GDZIE JESTEŚ: PRZEPISY -> MIĘSO w innej formie
Wątróbka
Kiedy w diecie po raz kolejny widnieje u Państwa mięso z ziemniakami, proponujemy przerwać tę nudę i przygotować wątróbkę drobiową. Ilość jej pozostaje niezmieniona w stosunku do mięsa, które przewiduje Państwa dieta.
Proponujemy wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz:
- Mięso z dowolnym dodatkiem, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Przepis może tez być pomocny, kiedy dieta przewiduje mięso na kolację.
Możesz powiększyć danie korzystając na przykład z następujących produktów dozwolonych poza dietą:
- pieczarki, cebula.
Dla smakowitości dania możesz, jeśli Twoja dieta zawiera owoc, dodać do wątróbki około 30g jabłka, o którą to ilość pomniejszysz przewidzianą w jadłospisie porcję owoców.
Uwaga! Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.
SKŁADNIKI:
– wątróbka drobiowa, 100g
– pieczarki – ilość dowolna
– cebula – ilość dowolna
– 30g jabłko (ewent. zapożyczone z innego posiłku)
– przyprawy (sól, pieprz, Vegeta Natur do mięs)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarki z cebulą wykładamy na suchą patelnię teflonową, dodajemy przyprawy i ogrzewamy na wolnym ogniu (pod przykryciem). Od czasu do czasu mieszamy.
- Po upływie około 7 minut dokładamy pokrojoną wątróbkę.
- Całość dusimy ok. 3-5 minut, w zależności jak przypieczoną lubimy wątróbkę.
- Kiedy danie jest już prawie gotowe, dokładamy kilka plasterków jabłka. Patelnię zostawiamy na kilka minut na płycie.
- Dodatek pieczarek, cebuli nie tylko wpływa na smakowitość potrawy, ale też niewątpliwie powoduje, że dania jest objętościowo więcej.
- Idealnym dodatkiem do wątróbki są talarki ziemniaczane przygotowane bez dodatku tłuszczu obejrzyj film
- Jeśli dzień należy do tych, w których głód nie daje Państwu o sobie zapomnieć, zaplanowane w diecie warzywa proponujemy wykorzystać do przygotowania zupy na czystym bulionie. W takim przypadku do wątróbki i zaplanowanych w diecie ziemniaków dokładamy te warzywa, których ilość w diecie nie jest limitowana, np. sałata, ogórek.