GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> UROZMAICENIE -> Racuchy

Racuchy

Macie Państwo ochotę na racuchy?
Takie z tartym jabłkiem? A może z jabłkiem pokrojonym w krążki?
Wspomnijcie na najbliższej wizycie, a za tydzień pojawią się w Waszym jadłospisie.

SKŁADNIKI (najczęściej na diecie przewidziana jest 1/3 porcji z poniższych składników):

– 75g, mąka pszenna
– 120g, jajko (2szt. L)
– 150g, serek gęstości Danio
– 10g (łyżka), cukier
– szczypta sody 
– szczypta soli
– 200g, jabłko tarte lub w plastrach

Do posypania:
– cukier puder (płaska łyżeczka

0:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

3

LICZBA
PORCJI

Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona
w indywidualnej diecie

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DANIA

UWAGA! Obliczenia dotyczą dania przygotowanego z 1/3 porcji powyższej receptury

1 porcja racuchów z jabłkiem zawiera:
Energia (kcal)
248
Białko (g)
9
Tłuszcz (g)
9
Węglowodany (g)
33
Ilość porcji z przepisu
1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną sody, serek o gęstości przypominającej serek Danio. Krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników.
3. Do masy dokładamy starte na tarce o grubych oczkach jabłko (lub cienkie krążki jabłka, z których wcześniej usunięto gniazdo nasienne). Delikatnie mieszamy, lub obtaczamy plastry jabłka ciastem.
4. Rozgrzaną suchą patelnię przecieramy przed smażeniem pierwszej porcji placków słoniną (taką czynność wykonujemy tylko jeden raz, na samym początku smażenia).
5. Racuchy opiekamy na średniej mocy płyty z obu stron po 1-2 minuty.
6. Posypujemy cukrem pudrem.

NASZA RADA:

Zazwyczaj pierwsza porcja smażonych racuchów wymaga szybkiego przesmarowania patelni słoniną. Jest to bardzo wygodna forma przygotowania patelni do smażenia produktów, które łatwo kleją się do dna patelni, nawet teflonowej.

slonina

ZOBACZ INNE PRZEPISY