GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> MIĘSO w sosie

Ryba po grecku

Polędwiczka z mintaja, morszczuka, czy dorsza zanurzona w delikatnym, pełnym warzyw sosie to wspaniałe lekkostrawne danie, które może być świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Wspaniale też sprawdza się na Wigilijnym stole.
Oczywiście lekkostrawność i niska wartość energetyczne jest możliwa tylko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu tego dania.

Pacjent może też przygotować takie danie zawsze, kiedy w diecie ma:

  • Mięso w sosie, warzywa oraz dowolny dodatek, np. ziemniaki. 

Możesz skorzystać z następujących produktów dozwolonych poza dietą:

  • cebula, por

60min.

CZAS
PRZYGOTOWANIA

 

Uwaga!  Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g, filet rybny (z listy dozwolonych gatunków ryb)
– 200g warzyw, np.
– 80g, marchew
– 25g, pietruszka (korzeń)
– 50g, seler korzeniowy
– 35g, cebula
– 20g, koncentrat pomidorowy

– 2g, cukier
– 2g, sól
– 3g, musztarda
– 5g, mąka pszenna
– około 100-125g, woda

Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety! Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Filet rybny, np. polędwiczkę z mintaja, morszczuka, dorsza gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw świeżych lub suszonych.
  2. Po około 20 minutach rybę wyciągamy na półmisek. Przygotowujemy sos.
  3. Cebulę kroimy w piórka. Pozostałe warzywa w słupki lub grubsze wiórka.
  4. Na suchą patelnię wykładamy cebulę, posypujemy solą, mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
  5. Dokładamy pozostałe warzywa. Dalej opiekamy.
  6. Po około 3-5 minutach warzywa przenosimy do garnka wypełnionego wodą. Dodajemy liść i ziele angielskie. Doprawiamy solą.
  7. Warzywa gotujemy do miękkości.
  8. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy koncentrat i mąkę. Zaparzamy. Wlewamy wodę z warzyw i rozcieramy zasmażkę.
  9. Całość przenosimy z powrotem do garnka. Pod koniec duszenia (po 4-5 min) dodajemy musztardę.
  10. Sos wykładamy na ugotowaną rybę.
NASZA RADA:

Jeśli dieta Państwa przewiduje oprócz mięsa/ryby i warzyw również ziemniaki, proponujemy przygotować je w formie talarków lub lub ziemniaków w mundurkach.

Przepis może być pomocny, kiedy zasiadamy do Wigilijnej Wieczerzy. 

INNE PRZEPISY ŚWIĄTECZNE