KOLEJNOŚĆ WPROWADZANIA PRODUKTÓW
Ryba

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią


Temat: TŁUSTA RYBA SZYBKO POTRZEBNA!

Wytyczne zarówno polskich, jak i międzynarodowych placówek naukowych, typu ESPGHAN, WHO, EFSA, także Komitet Żywienia Amerykańskiej Akademii Pediatrii wstrzymują się od podania obowiązującej kolejności wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia.

Wspomniane dokumenty zawierają jednak pewne wytyczne, które mogą służyć pomocą przy tworzeniu odpowiedniego schematu żywienia niemowlęcia. Jednym z przykładów jest zalecenie podawania najpierw warzyw, potem owoców. Również znajomość największych potrzeb rozwijającego się organizmu może, a nawet powinno być cenną wskazówką dla podjęcia odpowiednich decyzji. Przykładem niech będą choćby kończące się w organizmie niemowlęcia zapasy żelaza, zmagazynowane w życiu płodowym.

TŁUSTE RYBY JAKO ODPOWIEDŹ NA ROSNACE POTRZEBY NIEMOWLĘCIA ORAZ UZUPEŁNIENIE CZĘSTYCH NIEDOBORÓW ŻYWIENIOWYCH KARMIĄCEJ MAMY

1. MAŁA ILOŚĆ TŁUSTYCH RYB W DIECIE MATEK KARMIĄCYCH

Wyniki badań wskazują, że spożycie ryb w Polsce jest niedostateczne. Wpływa to na możliwą zbyt niską podaż kwasu DHA w dietach matek karmiących. Jedynym źródłem kwasu dokozaheksaenowego są tłuste ryby. Wysoka cena i niska dostępność ryb z kontrolowanych hodowli wpływa na sytuację, w której mało która kobieta spożywa dwie duże porcje tłustych ryb w tygodniu.

Literatura: Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24

2. DHA SĄ DO ROZWOJU KONIECZNIE POTRZEBNE

Kwas ten jest konieczny dla prawidłowego

  • rozwoju mózgu,
  • procesów widzenia,
  • sprzyja rozwojowi tolerancji immunologicznej, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju alergii,
  • jest strukturalnym składnikiem naszej skóry; odpowiada między innymi za zdrowie błony komórkowej, która stanowi podstawowy budulec naszej skóry

Jednym słowem, kwas DHA szczególnie istotny jest dla skóry dziecka. Buduje ją, a jednocześnie zmniejszając możliwość wystąpienia alergii, chroni ją przed uszkodzeniem.

Dbałość rodziców o dobrą rybę w menu niemowlęcia może wpłynąć na rozwój intelektualny dziecka zgodny z potencjałem genetycznym.

Literatura: Jarosz M., 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa

CZY WIESZ, że składnik, dla którego ryby są tak cenne (DHA) występuje tylko w tłustych rybach? Na próżno szukać go np. w dorszu. Spójrz tutaj

Literatura: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, : Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

NALEŻY ZADBAĆ O MOŻLIWIE SZYBKĄ PODAŻ TŁUSTYCH RYB. ZAWARTE W NICH DHA ODPOWIEDZIALNE SĄ M.IN. ZA ROZWÓJ INTELEKTUALNY DZIECKA​

NA SKRÓTY:

  1. Proponowany schemat żywienia w przedziale wiekowym: 9-12 m-cy życia
  2. Mleko krowie, kozie, napoje roślinne?
  3.  
  1. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
  2. Halina Weker, Marta Barańska i wsp., 2014,  Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
  3. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr 2014;11:321-33
  4. Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Medyc. Pediatr 2016;13:9-14
  5. Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., 2011, Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej, Instytut Matki i Dziecka
  6. www.neonatologia.edu.pl
  7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  8. Jarosz M., 2019, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa
  9. www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en
  10. Jarosz M. [red.] (2011), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  11. Szajewska H, Shamir R, Mearin L i wsp. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62:507-513.
  12. Szajewska H., Rybak A. [red.] (2013), Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006–2012, Standardy Medyczne, t. 10 – suplement 2, s. 5–60.
  13. Weker H., Barańska M. (2011), Models of safe nutrition of children and adolescents as a basis for prevention of obesity, cz. 1, Medycyna Wieku Rozwojowego, t. 15, nr 3, s. 288–297.
  14. Okręglicka K, Mojska H, Jarosz A i wsp. Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2017;44:1.
  15. Weker H., Barańska M., Riahi A. i inni (2014), Wzory żywienia niemowląt i małych dzieci – badanie ogólnopolskie, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 11, s. 225–230.EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
  16. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m.ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Stand Med Pediatr 2012;9:545-551.
  17. EFSA (European food Safety Authority), 2017. Dietary Reference Values for
    nutrients. Summary Report. EFSA supporting publication 2017:e15121.
  18. Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  19. Jarosz M. i wsp. 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-
    Państwowego zakładu Higieny, Warszawa

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.