GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MAKARON -> Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– 100g polędwica wieprzowa lub wołowa
– połowa małej cebulki
– 40g przecier pomidorowy
– przyprawy: sól, papryka, chili, czosnek, cukier, oregano, bazylia, zioła prowansalskie…,
– 60g bulion
– płaska łyżeczka mąki (ok. 3g) rozmieszana w łyżce zimnej wody lub bulionu
– 50g makaron Spaghetti

0:40

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
330
Białko (g)
27
Tłuszcz (g)
5
Węglowodany (g)
46
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. polędwicę wieprzową lub wołową mielimy na grubych oczkach lub drobno kroimy nożem.
  2. Na suchą patelnię wykładamy mięso i cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i opiekamy (bez przykrycia) aż mięso delikatnie się zrumieni.
  3. Dodajemy esencjonalny bulion i przecier lub pomidory pokrojone w kostkę w zalewie. Doprawiamy.
  4. Gotujemy około 10-15 minut. 
  5. Z mąki i łyżki wody lub bulionu przygotowujemy zawiesinę.
  6. Ciągle całość mieszając zagęszczamy sos.
  7. Doprawiamy świeżą bazylią.
  8. Wykładamy na wcześniej ugotowany makaron.
NASZA RADA:
  1. Do sosu można razem z mięsem wrzucić pieczarki lub przewidziane w diecie warzywa, np. świeżą paprykę, gotowaną marchewkę, groszek.
  2. Z racji na niedużą ilość przewidzianego sosu, zdecydowanie wygodniej jest przygotować od razu sos na trzy dni. Tak też przyrządzenie sosu przedstawione jest na filmiku.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY