GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> JAJA -> Jajko sadzone

Jajko sadzone
na pieczarkach

Jajko sadzone z powodzeniem można przygotować na patelni beztłuszczowej. Taka forma przygotowania będzie odpowiednia nie tylko dla tych z pacjentów, u których jajko tworzy danie obiadowe, ale również wtedy, kiedy jest składnikiem kolacji.

SKŁADNIKI (ilości przykładowe):

– jajko, 50g (1szt.)
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, inne…

Opcjonalnie:
– cebulka (dowolna ilość)
– pieczarki lub kurki (dowolna ilość)

0:10

CZAS
PRZYGOTOWANIA

1

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego wg powyższej receptury

1 porcja dania zawiera:
Energia (kcal)
70
Białko (g)
6
Tłuszcz (g)
5
Węglowodany (g)
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na suchą patelnię wykładamy cebulkę. Dodajemy sól, starając się wetrzeć ją, żeby cebula łatwiej zmiękła.
  2. Dodajemy pieczarki i odrobinę pieprzu.
  3. Opiekamy pod przykryciem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na miękkie pieczarki i cebulę (dzięki wysokiej temperaturze i użytej soli) wykadamy wcześniej wybite do miseczki jajko (jajka).
  5. Solimy, doprawiamy pieprzem i przykrywamy pokrywą. Jajko trzymamy na patelni tak długo, aż żółtko osiągnie odpowiednią dla Państwa konsystencję.

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY