GDZIE JESTEŚ:  PRZEPISY -> NA ŻYCZENIE

Naleśniki z dżemem

Naleśniki na diecie, to trudny temat. Ale, jeśli bardzo, bardzo za nimi tęsknimy – to wszystko da się zrobić! Wystarczy wspomnieć na wizycie, a za tydzień w Państwa jadłospisie pojawią się na śniadanie naleśniki z dżemem.

Ponieważ jest to mało-opłacalna pod względem sytności potrawa, z przyjemnością wpiszemy ją Państwu jako alternatywę zwykłego dietetycznego posiłku. Będziecie wtedy mogli zdecydować, czy danie pojawi się tylko raz w tygodniu, czy też będziecie się delektować nim dwa, a nawet trzy dni.

0:15

CZAS
PRZYGOTOWANIA

 

Uwaga!  Ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie. Poniżej podano ilości przykładowe.

SKŁADNIKI:

– 100g mąka pszenna
– 50g jajko (1 szt.)
– 120g mleko 2%
– 120g woda
– szczypta soli

Do smarowania:
– 60g dżem niskosłodzony

Prawdopodobnie w Państwa diecie zalecona będzie połowa opisanej powyżej porcji naleśników.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wszystkie składniki (mleko, woda, mąka, jajko, sól) łączymy za pomocą miksera.
  2. Rozgrzaną suchą patelnię przecieramy przed smażeniem pierwszego naleśnika słoniną (taką czynność wykonujemy tylko jeden raz, na samym początku smażenia).
  3. Bardzo cienkie naleśniki smażymy krótko na dużej mocy płyty. 
NASZA RADA:

Zazwyczaj pierwsza porcja smażonych naleśników wymaga szybkiego przesmarowania patelni słoniną. Jest to bardzo wygodna forma przygotowania patelni do smażenia produktów, które łatwo kleją się do dna patelni, nawet teflonowej.

slonina

Na wszelkie pytania, chętnie odpowiemy na wizycie bądź telefonicznie: 602 613 443

NASZA PROPOZYCJA NA KIEDYŚ 🙂

Z naleśników łatwo jest uformować ciekawe danie, jakim jest a’la tort naleśnikowy. Takie danie jednak, możliwe jest dopiero, kiedy zakończymy odchudzanie. Dodatek sera, owoców spowoduje, że danie będzie bardziej atrakcyjne smakowo, bogatsze w wartości odżywcze, ale niestety jego wartość energetyczna będzie znacznie wyższa.

ZOBACZ INNE PRZEPISY