GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Zraz /kotlet mielony

a'la Zraz /kotlet mielony

To propozycja - odpowiedź na częste pytania pacjentów, czy można zmielić mięso i przygotować je w formie a'la mielonego? Oczywiście tak. Nawet, jeśli dieta nie przewiduje dodatku jajka, czy bułki tartej. To się naprawdę może udać!

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– mięso wybrane z mięs dozwolonych, na przykład polędwica wieprzowa, 100g
– przyprawy, zioła, warzywa
– musztarda, ketchup

0:20

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
110
Białko (g)
19
Tłuszcz (g)
3
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso mielimy lub siekamy nożem. 
  2. Dodajemy sól i mieszaninę przypraw: majeranek, kminek, czosnek, mielona papryka (lub gotową naturalną mieszankę przypraw), drobno pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki.
  3. Dokładamy pół łyżeczki musztardy i ketchupu.
  4. Masę dokładnie wyrabiamy.
  5. Formujemy kotlet lub mniejsze kotleciki. Opcjonalnie posypujemy drobno zmieloną mieszanką ziół i przypraw, np. czubarycą.
  6. Pieczemy na beztłuszczowej patelni na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.

 

NASZA RADA:

Taką formę przygotowania mięsa można stosować również na kolację. Jeśli dieta przewiduje mięso, tatar, czy wędlinę możecie Państwo z powodzeniem przewidzianą porcję mięsa przygotować w taki właśnie sposób.

Dla urozmaicenia posiłku można przygotować i dodać do dania Sos pieczarkowy, Sos cebulowy lub Sos kurkowy

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY