Domowy pasztet? Naprawdę warto!

autor: mgr inż. dietetyk Marżolena Uniejwska

Pasztet to jeden z produktów, który oprócz tego, że jest smaczny, jest wręcz bombą wartości odżywczych! Żelazo hemowe (wysoko przyswajalne), foliany, wit. B12, potas, fosfor, witaminy: C, A, B1, PP, B12, białka o bardzo wysokiej wartości biologicznej z mięsa, ale też witaminy, składniki mineralne i błonnik pochodzące z warzyw. Wszystko ugotowane, zapieczone w piekarniku jest gwarancją produktu łatwostrawnego, czyli właściwego dla dzieci, dorosłych oraz osób starszych. 

W naszym domu pasztet przygotowujemy najczęściej na bazie polędwiczki wieprzowej. Smaczny jest też, jeśli użyjemy  innego rodzaju mięsa, np. schabu, czy mięsa z królika, drobiu, lub też mieszaniny różnych mięs. Im wartościowsze i bardziej urozmaicone gatunki mięs, tym bogatszy w cenne składniki pokarmowe produkt finalny. Pasztet, do zrobienia którego Państwa zachęcamy jest daniem niskokalorycznym, i z powodzeniem może być stosowany przez osoby walczące z nadwagą.  Zapraszamy do wspólnego gotowania: Domowy Pasztet przygotowany na bazie polędwiczki wieprzowej 

Literatura:

  • Nasza rodzinna Książka kucharska
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności, 2017, red. H.Kunachowicz

Kalisz, 20.03.202020