GDZIE JESTEŚ:   PRZEPISY -> MIĘSO inaczej

a'la Lasagne - ekspresowo

Możesz wykorzystać ten przepis,
jeśli w diecie masz przynajmniej:
  • 100g mięsa (może być też w sosie)
  • 50g ryżu/kaszy lub makaronu* 

Prawdopodobnie Twój jadłospis zawiera jeszcze porcje warzyw. Możesz je wykorzystać w różny sposób, np. zjeść słupki surowej marchewki, czy świeżą paprykę. Możesz też skorzystać z naszych propozycji i ugotować:

0:10 + 40 min. w piekarniku

CZAS
PRZYGOTOWANIA

3

LICZBA
PORCJI

Szybka Lazania? To jest możliwe! Chyba, że nie bardzo lubicie Państwo kupne mieszanki przypraw. Ale na to też jest rada: użyjcie własnych suszonych przypraw, ziół i pomidorów. Do tego przepisu zapraszam tych, którym bardzo brakuje czasu. Jednym słowem, jeśli Pacjent chce szybko, zdrowo i w klimatach makaronowo - pomidorowych, to zapraszamy do wspólnego gotowania!.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe na 3 dni):

– 300g filet z udek grubo mielony
– 43-45g naturalna mieszanka przypraw
– 350g woda
– 150g makaron Lasagne (około 9 płatów)

*) Jeśli Twoja dieta zawiera mniejszą ilość tego składnika, użyj takiej ilości makaronu, jak przewiduje Twój indywidualny jadłospis

Pamiętaj, by wykorzystać pełne ilości składników z Twojej diety!

Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie
bądź telefonicznie: 602 613 443

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso, np. filet z udka kurczaka lub wołowinę (polędwica, ligawa) mielimy na grubych oczkach.
  2. Do garnka wlewamy 350g wody.
  3. Dodajemy naturalną mieszankę przypraw do Lasagne lub Spaghetti Bolognese (patrz: Rada).
  4. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy mięso. Mieszamy bardzo delikatnie, żeby mięso pozostało w zwartych “kuleczkach”.
  5. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, 5-7 minut. 
  6. Do blaszki keksówki wkładamy na przemian płaty makaronu i sos, zaczynając i kończąc na warstwie sosu.
  7. Ponieważ nasze danie nie zostanie zalane beszamelem, ani też przykryte płatami sera, trzeba je przykryć lub owinąć np. papierem do pieczenia.
  8. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C w czasie 35-40 minut.
  9. Danie dzielimy na 3 porcje.
NASZA RADA:
  1. Do sosu można razem z mięsem wrzucić pieczarki, szpinak lub przewidziane w diecie warzywa, np. świeżą drobno pokrojoną paprykę, gotowaną marchewkę, groszek.
  2. Gotowe mieszanki przypraw wybieramy starannie sprawdzając ich skład. Obecnie w handlu jest kilka propozycji przypraw i ziół skomponowanych wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku nie tylko oleju palmowego, ale również jakichkolwiek rodzajów tłuszczów przeznaczonych do długotrwałego przechowywania. Danie przygotowane na filmie powstało na bazie mieszanki, którą osobiście cenimy za smak: Fix Spaghetti Bolognese z suszonymi pomidorami firmy Kamis. Godna polecenia jest również mieszanka ziół i przypraw: Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese firmy Knorr oraz Lasagne Naturalnie Smaczne firmy Knorr.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY