1. SPRAWA NADRZĘDNA

Pamiętaj, że niemowlęta i małe dzieci są wyjątkową grupą, szczególnie narażoną na zanieczyszczenia żywności, dlatego ich pożywienie musi różnić się od żywności osób dorosłych. 

  1. Tak młody organizm nie ma wykształconych jeszcze mechanizmów obronnych (zdolności do neutralizacji toksyn).
  2. Znacznie mniejsza masa ciała niemowlęcia niż dorosłych powoduje, że ta sama dawka zanieczyszczeń staje się dla ich organizmu wielokrotnie bardziej niebezpieczna.

Dlatego w żywieniu małych dzieci stosujemy produkty pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych. Dalekich od tras szybkiego ruchu, mnóstwa kominów, uprawiane bez nawozów i innych środków ochrony roślin. Hodowane bez antybiotyków i innych leków, np. służących do regulacji cyklu płodnego.

BIO nie znaczy dziwne i inne.

BIO znaczy  n o r m a l n e,  zwykłe.

Takie, jak zostało zaplanowane przez Boga-Stwórcę.

*  to tylko cena jest często nie zwykła.

Dbałość o najwyższą jakość dotyczy zarówno warzyw i owoców, jak i produktów zbożowych, mięs, a przede wszystkim ryb. 

2. WARZYWA I OWOCE

Rozejrzyj się w sklepach w Twojej okolicy, i sprawdź czy możesz liczyć na szeroką ofertę warzyw i owoców ze znakiem Bio. Na pierwsze tygodnie będziesz potrzebować raczej tych łagodnych w smaku, i nie wzdymających warzyw. Poszukaj brokułów, ziemniaków, marchwi, pietruszki. Kolejne tygodnie przyniosą potrzebę urozmaicania tej grupy produktów. 

Jeśli lubisz ostrożność, to z racji na dużą zawartość błonnika, takie warzywa jak wszystkie kapustne (również brukselka), cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony zostaw na trochę później. 

Pamiętaj, że ogród teściów, znajomych – niestety nie zawsze ściśle łączy się z bezpieczeństwem. Ważne jest na ile uprawa jest ekologiczna, na ile teren daleki od tras szybkiego ruchu, kominów, ścieków, cmentarzy, sąsiadów prowadzących działalność związaną z wykorzystywaniem rozpuszczalników, olejów, i innych toksycznych związków.

ziemniaki-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
wloszczyzna-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz1.

Miejsce naszych osobistych zakupów? Lidl, Carrefour, Kaufland, przy okazji zakupu mięs -> Farmy Roztocza.

Nie kupuj dla niemowlęca kiełków

Według wielu doniesień, największą ilość zakażeń bakteryjnych, niezwykle groźnych dla życia niemowląt spowodowanych jest spożyciem przez małe dzieci kiełków. Opinię taką wyraziła również w ostatniej naszej rozmowie prof. dr hab. n. med. Halina Weker, jeden z najznakomitszych specjalistów ds. żywienia dzieci. Niebezpieczeństwo spowodowane jest warunkami hodowli, które sprzyjają silnemu namnażaniu się m.in. bakterii Escherichia Coli (również w produktach Bio).

3. PRODUKTY ZBOŻOWE

Z mąk będziemy przygotowywać pierwsze kaszki/kleiki. Najwartościowszą mąką bezglutenową pod względem sumarycznej zawartości składników mineralnych i witamin wydaje się mąka gryczana, z amarantusa oraz jaglana kliknij tutaj i sprawdź. Mimo wszystko dla urozmaicenia posiłków warto zakupić skrobię kukurydzianą (przygotujemy w przyszłości na niej smaczny budyń) oraz skrobię ziemniaczaną (podstawa kisielu). 

Pamiętajmy, że mąki, kasze w swoim składzie zawierają dużo tłuszczów, które łatwo ulegają zepsuciu. Zadbajmy, żeby produkt miał długi termin przydatności i nie kupujmy zbyt dużych opakowań.

rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-maka-gryczana
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-maka-z-amarantusa
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-maka-jaglana
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-skrobia-ziemniaczana
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-skrobia-kukurydziana

Miejsce naszych osobistych zakupów? Allegro.

4. MIĘSA, RYBY, JAJA

Sztuką jest znaleźć mięso, które pochodzi ze zwierząt hodowanych, jak Stwórca zaplanował. W normalnych warunkach, bez żadnych przyspieszaczy wzrostu, bez antybiotyków, leków regulujących cykl płciowy, do tego karmionych zwykłą paszą, pozbawioną niebezpiecznych dodatków. Mimo to, coraz więcej na rynku artykułów bardzo wysokiej jakości. Niestety cena, często jest bardzo wygórowana. Pocieszającym jest fakt, że niemowlę dziennie spożywa zaledwie 10-15g tej grupy produktów. Warto po zaopatrzeniu się na przykład w kurczaka Bio, zadbać o jego odpowiednie przechowanie, żeby mógł służyć dziecku dłużej niż jeden dzień.

Wspaniałym mięsem na sam początek będzie kurczak, królik i indyk. Potem proponuję, jak w każdej grupie urozmaicenie, czyli dania z użyciem polędwicy wołowej, cielęciny, jagnięciny, gęsiny, schabu. W temacie ryb, przegląd handlu właściwie nie daje wyboru. Łosoś Jurajski – to jedyne właściwe wyjście.

rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-kurczak-zagrodowy-bio
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-królik
polędwiczka-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
schab-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-losos
jaja-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz

Miejsce naszych osobistych zakupów? Kurczak: Makro, Lidl; Królik: Kaufland; Drób, królik: polskieekozagrody.pl; Łosoś Jurajski: tusze w Makro, filet w Kauflandzie; Jaja w wielu marketach (na zdjęciu z Biedronki)

5. WODA

Według stanowiska Polskiej Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody, najlepszym wyborem dla małych dzieci jest woda spełniająca następujące kryteria:

niskozmineralizowana butelkowana woda źródlana lub mineralna

 

Jeśli chcemy w szkle, to wyboru dużego nie ma.
Baby_Zdroj_07

Miejsce naszych osobistych zakupów? Bezpośrednio u producenta -> wejdź tutaj

NA SKRÓTY:

  1. Proponowany schemat żywienia w przedziale wiekowym: 9-12 m-cy życia
  2. Mleko krowie, kozie, napoje roślinne?
  3.  
  1. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
  2. Halina Weker, Marta Barańska i wsp., 2014,  Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
  3. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr 2014;11:321-33
  4. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Medyc. Pediatr 2016;13:9-14
  5. Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., 2011, Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej, Instytut Matki i Dziecka
  6. www.neonatologia.edu.pl
  7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  8. Jarosz M., 2019, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa
  9. www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en
  10. Jarosz M. [red.] (2011), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  11. Szajewska H, Shamir R, Mearin L i wsp. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62:507-513.
  12. Szajewska H., Rybak A. [red.] (2013), Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006–2012, Standardy Medyczne, t. 10 – suplement 2, s. 5–60.
  13. Weker H., Barańska M. (2011), Models of safe nutrition of children and adolescents as a basis for prevention of obesity, cz. 1, Medycyna Wieku Rozwojowego, t. 15, nr 3, s. 288–297.
  14. Okręglicka K, Mojska H, Jarosz A i wsp. Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2017;44:1.
  15. Weker H., Barańska M., Riahi A. i inni (2014), Wzory żywienia niemowląt i małych dzieci – badanie ogólnopolskie, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 11, s. 225–230.EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  16. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m.ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Stand Med Pediatr 2012;9:545-551.
  17. EFSA (European food Safety Authority), 2017. Dietary Reference Values for
    nutrients. Summary Report. EFSA supporting publication 2017:e15121.
  18. Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  19. Jarosz M. i wsp. 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-
    Państwowego zakładu Higieny, Warszawa

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.