1. JAKOŚĆ - SPRAWA NADRZĘDNA

Wybitni specjaliści zajmujący się medycznymi aspektami żywienia niemowląt i małych dzieci, z całą stanowczością podkreślają, że koniecznym jest aby pożywienie dzieci w ciągu pierwszych 3 lat ich życia istotnie różniło się od żywności osób dorosłych.

Prof. dr hab. n med. Piotr Socha, dr n. farm. Hanna Mojska, dr inż. Beata Przygoda i in. w ogłoszonym Raporcie pod patronatem honorowym PZH piszą*:

“Kategorią konsumentów o szczególnej wrażliwości są niemowlęta i małe dzieci. Ze względu na
    • znacząco wyższe niż u osób dorosłych spożycie żywności w przeliczeniu na kg masy ciała,
    • kilkakrotnie większe wchłanianie z przewodu pokarmowego,
    • ze względu na pH soku żołądkowego,
    • a także szybszy przebieg procesów metabolicznych
    • oraz nie w pełni rozwinięte procesy detoksykacyjne organizmu,

niemowlęta i małe dzieci są w znacznie większym stopniu narażone na obecność zanieczyszczeń w żywności”.

Poziomy zanieczyszczeń, które nie stanowią ryzyka dla osób dorosłych, dla niemowląt i małych dzieci są niebezpieczne ze względu na nie w pełni dojrzały układ odpornościowy, który nie zapewnia skutecznej ochrony przed czynnikami szkodliwymi.

Pamiętajmy, że układ pokarmowy dziecka nie zakończył procesów rozwoju w dniu narodzin. Narządy nadal intensywnie rozwijają się, dojrzewają stopniowo i w początkowym okresie nie funkcjonują jeszcze tak sprawnie, jak u osób dorosłych. Mniejsza jest też aktywność enzymów (m. in. produkowanych w wątrobie), odpowiedzialnych za metabolizm związków szkodliwych, a niedojrzałe nerki nie wydalają jeszcze sprawnie toksyn.

Wszystkie te elementy powodują iż, układ detoksykacyjny i wciąż dojrzewający układ odpornościowy nie pozwalają na pełną obronę przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w żywności. Dlatego też zanieczyszczenia w produktach o nieodpowiedniej jakości, takie jak pozostałości środków ochrony roślin, mikotoksyny, metale, azotany czy dodatki do żywności negatywnie wpływają na dalszy rozwój dziecka.

Dlatego w żywieniu małych dzieci stosujemy produkty pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych. Dalekich od tras szybkiego ruchu, mnóstwa kominów, uprawiane bez nawozów i innych środków ochrony roślin. Hodowane bez antybiotyków i innych leków, np. służących do regulacji cyklu płodnego.

Jak dowodzą liczne badania i doświadczenia wielu krajów – to właśnie sposób i jakość żywienia człowieka w okresie prenatalnym oraz we wczesnym dzieciństwie, mają kluczowy wpływ na stan zdrowia w przyszłości.

PAMIĘTAJMY!

 

BIO nie znaczy wyjątkowe, dziwne, inne.

BIO znaczy  n o r m a l n e,  zwykłe.

Takie, jak zostało zaplanowane przez Boga-Stwórcę.

2. WARZYWA I OWOCE

Rozejrzyj się w sklepach w Twojej okolicy, i sprawdź czy możesz liczyć na szeroką ofertę warzyw i owoców ze znakiem Bio. Na pierwsze tygodnie będziesz potrzebować raczej tych łagodnych w smaku, i nie wzdymających warzyw. Poszukaj brokułów, ziemniaków, marchwi, pietruszki. Kolejne tygodnie przyniosą potrzebę urozmaicania tej grupy produktów. 

Jeśli lubisz ostrożność, to z racji na dużą zawartość błonnika, takie warzywa jak wszystkie kapustne (również brukselka), cebula, czosnek, pory, nasiona strączkowe (soczewica, itp.), ogórki świeże, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony zostaw na trochę później. 

Pamiętaj, że ogród teściów, znajomych – niestety nie zawsze ściśle łączy się z bezpieczeństwem. Ważne jest na ile uprawa jest ekologiczna, na ile teren daleki od tras szybkiego ruchu, kominów, ścieków, cmentarzy, sąsiadów prowadzących działalność związaną z wykorzystywaniem rozpuszczalników, olejów, i innych toksycznych związków.

ziemniaki-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
wloszczyzna-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz1.

Miejsce naszych osobistych zakupów? Lidl, Carrefour, Kaufland, przy okazji zakupu mięs -> Farmy Roztocza.

Nie kupuj dla niemowlęcia kiełków

Według wielu doniesień, największą ilość zakażeń bakteryjnych, niezwykle groźnych dla życia niemowląt spowodowanych jest spożyciem przez małe dzieci kiełków. Opinię taką wyraziła również w ostatniej naszej rozmowie prof. dr hab. n. med. Halina Weker, jeden z najznakomitszych specjalistów ds. żywienia dzieci. Niebezpieczeństwo spowodowane jest warunkami hodowli, które sprzyjają silnemu namnażaniu się m.in. bakterii Escherichia Coli (również w produktach Bio).

3. PRODUKTY ZBOŻOWE

Z mąk będziemy przygotowywać pierwsze kaszki/kleiki. Pod względem wartości odżywczych zdecydowany prym wiedzie mąka z amarantusa i gryczana. Zaraz po nich wartą uwagi jest mąka jaglana kliknij tutaj i sprawdź. Mimo wszystko dla urozmaicenia posiłków warto pod koniec pierwszego r.ż. zakupić skrobię kukurydzianą (przygotujemy w przyszłości na niej smaczny budyń) oraz skrobię ziemniaczaną (podstawa kisielu).

Pamiętajmy, że mąki, kasze w swoim składzie zawierają dużo tłuszczów, które łatwo ulegają zepsuciu. Zadbajmy, żeby produkt miał długi termin przydatności i nie kupujmy zbyt dużych opakowań.

Wartym uwagi jest też sposób przetworzenia produktu zbożowego. Znacznie cenniejszymi są zboża nie poddane procesom ekspandowania oraz ekstrudowania (pisaliśmy o tym tutaj).

maka-gryczana
Maka-Amarantusowa-BIO-400-g-Bio-Planet
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-maka-jaglana

Miejsce naszych osobistych zakupów? Allegro

4. MIĘSA, RYBY, JAJA

Sztuką jest znaleźć mięso, które pochodzi ze zwierząt hodowanych, jak Stwórca zaplanował. W normalnych warunkach, bez żadnych przyspieszaczy wzrostu, bez antybiotyków, leków regulujących cykl płciowy, do tego karmionych zwykłą paszą, pozbawioną niebezpiecznych dodatków. Mimo to, coraz więcej na rynku artykułów bardzo wysokiej jakości. Niestety cena, często jest bardzo wygórowana. Pocieszającym jest fakt, że niemowlę dziennie spożywa zaledwie 10-15g tej grupy produktów. Warto po zaopatrzeniu się na przykład w kurczaka Bio, zadbać o jego odpowiednie przechowanie, żeby mógł służyć dziecku dłużej niż jeden dzień.

Wspaniałym mięsem na sam początek będzie kurczak, królik i indyk. Potem proponuję, jak w każdej grupie urozmaicenie, czyli dania z użyciem polędwicy wołowej, cielęciny, jagnięciny, gęsiny, schabu. W temacie ryb, przegląd handlu właściwie nie daje wyboru. Łosoś Jurajski – to jedyne właściwe wyjście.

rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-kurczak-zagrodowy-bio
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-królik
polędwiczka-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
schab-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz
rozszerzanie-diety niemowlecia-pierwsze-zakupy-dietetyk-kalisz-losos
jaja-w-diecie-niemowlecia-dietetyk-kalisz

Miejsce naszych osobistych zakupów? mięso: polskieekozagrody.pl; wasag.pl; farmyroztocza.pl

5. WODA

Według stanowiska Polskiej Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody, najlepszym wyborem dla małych dzieci jest woda spełniająca następujące kryteria:

niskozmineralizowana butelkowana woda źródlana lub mineralna

 

Biorąc pod uwagę, że najbezpoieczniejszym i najzdrowszym opakowaniem jest właściwe szkło, zakup odpowiedniej wody nie jest prostym. Na dzień dzisiejszym najlepszym, choć bardzo drogim wyborem jest woda Baby Zdrój w szkle.

Miejsce naszych osobistych zakupów? Bezpośrednio u producenta -> wejdź tutaj

* wg Bezpieczeństwo Żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci, autorstwa: prof. dr hab. n med.  Piotr Socha, dr n. farm. Hanna Mojska, dr inż. Beata Przygoda, i in. (cały tekst tutaj)

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

STRONA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.