GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO -> Gotowane

Mięso gotowane tradycyjnie lub na parze

Gotowanie to najdelikatniejszy sposób przygotowania mięsa. Taka forma obróbki cieplnej powoduje, że organizm nie ma problemów z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystaniem składników odżywczych zawartych w mięsie.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 180g udko kurczaka lub 130g inne dozwolone mięso
– włoszczyzna
– sól, pieprz, przyprawy

 

Pamiętajmy, że zawsze dodatkowo możemy powiększyć danie obiadowe dokładając takie warzywa, jak ogórki, kapustę kwaszoną, sałaty różnego rodzaju, czy szpinak.

 

0:45

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
160
Białko (g)
23
Tłuszcz (g)
8
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy włoszczyznę i przyprawy.
  2. Po zagotowaniu dokładamy porcję mięsa.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut (w szybkowarze  15-20 minut).
NASZA RADA:
  1. Powstały bulion można wypić lub zjeść z przewidzianymi w diecie warzywami.
  2. Jeśli chcemy użyć gotowych mieszanek przypraw i ziół, pamiętajmy, żeby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Polecamy prostą w składzie Vegetę Natur

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY