem rozłożony na kilka karmień. Drugi posiłek w początkowej fazie jest zazwyczaj małą przekąską, na przykład tzw. kaszką z warzywem lub owocem. 

Pod koniec 8.m.ż. przekąska przekształca się w konkretne danie przyjmując najczęściej objętość, tak jak obiad około 170-180g*.

PROPOZYCJE DAŃ

Rodzic może tworzyć różne dania korzystając z produktów przeznaczonych do żywienia dziecka. Kompozycje mogą być przeróżne, warto jednak dbać o to, aby składnikiem każdego dania były warzywa. To one umożliwiają odpowiednią przyswajalność ważnych składników pokarmowych.

  1. DANIE GŁÓWNE przygotowane z mięsa lub ryby i warzyw może być podane w postaci gęstej zupki, puree, czy też papki z grudkami. 
  2. DRUGI POSIŁEK – propozycje:
    • kisielek przygotowany na wodzie, z dodatkiem owoców lub warzyw,
    • dania przygotowane na bazie warzyw i żółtka/całego jajka, np. puree z różnych warzyw lub starty buraczek z wkruszonym gotowanym jajkiem,
    • surowe warzywa, np. surowy pomidor, ogórek pokrojone w kosteczkę i dodane do ugotowanej kaszki, bądź drobno tarta marchewka z jabłkiem.

KONSYSTENCJA

W 7 i 8 m.ż. niemowlę ma prawo do różnych konsystencji. Niektóre dzieci preferują gładkie puree, inne chętnie zjadają posiłek drobno posiekany. Pamiętajmy, że podstawowym zadaniem żywienia jest dostarczenie organizmowi składników pokarmowych, które zapewnią mu prawidłowy rozwój. Zbyt wczesne podawanie produktów stałych może doprowadzić do braków żywieniowych, które zahamują prawidłowy rozwój niemowlęcia. Dziecko nie ma prawa decydować co zje. Ta decyzja należy do rodzica. Niemowlę decyduje ile zje. Na naukę jedzenia całych cząstek niemowlę ma czas do osiągnięcie 12 m.ż.. Pokarmy wymagające żucia, gryzienia należy wprowadzać stopniowo unikając presji środowiska wynikającej z aktualnej mody żywieniowej.

* podane ilości są średnią, jaką zjada dziecko w tym wieku. Zależnie od łaknienia i zapotrzebowanie dziecka występują różnice w objętości lub liczbie posiłków.

O CZYM NALEŻY WIEDZIEĆ / PAMIĘTAĆ?

Mimo „nudy” na talerzu (zapewniam, że tylko w oczach Rodziców), niemowlę niezwykle intensywnie rozwija się. Im składniki diety są wyższego gatunku, im skład dania jest prostszy, a metody przyrządzenia posiłku właściwsze, tym rozwój ten będzie przebiegał intensywniej, bez zaburzeń i bez konieczności walki organizmu dziecka z przeciwnościami. 

Dlatego:

    • w dalszym ciągu dbaj o produkty z kontrolowanych hodowli i upraw,
    • nie stosuj innych technik obróbki kulinarnej niż gotowanie,
    • nie wprowadzaj do diety dziecka produktów przetworzonych, bądź z racji na ich skład i pochodzenie zupełnie zbędnych w żywieniu niemowlęcia, a nawet niebezpiecznych dla dziecka (napoje roślinne, np. kokosowe, migdałowe, ryżowe, owsiane; tzw. jogurty Vege, mleczko kokosowe, masło orzechowe, sery, jogurty, mleko krowie, kozie i inne). Pamiętaj, co to znaczy rozszerzanie diety niemowląt – przeczytaj post. Nie stosuj olejów ani oliwy rafinowanej – przeczytaj post.

Pamiętaj!

Żołądek Twojego dziecka ma określoną pojemność. Jeśli dziecko w tym wieku spożyje danie małowartościowe, to nie zje tego, co do prawidłowego rozwoju jest mu koniecznie potrzebne. Nie starczy mu ani apetytu, ani miejsca w żołądku.

NA SKRÓTY:

  1. Proponowany schemat żywienia w przedziale wiekowym: 9-12 m-cy życia
  2. Mleko krowie, kozie, napoje roślinne?
  3.  
  1. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
  2. Halina Weker, Marta Barańska i wsp., 2014,  Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
  3. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr 2014;11:321-33
  4. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Medyc. Pediatr 2016;13:9-14
  5. Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., 2011, Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej, Instytut Matki i Dziecka
  6. www.neonatologia.edu.pl
  7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  8. Jarosz M., 2019, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa
  9. www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en
  10. Jarosz M. [red.] (2011), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  11. Szajewska H, Shamir R, Mearin L i wsp. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62:507-513.
  12. Szajewska H., Rybak A. [red.] (2013), Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006–2012, Standardy Medyczne, t. 10 – suplement 2, s. 5–60.
  13. Weker H., Barańska M. (2011), Models of safe nutrition of children and adolescents as a basis for prevention of obesity, cz. 1, Medycyna Wieku Rozwojowego, t. 15, nr 3, s. 288–297.
  14. Okręglicka K, Mojska H, Jarosz A i wsp. Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2017;44:1.
  15. Weker H., Barańska M., Riahi A. i inni (2014), Wzory żywienia niemowląt i małych dzieci – badanie ogólnopolskie, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 11, s. 225–230.EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  16. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m.ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Stand Med Pediatr 2012;9:545-551.
  17. EFSA (European food Safety Authority), 2017. Dietary Reference Values for
    nutrients. Summary Report. EFSA supporting publication 2017:e15121.
  18. Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  19. Jarosz M. i wsp. 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-
    Państwowego zakładu Higieny, Warszawa

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.