
KOLEJNOŚĆ WPROWADZANIA PRODUKTÓW
Ryba
Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią
Temat: TŁUSTA RYBA SZYBKO POTRZEBNA!
Wspomniane dokumenty zawierają jednak pewne wytyczne, które mogą służyć pomocą przy tworzeniu odpowiedniego schematu żywienia niemowlęcia. Jednym z przykładów jest zalecenie podawania najpierw warzyw, potem owoców. Również znajomość największych potrzeb rozwijającego się organizmu może, a nawet powinno być cenną wskazówką dla podjęcia odpowiednich decyzji. Przykładem niech będą choćby kończące się w organizmie niemowlęcia zapasy żelaza, zmagazynowane w życiu płodowym.
TŁUSTE RYBY JAKO ODPOWIEDŹ NA ROSNACE POTRZEBY NIEMOWLĘCIA ORAZ UZUPEŁNIENIE CZĘSTYCH NIEDOBORÓW ŻYWIENIOWYCH KARMIĄCEJ MAMY

1. MAŁA ILOŚĆ TŁUSTYCH RYB W DIECIE MATEK KARMIĄCYCH
Wyniki badań wskazują, że spożycie ryb w Polsce jest niedostateczne. Wpływa to na możliwą zbyt niską podaż kwasu DHA w dietach matek karmiących. Jedynym źródłem kwasu dokozaheksaenowego są tłuste ryby. Wysoka cena i niska dostępność ryb z kontrolowanych hodowli wpływa na sytuację, w której mało która kobieta spożywa dwie duże porcje tłustych ryb w tygodniu.
Literatura: Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
2. DHA SĄ DO ROZWOJU KONIECZNIE POTRZEBNE
Kwas ten jest konieczny dla prawidłowego
- rozwoju mózgu,
- procesów widzenia,
- sprzyja rozwojowi tolerancji immunologicznej, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju alergii,
- jest strukturalnym składnikiem naszej skóry; odpowiada między innymi za zdrowie błony komórkowej, która stanowi podstawowy budulec naszej skóry
Jednym słowem, kwas DHA szczególnie istotny jest dla skóry dziecka. Buduje ją, a jednocześnie zmniejszając możliwość wystąpienia alergii, chroni ją przed uszkodzeniem.
Dbałość rodziców o dobrą rybę w menu niemowlęcia może wpłynąć na rozwój intelektualny dziecka zgodny z potencjałem genetycznym.
Literatura: Jarosz M., 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa

CZY WIESZ, że składnik, dla którego ryby są tak cenne (DHA) występuje tylko w tłustych rybach? Na próżno szukać go np. w dorszu. Spójrz tutaj
Literatura: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, : Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

NALEŻY ZADBAĆ O MOŻLIWIE SZYBKĄ PODAŻ TŁUSTYCH RYB. ZAWARTE W NICH DHA ODPOWIEDZIALNE SĄ M.IN. ZA ROZWÓJ INTELEKTUALNY DZIECKA
NA SKRÓTY:
- Proponowany schemat żywienia w przedziale wiekowym: 9-12 m-cy życia
- Mleko krowie, kozie, napoje roślinne?
Twoje dziecko jest wciąż niezwykle wrażliwe na błędy żywieniowe. Nie przestawaj dbać o najwyższą jakość produktów.
Jeśli chcesz z nami zostać, zapraszamy Cię na naszą Facebookową grupę: Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat – wejdź
Znajdziesz tam m.in.:
- Schemat żywienia dziecka w wieku 1-3 lat w formie tabeli
- Schemat żywienia dziecka w wieku 1-3 lat w formie produktów spożywczych
- Przykładowy jadłospis
- Film, który pomoże Ci przygotować pulpeciki z różnych rodzajów mięs
- Informacje o tym, na co zwrócić uwagę przy wyborze pieczywa
- Propozycja na przygotowanie jajka, mąki i odrobiny cukru – w nieco innej formie – odcinek dla babć 🙂
- Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24
- Halina Weker, Marta Barańska i wsp., 2014, Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
- Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr 2014;11:321-33
- Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Medyc. Pediatr 2016;13:9-14
- Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., 2011, Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej, Instytut Matki i Dziecka
- www.neonatologia.edu.pl
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
- Jarosz M., 2019, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa
- www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en
- Jarosz M. [red.] (2011), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- Szajewska H, Shamir R, Mearin L i wsp. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62:507-513.
- Szajewska H., Rybak A. [red.] (2013), Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006–2012, Standardy Medyczne, t. 10 – suplement 2, s. 5–60.
- Weker H., Barańska M. (2011), Models of safe nutrition of children and adolescents as a basis for prevention of obesity, cz. 1, Medycyna Wieku Rozwojowego, t. 15, nr 3, s. 288–297.
- Okręglicka K, Mojska H, Jarosz A i wsp. Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2017;44:1.
- Weker H., Barańska M., Riahi A. i inni (2014), Wzory żywienia niemowląt i małych dzieci – badanie ogólnopolskie, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 11, s. 225–230.EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J 2014;12:3760
- Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m.ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Stand Med Pediatr 2012;9:545-551.
- EFSA (European food Safety Authority), 2017. Dietary Reference Values for
nutrients. Summary Report. EFSA supporting publication 2017:e15121. - Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
- Jarosz M. i wsp. 2020, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-
Państwowego zakładu Higieny, Warszawa
Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...
… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:
DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)
-> wejdź
ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)
-> wejdź
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT (fb)
-> wejdź
oraz do wszystkich tematów dot.
ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),
które znajdziesz na tej stronie
Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240
Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.