GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> INNE DANIA (blog) -> Babka funtowa

Babka funtowa

Babka funtowa to najprostszy przepis do zapamiętania. Niemal wszystkie składniki w tych samych proporcjach. Nasza rodzina ceni ją za to, że nie jest sucha. Dodatek jabłka sprawia, że ciasto jest wspaniale wilgotne.

SKŁADNIKI:

375 g  masło
375 g  jajka (6 szt.)
375 g  cukier
375 g  jabłka twarde, np. Golden Delicjusz
375 g  mąka (ok. 188g mąka pszenna + ok. 188g mąka ziemniaczana)
6 g  proszek do pieczenia (1,5 płaskiej łyżeczki)
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny, najlepiej niewoskowanej BIO

1:20 / 175°C

CZAS i TEMPERATURA
PIECZENIA

12

LICZBA
PORCJI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło i jajka wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem.
  2. Przygotowujemy formę do pieczenia (Gugelhopf 2,5l). Za pomocą pędzelka bardzo dokładnie i starannie smarujemy wnętrze blaszki roztopionym masłem. Posypujemy drobną tartą bułką lub mąką. Tak przygotowaną formę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Szybko polewamy je dwoma łyżkami soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
  4. Przesiewamy obie mąki i łączymy je z proszkiem do pieczenia.
  5. Do osobnego naczynia wybijamy jajka.
  6. Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy ręcznym robotem (lub np. w Kenwood za pomocą mieszadła K) około 6-7 minut.
  7. Kiedy masa jest już jasna i puszysta, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku na przemian z łyżką mieszaniny mąk z proszkiem do pieczenia.
  8. Stopniowo wsypujemy resztę mąki i otartą skórkę z jednej cytryny.
  9. Ciasto przenosimy do wysmarowanej wcześniej formy babkowej.
  10. Pieczemy 1 godz. 20 minut w temperaturze 175°C
  11. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia w porcji (kcal)
527
Ilość porcji
12
Energia w 100g (kcal)
357
Masa po upieczeniu (g)
1700
Energia całości (kcal)
6320

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY

No posts found!