KOLEJNOŚĆ WPROWADZANIA PRODUKTÓW
Mięso

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią


Temat: DLACZEGO MIĘSO OD SAMEGO POCZĄTKU?

Wytyczne zarówno polskich, jak i międzynarodowych placówek naukowych, typu ESPGHAN, WHO, EFSA, także Komitet Żywienia Amerykańskiej Akademii Pediatrii wstrzymują się od podania obowiązującej kolejności wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia.

Wspomniane dokumenty zawierają jednak pewne wytyczne, które mogą służyć pomocą przy tworzeniu odpowiedniego schematu żywienia niemowlęcia. Jednym z przykładów jest zalecenie podawania najpierw warzyw, potem owoców. Również znajomość największych potrzeb rozwijającego się organizmu może, a nawet powinno być cenną wskazówką dla podjęcia odpowiednich decyzji. Przykładem niech będą choćby kończące się w organizmie niemowlęcia zapasy żelaza, zmagazynowane w życiu płodowym.

MIĘSO JAKO ODPOWIEDŹ
NA POWSTAJĄCE NIEDOBORY

1. ZACZYNAJĄ SIĘ NIEBEZPIECZNE BRAKI

Najpowszechniej występującym niedoborem żywieniowym u dzieci (75% w krajach rozwijających się) jest niedobór żelaza. Sytuacja taka może upośledzać rozwój ruchowy i intelektualny u dziecka, a zaburzenia te mogą być nieodwracalne [1].

Jeśli interesują Cię badania, które są próbą oceny wpływu niedoboru żelaza na rozwój mózgu, ośrodkowego układu nerwowego dziecka, jego zachowania, poznawcze, pamięć, słuch sięgnij choćby do literatury: Pleskaczyńska Agata, Dobrzańska Anna, Profilaktyka niedoboru żelaza u dzieci – standard postępowania. Klinika neonatologii, Patologii i intensywnej Terapii Noworodka, Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa, Standardy Medyczne/Pediatria

Intensywnie rozwijający się organizm dziecka potrzebuje dużych ilości żelaza. Czerpie go przede wszystkim z zapasów zmagazynowanych w życiu płodowym. Pod koniec 6. m.ż. magazyny wieją pustkami.

Po ukończeniu 6. miesiąca żelazo musi zostać dostarczone wraz z pożywieniem, ponieważ jego rezerwy w organizmie pochodzące jeszcze z życia płodowego, przestają być wystarczające dla prawidłowego rozwoju. Stąd konieczne jest podanie pokarmów zawierających żelazo, w tym szczególnie mięso, jako produkt będący źródłem najlepiej przyswajalnej formy żelaza, tzw. hemowej. 

Mleko Matki zawiera nieocenioną formę żelaza. Pierwiastka tego jest jednak zdecydowanie za mało w porównaniu do ogromnych potrzeb. Stąd rozszerzanie diety o produkty będące źródłem żelaza staje się po 26 t.ż. koniecznością.

CZY WIESZ, co oznacza określenie “produkt wzbogacony żelazem”? 

To nic innego, jak zwykły produkt, do którego dodano tabletkę. Jeśli chcesz odżywiać Twoje niemowlę, a nie “karmić” lekarstwami, to wiesz już, co wybrać.

Literatura: 

Hanna Szajewska, Żelazo w żywieniu niemowląt, Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci, Akademii Medycznej w Warszawie, Kierownik Kliniki: prof. nadzwycz. dr hab. med. Andrzej Radzikowski, Nowa Pediatria 2/2004, s. 61-65

Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24

2. NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM ŻELAZA HEMOWEGO JEST MIĘSO

Przyswajalność żelaza z produktów spożywczych jest zróżnicowana i waha się od <1% do>25%. Żelazo hemowe, występujące w mięsie, drobiu oraz w rybach, jest wchłaniane w 20-25%. Dostępność żelaza niehemowego, obecnego w produktach roślinnych oraz produktach wzbogacanych w żelazo, jest gorsza i wynosi ok. 1-10%. Prawie niemożliwym jest zaspokojenie potrzeb organizmu niemowlęcia na ten pierwiastek poprzez produkty inne niż mięso.

Literatura: Mirosław Jarosz, Praktyczny poradnik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010

CZY WIESZ, że zawartość żelaza hemowego jest bardzo zróżnicowana w zależności od rodzaju mięsa? Królik, cielęcina, wołowina zawierają go zdecydowanie więcej niż mięso kurczaka czy indyka. Kliknij, i sprawdź, które mięso jest najbogatszym źródłem łatwo dostępnego żelaza, więcej.

Literatura: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, : Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

 [1] Wg. aktualnego stanowiska Komitetu Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) oraz Komitetu Żywienia Amerykańskiej Akademii Pediatrii, jak również Centres for Disease Control dotyczącego roli żelaza w żywieniu niemowląt

MIĘSO, JAKO ŹRÓDŁO ŁATWO DOSTĘPNEGO ŻELAZA POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W DIECIE DZIECKA, JAKO JEDEN Z PIERWSZYCH PRODUKTÓW UZUPEŁNIAJĄCYCH. NIE PÓŹNIEJ NIŻ W 26. TYGODNIU ŻYCIA.

Jednocześnie podkreślam, że nie ma w piśmiennictwie doniesień, które mówiłyby o szkodliwości podawania wymienionych produktów w innej kolejności. 

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

STRONA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.