GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Z worka do pieczenia

Z worka do pieczenia

Szybko i smacznie, do tego może być "jednogarnkowo". Takie przepisy Pacjenci sobie bardzo cenią.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 180g udko kurczaka lub 130g inne dozwolone mięso
– przyprawy
– odrobina ciepłej wody
– opcjonalnie pieczarki, cebula

1:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
160
Białko (g)
23
Tłuszcz (g)
8
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do worka wkładamy mięso, pieczarki, cebulkę i przyprawy.
  2. Dodajemy 1-2 łyżki wody.
  3. Rozprowadzamy przyprawy na całym daniu.
  4. Zamykamy worek specjalnymi klipsami lub nicią kuchenną.
  5. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200°C.
NASZA RADA:
  1. W taki sam sposób można przygotować całe danie obiadowe. Do worka wraz z mięsem wkładamy ziemniaki i przewidziane w diecie warzywa, np. marchew, pietruszkę. Pamiętajmy o możliwości dodatkowego dołożenia pieczarek, cebulki, czy nawet kapusty pekińskiej. Zapewniamy, że w taki sposób przygotowane danie jest pełne smaku ->  film
  2. Warto pamiętać, że folie do pieczenia mają określoną wytrzymałość na temperaturę (do 200°C) i nie wolno jej przekraczać. Trzeba też uważać, aby worek nie dotykał ścianek piekarnika. Nie włączamy opcji grill, ani termoobieg.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY