GDZIE JESTEŚ -> PRZEPISY -> INNE DANIA (BLOG) -> Pasztet domowy

Pasztet domowy

SKŁADNIKI:
500-550 g polędwiczka wieprzowa lub inne chude mięso
400 g wątróbka drobiowa lub wieprzowa
250 g esencjonalny bulion
50 g seler
250 g marchew
100 g por
100 g pietruszka (korzeń)
150 cebula
2szt. Piramidka Smaku (Lidl) lub ziele ang. ,liście laurowe
majeranek, łyżka
sól (łyżeczka),
Dodane już po gotowaniu:
50 g bułka słucha mielona
2szt. jajko
płaska łyżeczka przyprawy do mięs, odrobina czosnku, pieprz, sól

1:00

CZAS
PIECZENIA

180°C

TEMPERATURA
PIECZENIA

Pasztet, z racji na zawartą w nim wątrobę, jest niezwykle cennym źródłem wysoko przyswajalnego żelaza hemowego, odpowiedzialnego m.in. za naszą pamięć, umiejętność koncentracji, łatwość uczenia się, a także włosy i paznokcie. Żelazo jest dziś deficytowym składnikiem "nowoczesnych" diet, a jest to pierwiastek odpowiedzialny za prawidłowy przebieg wielu procesów, które zachodzą w organizmie człowieka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

100g pasztetu zawiera:
Energia
124 kcal
Białko
17 g
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
7 g
Ilość dania po przygotowaniu
1,4 kg
Żelazo hemowe
6,0mg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wątróbkę krótko gotujemy (ok. 3 minut). Wykładamy ją na talerz.
  2. Warzywa, mięso zalewamy bulionem i razem z przyprawami: solą, majerankiem, i innymi typu do rosołu (bardzo wygodne są Piramidki Smaku z Lidla, nie ma wtedy konieczności wyławiania liści laurowych i ziela angielskiego przed mieleniem mięsa) gotujemy w tradycyjnym garnku około 90-120 minut (w szybkowarze około 60 minut).
  3. Po ugotowaniu wyciągamy Piramidki Smaku (lub ziele angielskie, liście laurowe)
  4. Do wystudzonego mięsa i warzyw dokładamy:
    – sparzoną wcześniej wątróbkę
    – bułkę tartą (dla tych z Państwa, którzy mają w domu mąkę np. gryczaną, amarantusową polecam dodatek jej w ilości 25g + 25g bułka tarta)
    – płaską łyżeczkę przyprawy do mięs, np. Vegeta Natur, ewentualnie pół łyżeczki soli, pieprz, odrobinę czosnku, 
    – jajka
    – 200g wywaru uzyskanego po gotowaniu mięsa z warzywami
  5. Wszystko bardzo dokładnie, dość długo miksujemy, do uzyskania jednorodnej, jasnej masy.
  6. Zapiekamy w wąskiej formie (23x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Czas pieczenia 60 minut. Temperatura 180°C.

     

PAMIĘTAJMY:   Wątroba jest niezwykle cennym źródłem żelaza o wysokim współczynniku przyswajalności, dlatego, szczególnie polecana jest osobom skłonnym do niedokrwistości. Jednak z racji na wyjątkowo bogatą zawartość witaminy A, pasztetu nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY