GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> INNE DANIA (blog)

Kapusta z fasolą i grzybami

SKŁADNIKI:

– kapusta kwaszona, 700-800g
– woda, 250g
– grzyby, 600g
– cebula, 100g
– natka pietruszki, łyżka
– fasola biała ugotowana, 100g
– liść laurowy, ziele ang, po 1szt.
– kminek, sól, pieprz
– cukier, 10g
– mąka (w razie potrzeby zagęszczenia potrawy)

01:00

CZAS
PRZYGOTOWANIA

5

LICZBA
PORCJI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kapustę całą z zalewą przekładamy do szybkowaru, dodajemy 250g bulionu, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki soli, 

pół łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki kminku w całości i gotujemy w szybkowarze 5 minut. 

Gotowanie kapusty kwaszonej w tradycyjnym garnku będzie trwało od 20 do 50 minut, w zależności od jej twardości.


2. Cebulę z natką wykładamy na rozgrzaną beztłuszczową patelnię, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, przykrywamy pokrywą i „smażymy” około 20 minut. Od czasu do czasu cebulę szybko (żeby nie uciekała parująca z dania woda) mieszamy. Moc płyty – średnia (w skali od 1 do 9 wybieramy moc 5).


3. Do miękkiej, lekko złotej cebulki dodajemy grzyby. Jeśli nie mamy własnych, gotowanych w słojach, proponuję kupić mrożone. Można również użyć grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Całość utrzymujemy na kuchence kolejne 20 minut na średniej mocy kuchni, również pod przykryciem.


4. Kapustę łączymy z grzybami i z fasolą. 

Fasola może być przygotowana samodzielnie z fasoli suchej (30g), można też skorzystać z produktu gotowego np. ½ puszki fasoli białej Bonduelle lub np. Hainz w pomidorach.


5. Dodajemy cukier. 


6. Jeśli trzeba, danie zagęszczamy zawiesiną wody z odrobiną mąki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia w porcji (kcal)
100
Ilość porcji
5
Energia w 100g (kcal)
22-25
Masa po ugotowaniu (g)
2000
Energia całości (kcal)
500

SKŁADNIKI

INNE PRZEPISY ŚWIĄTECZNE