GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Z naczynia żaroodpornego

Z naczynia żaroodpornego

Naczynie żaroodporne jest świetnym pomocnikiem zdrowej kuchni.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 180g udko kurczaka /130g inne mięso wybrane z mięs dozwolonych
– przyprawy, zioła, pieczarki, cebula
– odrobina ciepłej wody
– pół łyżeczki musztardy miodowej

1:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
160
Białko (g)
23
Tłuszcz (g)
8
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ulubione przyprawy do mięs (np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, rozmaryn, kminek, curry) lub gotowa mieszanka suszonych naturalnych przypraw mieszamy z musztardą i odrobiną gorącej wody.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy pokrojone pieczarki i cebulę. Wkładamy porcję mięsa. Polewamy przygotowaną zawiesiną przypraw z wodą.
  3. Naczynie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku 60 minut.
NASZA RADA:

Jeśli na spód naczynia nie dajemy pieczarek, dobrze jest wlać 2-3 łyżki wody. Powstały w ten sposób sos będzie potem smacznym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY