GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> INNE DANIA (blog)

Jeden z pierwszych posiłków dla niemowlęcia

SKŁADNIKI:

15g łosoś Jurajski lub mięso

10g marchwi

10g ziemniak

10g brokuł

Podane ilości są orientacyjne, wystarczają na przygotowanie około 40-50g puree.

Pamiętaj, aby tak dobrać składniki, aby tylko jedno z nich było dla niemowlęcia nowością.

0:20

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przygotuj: około 15g mięsa lub łososia Jurajskiego/Bio, około 30g warzyw (mogą być różne). Pamiętaj, żeby z uwagi na ryzyko ewentualnych nietolerancji pokarmowych lub alergicznych danie zawierało jeden nowy składnik w niedużych ilościach (około 10g) 
  2. Umyj mięso lub rybę, umyj i obierz wybrane warzywa.
  3. Lekko opłucz je pod bieżącą wodą.
  4. Wstaw około 100g wody (zwykłej, nie butelkowanej). Staraj się użyć jej tylko tyle, żeby przykryła warzywa. 
  5. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć przygotowane produkty.
  6. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby nie wygotowała się woda.
  7. Po 20 minutach warzywa będą miękkie i gotowe do przetarcia. 
  8. Włóż je do odpowiedniego naczynia, dodaj łyżkę wywaru i zblenduj lub zmiksuj.

 

UWAGI:

Podczas gotowania do wywaru przedostają się cenne składniki z warzyw i ryby/mięsa. Część zużyj do przygotowania puree (około 1 łyżki), resztę możesz podać niemowlęciu na łyżeczce do picia.

Brokuł jest warzywem, które podczas długiego (20 min.) gotowania traci wiele składników. Jeśli podajesz go dziecku już nie pierwszy raz, spróbuj dorzucić go do gotującej się zupki dopiero po około 10 minutach.